DINCOLO DE NORI

E un blog despre de toate, de prin viaţă adunate şi de mine împrăştiate...

dincolodenoriblog

Articol premiat în Spring SuperBlog 2019

De la Sfinx la Obelisc

În toamna anului 1986 plecam să-mi satisfac stagiul militar. Tocmai terminasem liceul, în Tecuci, și îmi doream un an sabatic, ceea ce dove...

luni, 23 iulie 2018

Dobrogea Poveștilor cu Lapte - Stejaru, Tulcea

Sâmbătă, 21.07.2018, am participat la Stejarul, Tulcea, la evenimentul „Dobrogea Poveștilor cu Lapte”, eveniment din proiectul „100 Experiențe Dobrogene” inițiat de ong-ul Inomar Cluster și susținut de Asociația Țăranii Dobrogeni și Asociația Culturală Wild Art, proiect care promovează Dobrogea continentală unde avem la îndemână alegeri aventuroase în munții bătrâni, istorie veche, tradiții bine păstrate în satele și bătăturile primitoare ale țăranilor dobrogeni, hrană gustoasă și naturală, aer curat, pământ, apă, cer și o multitudine de oameni veniți din vechime pe aceste meleaguri!

Picuraru din Stejaru, unde a avut loc evenimentul, face parte din Asociația Țăranii Dobrogeni și reprezintă familia de aromâni Migit Nicolae și Elena susținuți de fiica lor, Mirabela.

branza de capra


Mirabela Migit Burichter în colaborare cu Asociația Țăranii Dobrogeni și Bogdan Oancea, director general al Federației Naționale a Producătorilor de Produse Tradiționale din Romania, pregătesc atestarea ca produse tradiționale a două tipuri de brânză de capră produse la stâna Picurarului de la Stejaru, Tulcea. Inomar Cluster, prin proiectul „100 Experiențe Dobrogene”, susține acest demers de valorificare a tradițiilor și produselor locale, promovând oameni și locuri, povești și bucate.

Mirabela Migit Burichter

Doamnei Mirabela i-am adresat rugămintea de a spune câteva cuvinte cititorilor blogului <Dincolo de nori>. Le redau textual: „A fi țăran nu e o rușine, din contră, concentrează omenie, sârguință, naturalețe și multe valori de care „orașul” a uitat. Noi suntem o  familie de români dar de origine aromână și îmbinăm cu mândrie tradițiile. În gospodăria noastră producem bunătăți nenumărate, de la caprele noastre, lapte, iaurt și brânzeturi, din grădină, legume pentru piperchi de exemplu. Dorim să le promovăm și să arătăm tuturor că se poate. Gustul inconfundabil al produselor din bătătură nu va fi uitat ușor!”

caprite-picurarul-Stejaru-Tulcea

Deasemenea, am rugat-o pe doamna Mirabela să ne spună despre cele două tipuri de brânză de care am amintit. Îi dau cuvântul!

„Produsele pe care dorim să le atestăm : telemeaua de capra și brânza dulce de capră.

branza dulce de capra


telemea capră

Laptele provine de la căprițele noastre, proaspăt muls. Închegarea se realizează direct după mulsoare, la temperatură specifică. Pentru proces se folosește cheag din stomac de ied.”

Vizita la stâna căprițelor de la Stejaru a fost acompaniată de o gustare ciobănească, brânză cu mămăligă, iar cei curioși au putut învăța de la picuraru Nicolae să mulgă laptele sau să învârtă mămăliga în ceaun. Nu au lipsit pita și piperchi tsâgâsiți unul din felurile de mâncare preferate ale tuturor aromânilor din Dobrogea, dar nici pastrama de capră, friptura de ied și tochitură. Nu mă pot abține să nu vă fac „un pic” de poftă. Vă arăt câteva imagini de la pregătire:

friptura ied

tochitura la ceaun

Iată și câteva din preparatele finale (nu le dau pe toate, e musai să mergeți acolo să le gustați pe viu).

piperchi tsagasiti

Pastrama

friptura ied

telemea capra

După cum am spus, deși au fost mult mai multe preparate, nu le voi pune pe toate. Acolo s-a mai și muncit! 🙂 Să vedem cum ne-am descurcat la muls.

muls capre

Ori la făcutul mămăligii la ceaun.

pregătire mămăligă

Iată și impresionanta captură de lapte a domnului Stănică Enache, președinte Inomar Cluster.


Un eveniment frumos, în aer liber. Mulțumim tuturor celor care au contribuit la realizarea lui. Doresc mult succes în atestarea sortimentelor din brânză de capră.

2 comentarii:

 1. Îmi plac și admir mult oamenii care fac ceva, nu stau și așteaptă ceva, nu știu ce. Oamenii care lasă ceva în urma lor, care nu abandonează. Fac ce pot să îi susțin, cumpăr produse, vorbesc și altora despre acestea.
  Din păcate, mulți cred că țăranii sunt ... țărani, ba chiar că cei de peste 45 ani sunt expirați, inculți, habar nu au de nimic. asociației, inițiatorilor programului,tuturor celor implicați.
  Felicitări familiei Burichter!
  P.s. Arată într-un mare fel tot ce este acolo!

  Felicitări vouă bloggerilor,

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Îți mulțumesc, în calitate de blogger. Despre asemenea întâmplări voi scrie cu plăcere întodeauna.

   Ștergere

Pe cât posibil, vă rog, fără comentarii anonime !
Iar dacă vreţi să mă înjuraţi vă rog s-o faceţi cu talent !