DINCOLO DE NORI

E un blog despre de toate, de prin viaţă adunate şi de mine împrăştiate...

dincolodenoriblog

Articol premiat în Spring SuperBlog 2019

De la Sfinx la Obelisc

În toamna anului 1986 plecam să-mi satisfac stagiul militar. Tocmai terminasem liceul, în Tecuci, și îmi doream un an sabatic, ceea ce dove...

joi, 26 iulie 2018

VIA - aplicația destinată tinerilor bolnavi de cancer

Acum câteva zile, când mă întorceam de la o evaluare multidisciplinară (hepatică, cardiologie și hematologie), făcută cu scopul de a vedea dacă organismul meu suportă chimioterapie, pe ecranul laptopului clipea una din alertele setate de mine în legătură cu cancerul. Așa am aflat că există VIA, aplicația destinată tinerilor bolnavi de cancer și prima de acest fel din România. Ca să fiu mai exact, are drept grup țintă tinerii bolnavi de cancer sau supravieţuitori de cancer, cu vârsta cuprinsă între 18-39 de ani, pentru care sistemul de sănătate şi îngrijire din România, o spun cu mâna pe inimă, nu este pregătit.

VIA

Da, mă apropii de 51 de ani și în luna mai a acestui an am fost diagnosticat cu cancer orofaringian după o banală durere de ureche (diagnostic confirmat și de buletinul cu numărul 573/14.06.2018 al Comisiei Oncologice de la Spitalul Județean Constanța). Asta, după ce reușisem să trec peste un neoplasm de vezică urinară, operat în decembrie 2014. Voi începe radioterapia în prima decadă a lui august, așa că vă rog să-mi țineți pumnii.

Dar nu despre mine este vorba în acest articol. Am amintit acele informații ca să sugerez că vorbesc oarecum în cunoștință de cauză. Este vorba despre cei cu mult mai tineri ca mine. Din păcate, am citit pe undeva că în România ultimilor ani sunt înregistrate câteva zeci de mii de cazuri noi de cancer, în fiecare an. O mare parte din ei, tineri. În ultimul an am petrecut destul timp în secțiile de oncologie sau pe la Comisiile Oncologice, așa că pot să confirm, este extrem de îngrijorătoare această evoluție.

Îmi amintesc cu groază disperarea care m-a cuprins la aflarea diagnosticului. Și depresia în care am căzut (mulțumesc fiului meu, Vlad, că mi-a fost alături în această perioadă), cu toate că am trecut ceva prin viață. Nici nu vreau să-mi imaginez prin ce poate trece un tânăr la aflarea unei astfel de vești. Practic, o lume întreagă i se prăbușește. Eu însămi m-am cam izolat de lume, am început să ocolesc evenimentele la care eram invitat în calitate de blogger. În cercul cunoscuților se știa deja și lumea ori mă privea cu compasiune sau mă ocolea (ori doar mi se părea). Nu aveam nici un fel de informații despre pașii pe care trebuia să-i urmez. Și pot da un exemplu, am pierdut 2 luni pentru că nimeni nu mi-a spus că, practic, îmi pot face programarea la radiologie doar având prezumat diagnosticul. Programarea am făcut-o de abia după ce am ieșit din comisie. Iar două luni pot însemna enorm. De aceea consider aplicația VIA ca fiind de un real ajutor și invit orice tânăr care, din păcate, trece printr-o asemenea întâmplare să se alăture acestei comunități ce are, printre altele, ca unul dintre beneficii faptul că le oferă tinerilor un spaţiu securizat, virtual, în care să poată comunica între ei, să își poată împărtăși experiența liberi, să pună întrebări și să afle răspunsuri de la persoane care au trecut prin același tratament .


via impreună

În caz că vă întrebați, producătorul aplicației VIA este Asociația Little People. Ea poate fi descărcată gratuit atât din AppStore dar și din Google Play.

Sunt sigur că, din păcate, mulți dintre voi cunoașteți sau aveți printre rude persoane tinere bolnave de cancer sau persoane care au reușit să-l învingă. Distribuiți aplicația, le veți face un bine. Asta deoarece pentru ei este gândită şi creată această aplicaţie (VIA). Ca să poată întreba orice, ca să aibă curajul să atingă subiecte pe care nu le-ar fi comod să le abordeze în altă parte, ca să se poată conecta cu tinerii ce au trăiri similare, ca să se poată descărca, practic să îşi poată găsi ancore sănătoase, prin care să facă faţă acestei experienţe deloc plăcute.

via conectare

Am și un mesaj pentru acești tineri. Dragilor, nu procedați așa cum am avut eu tendința să fac. Mergeți în continuare la evenimente, trăiți-le, pentru că despre asta este viața.

via evenimente

Și povestiți trăirile voastre, cu siguranță acest lucru va ajuta măcar o altă persoană tânără aflată într-o situație asemănătoare.

via povesteste

În încheiere revin cu rugămintea de a populariza aplicația. Are un mare potențial. Eu cu siguranță o voi face, atât cât pot cu blogul și în social media dar și prin viu grai de câte ori voi avea ocazia. Multă sănătate vă doresc!

14 comentarii:

 1. Ai un fiu minunat și trebuie să lupți pentru el! Felicitări pentru articol este de o sensibilitate maximă!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. După cum am mai spus, sunt un optimist incurabil. Desigur că voi lupta. Dar acum vorbim despre cei tineri, a căror problematică este mult mai intensă.

   Ștergere
 2. Moralul este foarte important, o condiție obligatorie, dacă pot spune așa, în câștigarea luptei împotriva bolii. Gândește-te la fiul tău și cât de important este să-i fii alături cât mai mult în viața aceasta!
  Vei reuși, sunt convinsă!
  Și noi (bloggerii) îți suntem prieteni! și noi te susținem!
  Sănătate și putere!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Mulțumesc și apreciez Mira. Dar articolul nu este despre mine, ci despre această aplicație, VIA, ce poate fi de un real ajutor.

   Ștergere
 3. Radu,tu trebuie sa lupti asa cum ai mai facut-o, tu esti cel care ne plimba atat de frumos " Dincolo de nori". Ma bucur ca exista o astfel de aplicatie unde tinerii pot comunica, se pot incuraja unii pe altii. Ajutorul celor din jur conteaza enorm.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Voi lupta, că nu pot altfel. Aplicația aia e super, mi-aș fi dorit să am și eu așa ceva la îndemână atunci când am primit vestea!

   Ștergere
 4. Sănătate multa si continuă să fii încrezator in puterea ta de a te vindeca! Oricand pot și ai nevoie nu ezita să mă soliciti.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Mulțumesc Sanda! Voi lupta, așa sunt eu. Dar articolul asta este despre tinerii bolnavi de cancer și aplicația VIA, ce care le vine în ajutor!

   Ștergere
 5. Foarte utila o astfel de aplicatie, insa nu inteleg de ce sa nu existe una pentru toate varstele. La mine in familie, ambii parinti au avut cancer, asa ca am petrecut mult timp prin spitalele de oncologie, am citit mult despre diagnosticele lor si i-am sustinut, asa cum face si fiul tau.Toti bolnavii cu cancer au nevoie de sprijin si ajutor ! Am atatea povesti de viata culese din randul pacientilor, ca as putea scrie o carte. Cel mai mult au supravietuit cei optimisti. Mamei i-am ascuns diagnosticul si a trait 13 ani, desi maximul, conform statisticilor medicale era de cinci ani. Lupta draga Radu si nu uita sa te bucuri de fiecare rasarit de soare ! Multa sanatate !

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Mă bucur de fiecare răsărit (deși în ultima parte cerul a fost înnorat :)). Așa a fost gândită aplicația, probabil e doar primul pas.

   Ștergere
 6. Nu pot sa nu ma intreb de ce sunt atat de multe cazuri de cancer in ultimul timp.
  E foarte bine ca exista o astfel de aplicatie. Sunt sigura ca este de un real folos celor ce se afla intr-o astfel de situatie.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Este un fenomen îngrijorător și ar fi bine să se ofere și explicații pentru această situație. Sunt sigur că aplicația va fi de un real folos.

   Ștergere
 7. Ma gandesc, cum suntem noi animale sociale, si socializarea e unul dintre cele mai importante lucruri pentru este o aplicatie minunata mai ales cand esti izolat intr-o camera de spital! Sper sa aiba succes!

  RăspundețiȘtergere

Pe cât posibil, vă rog, fără comentarii anonime !
Iar dacă vreţi să mă înjuraţi vă rog s-o faceţi cu talent !