DINCOLO DE NORI

E un blog despre de toate, de prin viaţă adunate şi de mine împrăştiate...

dincolodenoriblog

Articol premiat în Spring SuperBlog 2019

De la Sfinx la Obelisc

În toamna anului 1986 plecam să-mi satisfac stagiul militar. Tocmai terminasem liceul, în Tecuci, și îmi doream un an sabatic, ceea ce dove...

vineri, 8 iunie 2018

Șarbă, flori de tei, Constanța și un ceviche

Probabil vă întrebați ce legătură este între cuvintele din titlu. Nici o grijă, vă lămuresc imediat. Ieri, după o scurtă repriză de ploaie, mergând prin zona Pieței Griviței din Constanța, am fost învăluit de mirosul pregnant al florilor de tei, mai ales că un covor de petale mi se așternuse la picioare. Acea mireasmă plăcută mi-a trezit o amintire și pofta de a gusta dintr-un anumit vin, mai puțin cunoscut deși este în totalitate românesc. Mă refer la o Șarbă de la Crama de sub tei (ce similarități simpatice 🙂). Firesc, m-am îndreptat spre magazinul de vin de care am povestit când v-am spus unde puteți găsi Băbească Neagră, adică pe str. Ștefan Mihăileanu, nr. 9, colț cu str.Ștefan cel Mare - La Glăveanu. În drum, am trecut pe lângă două magazine de pește așa că s-a înfiripat și ideea unui ceviche cu care să fac o asociere culinară, astfel încât bucuria reîntâlnirii cu vinul să fie deplină.

Șarbă

Vă rog să remarcați doar culoarea, ce vă duce cu gândul către miere, că de arome și gust vă spun imediat. Înainte însă, aș vrea să vă spun câte ceva despre acest vin, după care mă voi ocupa și de ceviche-ul acela. 

Conform Wikipedia, „Șarba este un soi românesc de struguri albi obținut de către cercetătorul Gheorghe Popescu de la Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Viticultură și Vinificație Odobești prin încrucișarea a două soiuri foarte valoroase: Tămâioasă Românească și Riesling Italian.
...
Soiul a fost omologat în 1972, denumirea fiind inspirată de Culmea Șarbei, locul cel mai înalt din regiune care asigură o panoramă spectaculoasă: o râpă adâncă de câțiva zeci de metri și în plan depărtat râul Milcov.”

Ce pot spune eu despre acest vin este că îți umple cerul gurii cu o mulțime de arome cum ar fi: flori de tei (vă aduceți aminte ce spuneam la început) dar și miere de albine, trandafir ori busuioc. Delicate dar persistente, în gust dar și în post gust. V-am trezit curiozitatea? 😉

Șarbă

După cum am spus acest vin îl găsiți la prețuri de bun simț la magazinul de care am vorbit mai sus, atât la sticlă de 75 cl cât și în varianta baginbox.

Șarbă

Acum ceviche-ul. Asocierea aia culinară fără de care un vin bun nu ar fi complet. Vă spuneam că în drum spre magazinul de vinuri am trecut pe lângă alte două de pește. Ei bine, am intrat în ele. Am luat o doradă nici prea mică, nici prea mare. Și câteva chestii necesare. E adevărat, am uitat să prind în poză și cei doi căței de usturoi și un ardei gras mititel.

ceviche

Aaa, cuțitul meu de filetat merită cu siguranță o poză! 😉

cuțit de filetat

Întâi am filetat dorada. Trebuie să recunosc, mi-am pierdut din îndemânare. Fileurile le-am scos relativ ușor, la fel și cele câteva oase (cu penseta). Să scot pielea a fost mai greu dar până la urmă am scos-o la capăt și cu ajutorul unui pahar de Șarbă, răcit potrivit. Am pus cărnița într-un castronel și am stors lămâia și lime-ul (îmi place mult aroma care o dă și, în plus, are o aciditate ceva mai ridicată). După care am trecut la munca de jos, adică am tocat ceapa juliene, cât am putut de fin.

ceviche

Am trecut, firesc, la cei 2-3 căței de usturoi pe care i-am tăiat „puță de furnică”, așa cum îi plăcea lui Radu Anton Roman să spună.

ceviche

A urmat ardeiul gras, un pic de sare de mare, un praf de pili-pili (asemănător ardeiului iute) și o linguriță de ulei de măsline.

ceviche

Am amestecat, am acoperit și am dat totul la rece, să tremure un pic. Iată și finalul care a fost apreciat cum se cuvine (bineee, ce a rămas după ce l-a apreciat) de către fiul meu împreună cu un pahar de Șarbă.

ceviche

Asocierea a fost una inspirată, Șarba și ceviche-ul s-au potențat reciproc. O recomand. Dar atenție în alegerea peștelui. Gătirea în zeamă de lămâie necesită alegerea unuia extrem de proaspăt. Pentru siguranță puteți congela în prealabil fileurile timp de 48 h (minimizează riscurile deși nu le elimină cu totul). Evident, Șarba poate fi asociată unei largi game de preparate culinare, ea însăși fiind spectaculoasă pentru orice iubitor de vin. Încercați, ar putea fi vinul perfect al acestei veri!

2 comentarii:

  1. Felicitări, Radu, te pricepi la foarte multe lucruri și le faci foarte bine!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. De fapt e vorba despre curiozitate. Îmi place să încerc tot felul de experiențe.

      Ștergere

Pe cât posibil, vă rog, fără comentarii anonime !
Iar dacă vreţi să mă înjuraţi vă rog s-o faceţi cu talent !