DINCOLO DE NORI

E un blog despre de toate, de prin viaţă adunate şi de mine împrăştiate...

dincolodenoriblog

Visul meu și-a luat zborul! -articol premiat la Spring Superblog 2018

Privește-n sus și fă-mi cu mâna!

Motto: „ Mâine voi fi ceea ce am ales astăzi să fiu .”— James Joyce De mic copil am iubit literatura SF. După ce am terminat de citit căr...

miercuri, 11 iulie 2018

Salată de fasole boabe cu roșii uscate

E bună rău, mai ales când în vipia verii salata asta iese ca o salvare din frigider. Dacă pui la socoteală că e sățioasă (deh fasolea-i proteină) și poți să bei lângă, o bere rece (B.R.R.C. ca pe vremuri, în căminele din Regie) ori un vinuț șprințar se cheamă, cum s-ar zice, că ai nimerit-o! :)
Variațiuni pe această temă am văzut în multe locuri dar salată de fasole boabe cu roșii uscate cred că numai eu am făcut (cel puțin după știința mea). Cum am ajuns să o fac...

Dimineață mă sună maică-mea și îmi spune că a fiert ceva fasole dar i-a ieșit cam multă și n-are loc la frigider s-o țină. Așa că îmi aduce și mie un borcan mai mare, că știe că-mi place ciorba de fasole. E adevărat, e bună cu ciolan afumat și dreasă cu tarhon pus la oțet. Adevărat, dar asta iarna, când suflă crivățul și nicidecum în miezul verii. Cum un refuz din partea mea ar fi însemnat cel puțin o săptămână de ignorat apeluri telefonice, am acceptat și am început să mă gândesc la ce aș putea face cu un borcan de fasole fiartă. Uitându-mă prin sertare am dat peste un borcan cu Pomodore Secchi (adică roșii uscate în ulei) din păcate pe terminate, dar și de o pungă din hârtie cerată în care aveam roșii uscate la soare (și conservate cu sare). Și brusc mi-a venit ideea!

Salată de fasole boabe cu roșii uscate - rețetă și imagini


Sosul sau dressing-ul (cum vă place să-i spuneți):

Ingrediente dressing

Se poate vedea în spate borcanul cu roșiile uscate în ulei iar pe farfurie roșiile uscate la soare (cele închise la culoare). 

Ingrediente: 2 căței de usturoi, roșii uscate la soare cât se vede, jumătate de ceapă roșie, un pic de ardei, roșii uscate în ulei (eu am mai avut doar două bucăți) și câteva fire de mărar. În plus față de ceea ce este în imagine a mai fost cimbru și tarhon uscat, ulei, oțet balsamic.

Operațiuni:
- Am tăiat cât de mărunt roșiile uscate la soare, usturoiul, le-am pus într-un castronel și am pus la ochi cimbru și tarhon uscat.

Salată de fasole boabe cu roșii uscate

- Am adăugat două linguri de ulei și oțet balsamic (oțetul moaie destul de repede roșiile uscate la soare care-s cam tari, dar dacă tot vorbesc despre ele ar trebui să știți că au un gust special, cumva parcă-s afumate, și lasă în sos o culoare asemănătoare sosului de soia). Sare n-am mai pus, am considerat că roșiile aveau destulă.

Salată de fasole boabe cu roșii uscate

- Am mărunțit și roșiile uscate din borcan având grijă să nu pierd nici o picătură din uleiul lor.

roșii uscate în ulei

- Le-am pus și pe ele în castron, peste restul, și le-am amestecat, să se cunoască mai bine.

Dressing salată de fasole boabe cu roșii uscate

- Am tăiat legumele.

ceapă roșie

Ardei roșu

- Am pus legumele peste sos după care le-am dat la frigider, să tremure un pic.

legume dressing

- Între timp am tocat mărarul și am scos fasolea din borcan.

Mărar

Bine ar fi fost ca fasolea să aibă bobul o țâră mai ferm (să fi fost fiartă un pic mai puțin) dar calul de dar cică nu se caută la dinți.

fasole boabe

- Le-am amestecat pe toate într-un castron mai mare după care le-am mai dat pentru jumătate de oră la frigider.

Salată de fasole boabe cu roșii uscate
.
Între timp i-am dat telefon lui fiu-meu, să-i spun ce-am făcut. Mi-a spus că nu mă poate încurca, e ocupat cu un joc nou. La început m-am întristat. Asta până când am gustat. Nu știu ce s-ar fi întâmplat dacă am fi fost doi la castronul de salată! Roșiile alea uscate la soare pur și simplu s-au topit, lăsând doar aromă și culoare iar cele conservate în ulei au dat o savoare deosebită.

Am băut un pahar de rose de Viișoara din Cabernet Sauvignon. Nu se recomandă la salatele care conțin oțet dar personal consider că nu am avut parte de nici o nepotrivire.

8 comentarii:

  1. Am citit reteta ta, acum cand sunt aproape de finalul programului, si bineinteles imi este foame! Suna si arata foarte interesant! La gust..ce sa mai vorbes: sunt sigura ca este minunata, drept urmare am sa fac si eu aceasta reteta! Multumesc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mă bucur că ți-a atras interesul. Ce să spun, poftă mare! Să-mi spui cum ți s-a părut!

      Ștergere
  2. Faci numai inventii culinare, arata foarte bine si ingredientele folosite te fc sa salivezi doar citind, fara sa te mai uiti la imaagini.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ce-i drept, îmi place să mă joc în bucătărie, nu degeaba am scris un articol care are în titlu sintagma de „bucătărie ludică”, articol care nu e despre mine. :)

      Ștergere
  3. Radu, salatele nu prea se prind de mine ca mie mi se face rau cand mananc sanatos :)) Iti dai seama ca glumesc. Ma tenteaza nitel si asta, dar parca tot mai bine ar merge o iahnie de fasole cu usturoi si ceapa prajita. :D

    RăspundețiȘtergere
  4. Salate cu fasole fiarta fac des dar cu rosii uscate nu facui niciodata. Incerc si eu.

    Altfel eu fierb fasole periodic, 1-2kg, portionez si congelez. Acum ca e cald nu fierb nimic, scot o casoleta de fasolica de dimineatza si seara in 10 minute mancarea e gata :)

    (off topic, tu vezi cate fete ai incantat cu asa fel de mancare? si nici macar nu a fost nevoie sa dai din portzia ta :D :D )

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cum am spus în articol, nici eu nu am fiert nimic! :)
      Congelatul e o idee bună, o folosesc și eu.
      Off topic: credeam că s-au uitat la poza mea, nu la rețeta mea! Glumesc. Și fetele au nevoie de proteine!

      Ștergere

Pe cât posibil, vă rog, fără comentarii anonime !
Iar dacă vreţi să mă înjuraţi vă rog s-o faceţi cu talent !