DINCOLO DE NORI

E un blog despre de toate, de prin viaţă adunate şi de mine împrăştiate...

dincolodenoriblog

Articol premiat în Spring SuperBlog 2019

De la Sfinx la Obelisc

În toamna anului 1986 plecam să-mi satisfac stagiul militar. Tocmai terminasem liceul, în Tecuci, și îmi doream un an sabatic, ceea ce dove...

duminică, 30 septembrie 2018

Supă cremă de ouă

Articol dedicat celor care trec prin chimioterapie și radioterapie în încercarea de a lupta împotriva cancerului de gât dar și celor care se află în perioada de recuperare de după (și numai Dumnezeu știe care-i mai grea).

Această „supă cremă de ouă” de prepeliță a apărut din nevoia de a putea bea ceva mai sățios, nici măcar nu știu dacă există ceva similar în gastronomia românească sau de pe aiurea. Cine mă citește știe că de mai mult de două săptămâni nu pot înghiți altceva decât lichide (datorită radioterapiei pe care o fac de cinci ori pe săptămână mi s-a umflat limba și colac peste pupăză mi s-a și rănit). Nici măcar nu pot vorbi inteligibil, decât cu mari dureri. Totuși, textura supercremoasă, gustul interesant și aprecierile fiului meu mă îndeamnă să pun rețeta pe blog și să o recomand tuturor celor care dintr-un motiv sau altul au dificultăți de înghițire dar și ca o alternativă în meniul celorlalți. Haideți să vedem despre ce e vorba!

Supă cremă de ouă - ingrediente


Evident, este vorba de ce mi-a trăznit mie prin cap! 🙂

supa crema oua

Le luăm pe rând (2 porții):
1. Supă de vită (eu sunt norocos, m-am lipit de un chef care mi-a dat un pic de stock de vită*). În lipsă, cred că poate fi folosit și un cub de vită deși nu recomand.
2. Un morcov mic (eu nu mă împac prea bine cu rădăcinoasa asta, așa că am pus strictul necesar).
3. O bucată de țelină.
4. Jumătate de rădăcină de pătrunjel (păstârnac nu am avut, că puneam și de ăla).
5. O ceapă mică (o cepuță).
6. Un cartof dulce.
7. Șase ouă de prepeliță.
8. Un praf de cimbru, sare după gust.
9. Smântână de gătit.

Punem morcovul, țelina, rădăcina de pătrunjel, ceapa să fiarbă în supa de vită. După un sfert de oră (de când a început fierberea) punem și cartoful dulce la fiert (tăiat cubulețe). După încă un sfert de oră spargem ouăle în supă, le lăsăm să se facă, stingem focul și dăm oala la răcit. Când a ajuns călduță dăm totul la blender, adăugăm smântâna, mai mixăm până se obține o compoziție omogenă și servim. Iată!

supa crema oua

Cănița din imagine este porția pe care a servit-o fiul meu. De menționat ar fi că a apreciat această supă după ce a mâncat ceafă de porc la cuptor cu cartofi prăjiți și murături (offf Doamne, cât am suferit uitându-mă la el!). Așa că...

*Stock de vită -  Supă concentrată de vită, groasă și gelatinoasă, făcută din oase cu măduvă și cartilaje (eu dau oasele întâi la cuptor și după, le fierb).

2 comentarii:

  1. Foarte iventiv.Desi prima data am strambat din nas, cand am vazut denumirea, spre final, m-ai facut curioasa si parca as manca si eu o portie, dar ziceai ca nu mai ai. :))

    RăspundețiȘtergere

Pe cât posibil, vă rog, fără comentarii anonime !
Iar dacă vreţi să mă înjuraţi vă rog s-o faceţi cu talent !