DINCOLO DE NORI

E un blog despre de toate, de prin viaţă adunate şi de mine împrăştiate...

dincolodenoriblog

Articol premiat în Spring SuperBlog 2019

De la Sfinx la Obelisc

În toamna anului 1986 plecam să-mi satisfac stagiul militar. Tocmai terminasem liceul, în Tecuci, și îmi doream un an sabatic, ceea ce dove...

vineri, 14 septembrie 2018

Cotlet de berbecuț cu chipsuri de dovleac și sfeclă roșie

Cotlet de berbecuț cu chipsuri de dovleac și sfeclă roșie este rețeta pe care am făcut-o pentru concursul Chef pentru o zi, ținut de Selgros prin vară. Din păcate, în entuziasmul creației, am uitat să pun lângă preparate, atunci când am făcut pozele, cartonașul care să ateste data. Așa că, pe bună dreptate, nu mi s-a luat preparatul în considerare.

Totuși, rețeta e prea faină (mi-au murit lăudătorii) ca să o țin numai pentru mine. Iată cum am procedat:

Chipsuri de dovleac și sfeclă roșie:


Pe tot parcursul acestor operațiuni aveți grijă să nu pătați dovleacul cu sfecla roșie! Se curăță de coajă, se taie în bucăți potrivite, după care se fac rondele pe răzătoare. Se prăjesc la friteuză până rondelele devin aproape crocante, întâi dovleacul și apoi sfecla. Se scot pe șervețele de hârtie, să se scurgă de ulei. Într-o tavă se pune hârtie de copt, se împrăștie dovleacul și sfecla fără să se amestece și se condimentează. Eu le-am pus sare roz de Himalaya și piper verde, ambele proaspăt râșnite. Se bagă în cuptorul preîncălzit (180 grade) și se lasă 10 minute sau până devin crocante. Se lasă să se răcorească după care se așează pe farfurie.

Chipsuri dovleac sfecla rosie


Cotlet de berbecuț:


Se condimentează cotletele fără a se săra (eu am pus doar piper verde). Într-o tigaie nonaderentă de bună calitate, într-o lingură de ulei de măsline se pune unul-doi căței de usturoi striviți cu latul cuțitului (mai mulți dacă sunt din ăia mici, oltenești care pot fi striviți și-n coajă) și o crenguță de rozmarin. Când se încinge uleiul se trag cotletele la tigaie, cam 2 minute pe fiecare parte (trebuie doar să se rumenească frumos) după care locul lor e pe hârtia de copt, în tavă, în același cuptor preîncălzit (oricum a rămas așa de la chipsuri), pentru 5 minute. 

Cotlet berbecut

După ce se scoate din cuptor se lasă câteva minute să respire (regula spune că atât cât a fost gătită), se sărează, condimentează după gust și se așează pe farfurie. 

Cotlet berbecut chipsuri dovleac sfecla rosie

După cum se poate observa, am ornat cu un buchețel de salată creață roșie și cu crenguța de rozmarin trasă la tigaie (apropo, merită ronțăită la concurență cu chipsurile). Alături am pus un pahar de rose rece (din Fetească Neagră) de la Crama Viișoara, dar puteți pune ce vă place, un rose sau un roșu mai sec să fie!

Sper că nu v-am făcut poftă! 😉

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pe cât posibil, vă rog, fără comentarii anonime !
Iar dacă vreţi să mă înjuraţi vă rog s-o faceţi cu talent !