DINCOLO DE NORI

E un blog despre de toate, de prin viaţă adunate şi de mine împrăştiate...

dincolodenoriblog

Articol premiat în Spring SuperBlog 2019

De la Sfinx la Obelisc

În toamna anului 1986 plecam să-mi satisfac stagiul militar. Tocmai terminasem liceul, în Tecuci, și îmi doream un an sabatic, ceea ce dove...

joi, 2 august 2018

Iubesc Galbena de Odobești

Doar iubesc Galbena de Odobești. N-o beau pentru că eu degust (și gust apoi, după plăcere) doar vinuri roșii, ăsta sunt eu. După cum spuneam, iubesc Galbena de Odobești pentru mileniile de istorie pe care ni le oferă. Desigur, nu s-a numit întotdeauna așa, Odobești fiind o denumire relativ recentă. A purtat de-a lungul vremii denumiri ca Galbenă de Căpătanu, Cruciuliță, Cabasmă Albă, Galbenă Verde, Galbenă uriașă ori cum este menționată în celebra „Ampélographie”, Galbenă Urâtă. Iar în „Descriptio Moldaviae”, însuși Dimitrie Cantemir, domn și mare cărturar, aprecia vinul de Odobești ca fiind unul din cele mai bune din Moldova. Meritul celor de la Vincon România este că i-au găsit adevărata casă, adică un loc unde acest soi de strugure să se simtă bine, să se poată dezvolta, astfel încât milioanele de români și megieși de pe aiurea care l-au gustat sau o vor face să poată pune pe masă un vin bun, neaoș și cu hrisov vechi de veacuri. Practic Vincon România a făcut din Galbena de Odobești un brand, care în 2018 împlinește 50 de ani sau jumătate de veac ori de secol, cum vreți să spuneți. Cu această ocazie Vincon face tuturor o surpriză plăcută, astfel a restilizat eticheta produsului și a lansat o ediție specială prin care să sărbătorească evenimentul, Galbena de Odobești – Ediție Aniversară.


Galbena de Odobesti – Editie Aniversara


Despre Vincon Romania ar fi multe de spus fiind unul dintre cei mai mari producători de vinuri și vinarsuri din România. Voi încerca să fiu cât mai scurt citând câteva informații de interes: „Înființată în anul 1949, compania deține astazi peste 1.500 hectare cultivate cu viță de vie. Printre brandurile de vin din portofoliul Vincon sunt Galbena de Odobești, Sigillum Moldaviae, Mirabilis Machina, Ambrosio, Rosé Far Niente, Vinoteca, Comoara Pivnitei, Oenoteca, Egregio, Rosé Vérité, Beciul Domnesc Grand Reserve.”

Eu sunt un pic mai în vârstă decât brandul lui Vincon România, Galbena de Odobești. În noiembrie 2018 împlinesc 51 de ani. Anul trecut, când am făcut semicentenarul 🙂 am sărbătorit cu pastramă de berbecuț (locuiesc în Dobrogea) și cu un vin tare drag sufletului meu. Roșu, așa cum am spus de la început. Vorbesc aici de Băbească Neagră. Și, întâmplător sau poate că nu, vinul cu care am aniversat 50 de ani este tot din marile podgorii de la Odobești, mai exact de la Jariștea - Crama de sub tei.

babeasca neagra

Printre prieteni și o parte din familie, le-am savurat și degustat într-o atmosferă relaxată și plină de veselie. Recunosc, unii dintre invitați au preferat Galbena de Odobești dar și-au adus-o singuri! 😉

La vârsta mea cred că îmi pot permite să dau un sfat, ar trebui să ne bucurăm mai mult de viață, de soare, de ploaie, de vânt, de tot ce este pe pământ.

4 comentarii:

 1. Recunosc ca prefer vinurile albe printre care si Galbena de Odobesti:)

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Ca de obicei, vrei tot timpul să mă contrazici! Glumesc (sau poate că nu), dar știu că există o vorbă, cel mai bun vin din lume este cel care îți place.

   Ștergere
 2. As presupune ca e chiar buna daca unii si-au adus sticla singuri!

  RăspundețiȘtergere

Pe cât posibil, vă rog, fără comentarii anonime !
Iar dacă vreţi să mă înjuraţi vă rog s-o faceţi cu talent !