DINCOLO DE NORI

E un blog despre de toate, de prin viaţă adunate şi de mine împrăştiate...

dincolodenoriblog

Articol premiat în Spring SuperBlog 2019

De la Sfinx la Obelisc

În toamna anului 1986 plecam să-mi satisfac stagiul militar. Tocmai terminasem liceul, în Tecuci, și îmi doream un an sabatic, ceea ce dove...

miercuri, 17 octombrie 2018

Școala de Bani BCR - startul primilor pași pentru a deveni independent financiar

Cu siguranță, Școala de Bani, BCR poate da startul primilor pași pentru a deveni independent financiar. În următoarele rânduri voi încerca să vă explic de ce o recomand cu căldură, așa că vă rog să vă lăsați mintea deschisă, fără idei preconcepute.

La început voi spune câteva cuvinte despre mine. Nu mă consider un expert într-un domeniu în care în fiecare zi ai câte ceva de învățat. Nu consider nici măcar că aș fi în măsură să pot da vreun sfat. Totuși, de mic copil, am observat că am o cu totul altă viziune asupra banilor, luând în considerare părinții, rudele, vecinii și mai târziu amicii, lucru care a atras după sine și consecințe. Chiar am scris, de curând, un articol despre ce am făcut cu primii mei bani câștigați, articol care se numește „Micul întreprinzător al anilor '80”. Trebuie să recunosc că practica făcută ca autodidact în acei ani mi-a folosit cu mult mai mult decât lecțiile de economie (de inspirație comunistă) făcute în liceu și în facultate în anii tulburi ai capitalismului sălbatic de după '90.

În decursul anilor ce au urmat am încercat să umplu lacunele din educația mea financiară urmând fiecare curs gratuit la care puteam ajunge (la acea vreme erau organizate de Camera de Comerț și Industrie a României). Am chiar diplome de broker pentru Bursa de Valori și pentru piața Forex (asta, doar de cinci ani). Deasemenea, am citit tot ce am putut în domeniu. Autorul meu preferat rămâne Robert Kiyosaki, pe care îl consider și acum extrem de actual.

Din păcate, nici după atâția ani, nu pare să se fi schimbat mare lucru la nivelul mentalității colective. Încearcă să vorbești liber despre educație, independență financiară sau, mai rău, despre piețe de bani, burse sau investiții și imediat se va face un mare gol în jurul tău. Fiul meu a făcut în clasa a XI a un fel de curs de educație financiară. Mă așteptam să fie interesat, dar mi-a spus că i se pare o pierdere de vreme atât timp cât i se predau niște formule lungi și seci pe care nici profesoara nu știe să le explice. Am făcut ochii mari și l-am întrebat dacă la cursul ăsta li s-a vorbit sau li s-a explicat despre active, pasive, cheltuieli, investiții, buget personal, cum să faci bani ori economii etc. Mi-a răspuns că dacă știe ce înseamnă aceste cuvinte, a aflat doar de la mine.

Scoala de bani BCR


În acest context vreau să vă vorbesc despre Școala de Bani de la BCR care este un program de educație financiară ce vorbește despre cum se poate obține bunăstarea și asta fără a vă pune să învățați formule complicate, sintagme, definiții sau tot felul de teorii bombastice. Chiar recomand acest program, din mai multe motive. În primul rând, este gratuit. În al doilea rând, cursurile sunt organizate aproape de oameni, în companii, instituții publice, universități, licee și școli iar materialele sunt adaptate realităților românești și nu traduse de pe-aiurea, așa cum se întâmplă de atâtea ori. În plus, se adresează mai multor categorii de vârste, de la copii din grădinițe la adulți. Poate fi șansa noastră, a fiecăruia de a face primii pași pentru a deveni independenți financiar. Se pare, totuși, că noile generații ne dau speranțe. Conform studiilor, încep să economisească de la vârste din ce în ce mai fragede.

Scoala de bani BCR

Într-un fel, ar trebui să mulțumim acestui program susținut de BCR, pentru că el se adresează comunității, acelora care doresc să-și evalueze propriul comportament financiar dar să și contribuie la educarea celor din jur (un pas bun ar fi cu propriile familii). Este o șansă care ar trebui folosită, nicidecum irosită.

După cum am spus la început, nu mă consider în măsură de a da sfaturi și nu vă voi plictisi cu bugetul meu personal sau cu modul în care îl împart. Nici măcar nu voi vorbi despre modul în care văd eu activele și pasivele (în afară de faptul că primele îți aduc lichidități iar celelalte ți le cheltuiesc) sau investițiile. Nu cred că educația financiară oferă rețete de succes consacrate ci mai degrabă niște principii sănătoase pe care dacă le respecți ai mari șanse să reușești în dobândirea unei reale independențe financiare. Mai ales că Școala de Bani vă poate explica cu mult mai bine decât mine toate aceste lucruri. Depinde numai de voi să luați o decizie corectă în ce privește educația voastră financiară.

Articol scris pentru SuperBlog 2018, proba numărul 6 - Pași pentru a deveni independent financiar.

10 comentarii:

 1. Interesante informatii si utile pentru oricine!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Recunosc că atunci când vine vorba despre finanțe, am cel mai prost stil posibil. :)
   Mișto scris!

   Ștergere
  2. Iulia, despre finanțe (referitor la ministerul finanțelor din orice țară) se spune că este arta de a jumuli gâsca de cât mai multe pene evitând ca aceasta să facă prea mult zgomot. :)

   Ștergere
 2. Ai dreptate cand spui de golul ce se face la abordarea acestui subiect. Recunosc ca nici eu nu fac altfel(din pacate).

  RăspundețiȘtergere
 3. Salutara ideea acestui program susținut de BCR, sigur va folosi cursantilor.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Asta ar fi trebuit să facă ministerul educației cu mult timp în urmă.

   Ștergere
 4. Bine punctat, Radu. Daca se asteapta cineva ca Scoala de Bani sa il invete cum sa devina milionar peste noapte, mai bine joace la Loto!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Problemele financiare nu țin neapărat de lipsa banilor (sau invers, poți avea probleme financiare și dacă ai mulți bani), ci de proasta lor gestionare.

   Ștergere

Pe cât posibil, vă rog, fără comentarii anonime !
Iar dacă vreţi să mă înjuraţi vă rog s-o faceţi cu talent !