DINCOLO DE NORI

E un blog despre de toate, de prin viaţă adunate şi de mine împrăştiate...

dincolodenoriblog

Articol premiat în Spring SuperBlog 2019

De la Sfinx la Obelisc

În toamna anului 1986 plecam să-mi satisfac stagiul militar. Tocmai terminasem liceul, în Tecuci, și îmi doream un an sabatic, ceea ce dove...

miercuri, 8 august 2018

Demonstrează și tu Ceva!

Acum vreo două zile, când încă mai speram ca ziua de 8 august să fie cea care marchează începutul vindecării de cancerul orofaringian care mă roade, prin radioterapie, spre rușinea mea am strigat către fiu-meu: Demonstrează și tu Ceva! Spun spre rușinea mea pentru că probabil uitasem să-mi iau pastila de durere. Oricum, cred că am avut această scăpare doar datorită concentrării pe care o aveam (după mai bine de 35 de ani de când am auzit prima dată de ea) încercând să-i arăt cum se demonstrează teorema lui Menelaus, cea care spune că :

Teorema lui Menelaus

Asta într-un triunghi cum este cel de mai jos, adică oarecare.

teorema-menelaus


Ideea este că am pornit spre demonstrarea Teoremei lui Menelaus plecând de la faptul că Teorema lui Ceva se demonstrează efectiv cu aceasta, cu rol important în demonstrarea teoremei bisectoarelor, a medianelor, etc.

Teorema Ceva

Ce se întâmplase de fapt? După o oră și-un pic de construcții ajutătoare, rapoarte înmulțite, împărțite, egalate, fiu-meu a exclamat triumfător și mândru:
- Am demonstrat Menelaus!
- Foarte bine! -  i-am spus eu pe un ton voit neutru. Și acum demonstrează și tu Ceva! - referindu-mă fără echivoc (părerea mea) la teorema de la care pornise toată tărășenia.
- Ceva? Adică ce? Nu ți se pare că tocmai am demonstrat una din cele mai complicate teoreme ale geometriei plane?
- Foarte frumos, acum demonstrează Ceva!
- Poți fi mai exact te rog? Ce ceva?
- Teorema lui Ceva!

Bănuiesc că fiecare dintre voi a văzut filme cu încetinitorul în care unul își trage o palmă peste cap încercând să sugereze un anumit tip de sentiment (vă imaginați voi care!). Exact așa a făcut și fiu-meu. 😉

palma peste fata
Credit imagini: https://liceunet.ro/ghid-geometrie/coliniaritate-concurenta-paralelism/teorema-lui-menelaus-reciproca-teoremei 

2 comentarii:

  1. M-ai bagat intr-un film SF, atat cu teorema lui ....( cum naibii ai zis ca-l chema pe ala ?)Menelaus , parca :D dar si cu teorema lui acel " Ceva".

    RăspundețiȘtergere

Pe cât posibil, vă rog, fără comentarii anonime !
Iar dacă vreţi să mă înjuraţi vă rog s-o faceţi cu talent !