DINCOLO DE NORI

E un blog despre de toate, de prin viaţă adunate şi de mine împrăştiate...

dincolodenoriblog

Articol premiat în Spring SuperBlog 2019

De la Sfinx la Obelisc

În toamna anului 1986 plecam să-mi satisfac stagiul militar. Tocmai terminasem liceul, în Tecuci, și îmi doream un an sabatic, ceea ce dove...

marți, 25 septembrie 2018

A treia săptămână de terapie a cancerului - jurnal

Această serie de articole (din care face parte și cel de față) nu este scrisă pentru a mă plânge sau pentru a stârni compasiune ci pentru a împărtăși experiența prin care trec cu cei aflați în aceeași situație (deloc puțini, din ce am văzut în ultimul timp). Eu cred că le va fi util, vor ști la ce se pot aștepta, cum se pot organiza mai bine și multe altele. Nu vă faceți griji, vor mai urma doar patru (că atâtea săptămâni de terapie mai am), eventual încă unul în decembrie, când se face evaluarea.

A treia săptămână de terapie a cancerului s-a desfășurat relativ „normal”, asta pentru că, poate, m-am „acomodat” cu realitățile sistemului medical din România.  Să încep jurnalul.

Radu Tuglea

Evenimente 18.09-24.09:

1. În urma tratamentului de șoc cu antiimflamatoare limba mi s-a dezumflat parțial (am scris despre asta în articolul anterior). Din păcate nu au trecut rănile de pe limbă și aftele, așa că în continuare nu pot ingera decât lichide și vorbi foarte greu și cu mari dureri. Colac peste pupăza, datorită scăderii imunității în general (la nivelul cavității bucale în special), m-am ales cu o infecție urâtă cu (fungică, Candidoza mucoaselor), pentru care mi s-a recomandat de către medic gargară cu apă și bicarbonat de sodiu, gargară cu ceai de mușețel cu bicarbonat de sodiu și un antifungic numit Flucovin, 100mg.

Aici voi face o scurtă paranteză. Deoarece Flucovinul nu este un medicament tocmai ieftin (25 lei-4 pastiluțe), am întrebat la trei farmacii (erau mai în drum) dacă este compensat și de la toate am primit confirmarea că da. Așa că am plecat către medicul de familie înarmat cu pix și hârtie (nu pot vorbi). Medicul era în concediu și un domn doctor îi ținea locul. S-a uitat scurt pe rețeta normală, a dat a lehamite din mână și mi-a spus că nu, în nici un caz nu este compensat. I-am scris că îl rog să verifice în baza de date, pentru că eu știu sigur că e compensat. S-a uitat la mine ca la un elev în pragul corijenței care-și contrazice examinatorul și m-a expediat pe motiv că mai așteaptă și alții la coadă. Din păcate, în șocul resimțit, am uitat să-i iau numele. Gata paranteza.

Pentru că mușețelul, bicarbonatul și Aftiblock-ul spray nu au dat rezultate concludente, mi-am luat niște tinctură de salvie (diluată în apă, se poate face gargară) iar medicul curant mi-a dat o rețetă magistrală despre care a zis că a ajutat mulți pacienți aflați în situația mea (ar fi și cazul la cât a costat, 90 lei-50ml 🙂). O să dau un link către rețetă la sfârșitul articolului.

2. Au apărut primele semne evidente de arsură datorită radioterapiei, deși m-am protejat cu vaselină cu extract de gălbenele.
3: Am început să pierd masiv din părul facial. Adio barbă și mustață! 🙂
4. De la începutul terapiei am pierdut 5 kg, de la 79 la 74 (efectul faptului că nu pot mânca).
5. Trebuie să fac ceva ca să mă împrietenesc cu sfecla roșie, ficatul de ce-o fi și spanacul lui Popeye. Trebuie să refac hematiile.

Cam ăsta a fost parcursul celei de a treia săptămână de terapie. Mai spun ceva de ziua de luni după care termin.
Luni 24.09 la chimioterapie am avut parte de o surpriză oarecum plăcută. Am predat analizele la 7.45 și am anunțat asistenta că am câteva probleme urgente de rezolvat întrebând dacă e în regulă dacă mă întorc la 11. A fost de acord și deși am pierdut prima tură de tratament (surprinzător) a început la 10.30 tot am plecat de acolo la 13 (așa mai merge!). Chimioterapia mi se face cu Carboplatin Kabi, un citotoxic despre care voi vorbi în articolul următor. În schimb la MedEuropa s-a stricat aparatul și nu am mai efectuat ședința de radioterapie. O bilă albă pentru ei, mi-au dat telefon în timp util și mi-au spus să nu mai bat drumul degeaba.

Și acum rețeta promisă. Pentru că am lăsat imaginea foarte mare, ca să se poată citi, vă las un link. Deci:

Rețetă magistrală (așa se numesc rețetele preparate)
Voi reveni cât de curând cu update să vă spun ce efect are.

Sper să fie folositor. Să auzim de bine.
6 comentarii:

 1. Ești modelul meu de demnitate, iar articolul este scris in aceeași manieră! Sănătate, inspirație și forță, Radu!

  RăspundețiȘtergere
 2. De cate ori citesc prin ce treci, nu numai ca neplaceri fizice, dar si in relatiile cu personalul medical, ma apuca asa o revolta, o furie...Singura ta grija, ca bolnav, ar trebui sa fie sa ajungi la programari, nu sa umbli si sa te rogi de toti tampitii. In fine, cand toate astea vor fi trecut, ai putea sa scoti o carte, zau asa! Sa treci cat mai repede peste toate astea iti doresc!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Din fericire există și personal medical amabil, empatic și săritor. :) Mulțumesc!

   Ștergere
 3. Te admir pentru optimismul si pentru taria cu care suporti tot. Stii ca si eu am probleme de sanatate, destul de urate, dar nu se compara cu ce ai tu. Ei, bine, eu de cateva zile, de cand am pimit niste semnale ca starea mea s-a mai inrautatit, imediat am cazut pe butuci. Si am inceput plimbarile pe la cabinete. Ma culc si ma scol plangand.... mai bine ma opresc aici. Inca o data, toata admiratia mea. Dumnezeu sa fie cu tine!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. După cum am mai spus, sunt un optimist incurabil! :) Îți țin pumnii strânși, să fie bine!

   Ștergere

Pe cât posibil, vă rog, fără comentarii anonime !
Iar dacă vreţi să mă înjuraţi vă rog s-o faceţi cu talent !