DINCOLO DE NORI

E un blog despre de toate, de prin viaţă adunate şi de mine împrăştiate...

dincolodenoriblog

Articol premiat în Spring SuperBlog 2019

De la Sfinx la Obelisc

În toamna anului 1986 plecam să-mi satisfac stagiul militar. Tocmai terminasem liceul, în Tecuci, și îmi doream un an sabatic, ceea ce dove...

luni, 22 octombrie 2018

La o margine de vie

Pe la jumătatea unui octombrie cu vreme neobișnuit de frumoasă, la o margine de vie, după un cules de struguri târziu, s-a întâmplat toată tărășenia și ne-a venit ideea (de fapt ar trebui să scriu mi-a, dar mă știți, sunt modest 🙂). Dar să vedem despre ce este vorba.

La o margine de vie


Iubesc vinurile cu vechi rădăcini românești și cine mă cunoaște sau îmi citește rubrica „Despre vin” de pe acest blog, poate confirma. Dar cel mai mult mă simt legat de vinurile, viile și cramele dobrogene, pe care le cunosc și le-am vizitat în majoritatea lor covârșitoare, vă rog să mă credeți pe cuvânt.

dobrogea viticola

Așadar, iată-mă la un cules târziu, la invitația unui proprietar de domeniu (nu-i dau numele, că e reclamă și n-a plătit 🙂), însoțit de fiul meu cel mic și norocos (mai are un pic și face 18 ani). De ce spun că e norocos? Pentru că a avut parte de un ospăț demn de regii greci ori traci care au trăit pe aceste meleaguri, adică de oaie la groapă, udată cu must un pic asprit (pentru el) sau cu un Cabernet Sauvignon baricat (pentru mine). Procesul de gătire e lung, așa că am avut unul din rarele momente în care am putut sta la povești, pe îndelete, cu fiul meu. Printre altele, mi-a spus că după ce termină liceul și intră la facultate ar vrea să înceapă o afacere care să-l ajute să fie independent financiar pe parcursul anilor de studii. În acel moment mă jucam cu niște dopuri de sticlă, așa cum au unele din noile game de vin.


dop sticla vin

Cunoscând pasiunea lui pentru grafică (Doamne, ce de meciuri am avut până și-a găsit o tabletă grafică care să-i convină), imediat mi-a trecut prin minte un gând care nu-i deloc cuminte. Trebuie însă să recunosc că dețineam ceva „informații confidențiale”, grație prietenilor de la Colop România (le urmăresc site-ul 🙂). Așa că am putut face ușor legătura între un gravator laser de la Bodor și marcarea dopurilor de sticlă, debitarea etichetelor ori gravarea direct pe sticla de vin în cazul edițiilor limitate (și nu numai), de care, Slavă Domnului, nu ducem lipsă în ultimul timp, mai ales aici, în Dobrogea. Și ca să înțeleagă mai bine, i-am exemplificat cu o imagine a unei sticle de vin pe care o aveam în telefon (am avut grijă să nu mă vadă gazda, că nu era de-a lui).

sticla gravata


După câteva momente de cugetare, băiatul meu s-a arătat încântat de idee, mai ales că la orice cramă din Dobrogea ne-am opri, găsesc numai prieteni. În plus, a venit și el cu propunerea de a personaliza sticlele în funcție de evenimente, de persoanele cărora ar fi dăruite sau, de ce nu, pentru o simplă cină romantică cu mesaj.

Însă la modelul de gravator am avut lungi discuții. Până la urmă, de comun acord (în visele mele) am hotărât că poate începe cu modelul BD-0503MU (cu sistemul rotativ opțional pentru obiecte cilindrice), suprafața de lucru de 50x30cm (o sticlă de vin are în medie între 30 și 35 de cm înălțime) dar și caracteristicile tehnice făcându-l potrivit pentru un start-up de student.

BD-0503MU

În fine, gazda noastră a hotărât că oaia-i gata și a purces la extragerea ei din coconul de blană lutuită ce i-a servit drept pavăză în fața jarului din groapă. O, Doamne! Cât de frumoasă și de gustoasă devine lumea dintr-o dată!

Articol scris pentru SuperBlog 2018, proba numărul 8 - Creativitate și profitabilitate cu Bodor
Imagini: https://pixabay.com/ro/, http://revino.ro/ (harta), personale și a sponsorului probei.

12 comentarii:

 1. Interesantă idee!
  Noi am făcut brandul nostru de vin „Chitrosu” pentru care am tot căutat să facem etichete.
  Dacă băiatul tău este pasionat de grafică, bravă, felicitări și mult succes!

  RăspundețiȘtergere
 2. Pentru gravare direct pe sticla trebuie ceva rabdare si atentie.

  RăspundețiȘtergere
 3. Pasiune, multa migala si rabdare pentru asa ceva. Felicitari fiului tau dar si tie fiindca il sustii in ceea ce doreste sa faca. Asteptam o sticla gravata dedicata tie: " Invingator"

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Întâi facem planul de afaceri, studiul de marketing, etc și după aceea! :) Chiar poate fi o afacere bunicică. Mulțumesc pentru susținere!

   Ștergere
 4. O idee, cred eu, originala. La cum te stiu, nu ma indoiesc ca o sa va reuseasca:)

  RăspundețiȘtergere
 5. eu i-am facut sotului meu cadou, acum cativa ani, o sticla de sampanie cu un mesaj gravat pe ea. Tare s-a bucurat de cadou!

  RăspundețiȘtergere
 6. Fiecare somelier faimos are nevoie de un aparat de genul ca sa isi poata da semnatura pe sticla!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Somelierii se ocupă cu altceva, dar da, se poate da o recomandare pe ediții limitate.

   Ștergere

Pe cât posibil, vă rog, fără comentarii anonime !
Iar dacă vreţi să mă înjuraţi vă rog s-o faceţi cu talent !