DINCOLO DE NORI

E un blog despre de toate, de prin viaţă adunate şi de mine împrăştiate...

dincolodenoriblog

Articol premiat în Spring SuperBlog 2019

De la Sfinx la Obelisc

În toamna anului 1986 plecam să-mi satisfac stagiul militar. Tocmai terminasem liceul, în Tecuci, și îmi doream un an sabatic, ceea ce dove...

marți, 14 august 2018

Ghiudem, sugiuc, giugiuc - scurtă incursiune în gastronomia tătară

Să faci o incursiune în gastronomia tătarilor din Dobrogea poate fi o experiență fascinantă. Mai ales când preparatele au venit „la pachet”, ca să zic așa, cu ceva (mai multă) istorie și crâmpeie de cultură. Iar dacă evenimentul mai face parte și din periplul „100 Experiențe Dobrogene”, proiectul celor de la Inomar Cluster alături de  Țăranii Dobrogeni, nu te poți simți decât onorat că ai avut parte de o astfel de experiență. Hai să vă arăt! 

ghiudem sugiuc

tatarii din romania

Ca să nu o lungesc prea mult, evenimentul a avut loc în data de 09.08. 2018, la binecunoscuta cafenea Jade, unde Enise Ali (patroana cafenelei) și Sunai Cadir (producător dobrogean) ne-au oferit spre degustare...cu multa savoare, ghiudem și sugiuc, preparate în propriile bucătării. Bucatele au fost însoțite de istoriile prof. univ. dr. Nuredim Ibram (autorul cărții de mai sus) și prof. univ. dr. Marian Cojoc.

Stanica Enache

În afară de cei menționați în imagine mai apar Stănica Enache, președinte Inomar și dr. in istorie Laura Stroe.

Acum vă voi arăta de ce merită să faceți o incursiune în gastronomia tătară. Încep cu ghiudemul lui Sunai Cadir, doar așa, de poftă! 🙂

ghiudem

După care voi continua firesc cu sugiucul doamnei Enise Ali, cea care la Jade Oriental Café a reușit să aducă în atenție gastronomia tătară. Fac o mică paranteză, sugiuc poate însemna și un dulce, așa cum ne spune dex-ul: „SUGIÚC s. n. 1. Produs de cofetărie făcut din nuci muiate în must fiert cu făină. 2. (Înv.) Un fel de cârnat afumat preparat din carne de oaie, de capră sau de vită” - nu e descrierea exactă, au uitat să menționeze și gustul savuros.

sugiuc

La final vă mai spun doar atât. Dacă treceți prin Constanța și doriți o experiență culinară autentică, în cazul de față gastronomie tătară, mergeți în această locație. Link-urile sunt în articol.4 comentarii:

 1. Ma bucu ca exista evenimente frumoase in Dobrogea mea de suflet. Eu vin din Macin. Mi-e dor de meleagurile acestea!

  Nu am gustat din bucataria tatara, doar din cea turceasca. In Macin, se zice, ca doar turcoaicele detin secretul baclavalelor.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Sunt convins că secretul baclavalelor îl dețin turcoaicele! :) Cum altfel?

   Ștergere

Pe cât posibil, vă rog, fără comentarii anonime !
Iar dacă vreţi să mă înjuraţi vă rog s-o faceţi cu talent !