DINCOLO DE NORI

E un blog despre de toate, de prin viaţă adunate şi de mine împrăştiate...

dincolodenoriblog

Articol premiat în Spring SuperBlog 2019

De la Sfinx la Obelisc

În toamna anului 1986 plecam să-mi satisfac stagiul militar. Tocmai terminasem liceul, în Tecuci, și îmi doream un an sabatic, ceea ce dove...

duminică, 24 iunie 2018

Lansarea de carte, degustare de vin și bucate alese.

O lansare de carte (și nu orice carte), o degustare de vin (și nu orice vin) și bucate alese (gătite cu drag după rețete de pe la 1865). Ce poate fi mai frumos într-o după amiază de vineri (22.06.2018) mai ales când totul se desfășoară într-o locație pe care o apreciez, restaurantul „La Ana și Ion”.

lansare de carte

Cartea este „Bucătăria română. Carte coprinzătoare de mai multe rețete de bucate și bufet 1865” apărută la editura GastroArt, coordonată de jurnalistul și cercetătorul în istoria gastronomiei Cosmin Dragomir, căruia îi datorăm “scoaterea la lumină” a acestei moșteniri cultural-gastronomice și îngrijită și adnotată de Simona Lazăr, care ne spune că “este singura carte de bucate care s-a tipărit în Principatele Române în epoca lui Cuza, carte ce o datorăm autorului Christ Ionnin”. Cosmin spunea că această carte are în principal meritul de a fi introdus sintagma „Bucătărie română”. Se găsește în magazinele Selgros din țară. 

Cosmin Dragomir

Cu Cosmin am povestit mai multe și are proiecte faine la GastroArt, proiecte pe care o să le urmăresc cu interes.

Vinul pe care l-am degustat a fost un Nikolaos Rose de la Crama Histria, obținut din Merlot folosind doar drojdii din flora spontană în ideea de căutare a terroir-ului dobrogean. Vinul a fost prezentat de domnul Paul Fulea, care ne-a spus că Nikolaos reprezintă un omagiu adus tatălui dânsului și acest rose este doar începutul, deoarece va exista o întreagă gamă cu acest nume.

Paul Fulea

O veste bună pentru bloggerii constănțeni, domnul Paul Fulea mi-a spus în scurta discuție care a urmat  că este deschis unei colaborări cu noi, trebuie doar să ne organizăm un pic. Despre vin încă nu spun nimic, am gustat doar puțin. Trebuie să mai experimentez cu el. 🙂

În continuare voi vorbi despre acele bucate alese care ne-au ținut companie pe parcursul acestei degustări. Dar întâi să-i cunoaștem pe cei care s-au ocupat de realizarea lor.

Paul Bacila

Despre Paul Băcilă am mai scris când am vorbit despre bucătăria ludică din Constanța, atunci când ne-a încântat pe toți cu, printre altele, carpaccio de tobă, jeleu de murături și smochine murate.

Carmen Paraschivescu

Carmen Paraschivescu, editor la Garda Culinară, este și cea care m-a invitat la acest frumos eveniment, lucru pentru care îi mulțumesc.

Și acum bucatele alese, pe care cred că le așteptați cu toții. 🙂 Începem, firesc, cu gustarea de intrare.

gustare

Nu puteam rata să vă arăt „pâinicile”.

pâine

Și, evident, felul principal.


Despre acest fel principal, în afară de faptul că a fost strălucit, nu am mare lucru să vă spun. Am vrut eu să întreb de dichisuri dar am fost prea ocupat cu gustatul și am pierdut artizanii, plecați cu treburi. Am auzit că este o rețetă reinterpretată, compilată din vreo trei din cartea prezentată mai sus. Am prins ceva despre un pate din cârnați, am văzut chiar și rațele înainte de a fi dezosate, dar atât. Promit să mă interesez și revin cu amănunte. Ia te uită, cine caută găsește. Are denumirea „Rață pe canapea”. Puteți vedea chiar și videoclipul!

Offf, Doamne! Viața chiar poate fi frumoasă!

Eveniment susținut de Selgros Romania.

2 comentarii:

Pe cât posibil, vă rog, fără comentarii anonime !
Iar dacă vreţi să mă înjuraţi vă rog s-o faceţi cu talent !