DINCOLO DE NORI

E un blog despre de toate, de prin viaţă adunate şi de mine împrăştiate...

dincolodenoriblog

Articol premiat în Spring SuperBlog 2019

De la Sfinx la Obelisc

În toamna anului 1986 plecam să-mi satisfac stagiul militar. Tocmai terminasem liceul, în Tecuci, și îmi doream un an sabatic, ceea ce dove...

miercuri, 20 iunie 2018

Organismul. Cum îl întreții, așa îl ai.

Organismul. Ți se dă o dată-n viață, atunci când te naști. Nu îl poți refuza, nu poți cere altul la schimb, nici atunci, nici mai târziu. Și nici măcar nu ai vreo garanție de bună funcționare. Cum îl întreții, așa îl ai. Până la o anumită vârstă e responsabilitatea părinților (în general). Dar apoi, această grijă ar trebui să preocupe fiecare persoană.

În general am încercat să duc o viață echilibrată sub aspectul alimentației și al mișcării. M-au educat bine în acest sens părinții și antrenorii de la Clubul Sportiv Școlar Tecuci, unde am făcut atletism o perioadă. Dar am avut și eu excesele mele, în special cu țigările. A fost o perioadă în care fumam chiar și două pachete de țigări pe zi. Rezultatul? Se pare că m-a costat destul de mult acest exces, atât în 2014 cât și în 2018, ani în care am primit vești deloc bune. În plus, încă traversez o depresie datorată acelor vești și am trecut de o anemie, ambele destul de severe, pe care încerc să le țin sub control și cu ajutorul unui supliment alimentar B12 ››ANKERMANN‹‹ Vital, dar despre asta voi vorbi mai târziu. Acum vreau să vă spun ce fac pentru a pregăti organismul pentru luptele ce vor urma.

În primul rând încerc să am o alimentație cât mai echilibrată (atât timp cât se va putea). Adică multe legume, de preferință crude, carbohidrați în proporții rezonabile, dar și produse de origine animală, cu accent pe pește (doar locuiesc la Constanța 🙂).

vitamina b12

Fac în continuare lungi plimbări pe jos și încerc să fac cât mai mult sport (recunosc, mă bate fiu-meu la cap).

Organismul. Cum îl întreții, așa îl ai


Organismul. Cum îl întreții, așa îl ai

Încerc deasemenea să-mi antrenez mintea (citind) sau să-mi bucur sufletul (participând la evenimente). Și încerc să mă feresc de orice excese. Cam asta e viața mea acum.

Este timpul să spun și ce supliment alimentar am folosit pentru a scăpa de anemie și a combate depresia. Este vorba de vitamina B12, numită și vitamina roșie, cel mai puternic factor antianemic cunoscut. Mai exact, de B12 Vital.

B12 Vital

Am ales să folosesc acest produs deoarece compania WÖRWAG Pharma, cea care îl produce, este o companie germană cu renume foarte bun în piață și pentru că este disponibil în principalele lanțuri de farmacii din țară. Este bine de știut că organismul uman nu produce această vitamină, aportul acesteia realizându-se aproape exclusiv din produse de origine animală (când organismul permite) sau din suplimente alimentare. Vitamina B12 joacă un rol esențial în mai multe procese, cum ar fi: funcționarea normală a sistemului nervos, menținerea sănătății psihice, a metabolismului energetic normal. În plus, alungă stările de neliniște, îți readuce bucuria de a trăi și ajută în cazul senzației de extenuare, reduce oboseala inexplicabilă și îmbunătățește calitatea somnului.

Sper din tot sufletul că articolul vă va fi folositor, așa cum mi-a fost mie B12 Vital și cum încă îmi este.

12 comentarii:

 1. Citind articolul tau, mi-am dat seama ca ar fi bine sa iau si eu vitaminele astea:)

  RăspundețiȘtergere
 2. Da chiar, ia sa-mi arunc si eu o vitamina C efervescenta in pahar! Cheers!

  RăspundețiȘtergere
 3. Alimentatia sanatoasa si miscarea joaca un rol important in sanatate.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Ai perfectă dreptate. Dar există cazuri în care organismul nu poate extrage vitamina B12 nici din alimentație (și nu sunt puține). Atunci intervin suplimentele.

   Ștergere
 4. Un complex de vitamine combinat cu sport si o dieta sanatoasa e de ajuns cat sa ai un corp chiar sanatos!

  RăspundețiȘtergere
 5. Rasuceste si tu cutitul in rana, chiar din titlu " Organismul. Cum îl întreții, așa îl ai." Oare asta sa fie cauza? De s-ar putea da un refresh vietii.....

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. De acord, sunt și excepții. Îmi pare rău, e greu să cuprinzi toate situațiile.

   Ștergere
 6. Eu nu stiam de acest produs si sa stii ca si mie mi-a dis doamna doctor sa iau B12 contra atacurilor mele de panica si nu am luat pana acum. Companie germana zici? Ia sa incerc si eu!

  RăspundețiȘtergere

Pe cât posibil, vă rog, fără comentarii anonime !
Iar dacă vreţi să mă înjuraţi vă rog s-o faceţi cu talent !