DINCOLO DE NORI

E un blog despre de toate, de prin viaţă adunate şi de mine împrăştiate...

dincolodenoriblog

Articol premiat în Spring SuperBlog 2019

De la Sfinx la Obelisc

În toamna anului 1986 plecam să-mi satisfac stagiul militar. Tocmai terminasem liceul, în Tecuci, și îmi doream un an sabatic, ceea ce dove...

miercuri, 24 octombrie 2018

Stația spațială românească „Steaua ciobănașului”

Anul 2028. După ce în țară se terminaseră în sfârșit ultimele tronsoane de autostradă, în urmă cu cinci ani, odată cu schimbarea de guvern, România trecuse la un alt proiect grandios, stația spațială românească „Steaua ciobănașului” (asta în amintirea unui proiect cu oi din urmă cu zece de ani). Stație spațială care a fost construită, culmea, doar cu fonduri de la UE (programul sectorial 506, axa 1023), cu toată împotrivirea vehementă a Agenției Spațiale Europene. Așadar, în urmă cu șase luni intram și noi în rândul națiunilor spațiale, după SUA, Rusia, China, ESA și Japonia. Dar ca și în cazul internetului de mare viteză, dacă vă mai aduceți aminte, faptul că eram ultimii intrați în acest club select aducea după sine câteva mari avantaje datorate decalajului tehnologic.

Astfel, noua stație spațială avea câmp gravitațional artificial continuu (practic te simțeai aproape ca pe Pământ), ceea ce permitea spații de lucru prietenoase, zone de relaxare sau de practicare a activităților sportive, practic tot ce reprezintă apanajul unei vieți moderne. Însă principalul punct de atracție era, fără nici cea mai mică umbră de îndoială, restaurantul „La ciobănașul priceput” (primul restaurant din spațiu). La scurt timp după ce și-a deschis porțile, a devenit atât de popular încât echipajele celorlalte stații spațiale trebuiau să facă rezervări din timp pentru a prinde o masă.

La ciobănașul priceput

Vă dați seama, nu e ușor să faci să meargă un restaurant în spațiu, darămite să-l faci și să-l menții popular. Așa că operatorul lui a fost selectat cu mare grijă (era în joc mândria unei întregi națiuni). Iar operatorul a ales, la rândul lui, cu mare grijă furnizorul unei soluții complete (echipamente specializate pentru HoReCa + software personalizat + instalare, training și suport tehnic 24/7) și anume Expressoft Technology, cel care de mulți ani demonstrează, în continuu, că poate face față oricărei provocări în domeniu.

Expressoft Technology

Operatorul restaurantului și-a făcut un motiv de mândrie în a servi aproape în permanență produse proaspete (evident, există și cazuri fortuite în care nu se poate, cum ar fi: explozii solare de amploare, perturbări majore ale câmpului magnetic sau câte o ploaie de meteoriți). Cumva, sistemul de gestiune stocuri trebuie să funcționeze perfect, gândiți-vă doar ce probleme implică transportul a zece kilograme de pastramă de oaie din Mărginimea Sibiului până pe orbită, asta ca să vă dau doar un exemplu.

Eu am fost pilotul navetei care a dus schimbul de tură al restaurantului (urmând să-l preiau și pe cel vechi) dar și pe delegatul care urma să asigure training-ul echipei noi. Cât timp a durat instruirea, am savurat un minunat cotlet de berbecuț cu piure de castane. Nu am putut să nu remarc cât de eficient a fost luată comanda, cât de repede a sosit și ce lejer și natural a decurs plata, lucru esențial, aș spune eu, într-un loc unde toți cei care vin au programul calculat la minut. Lucru posibil, după cum mi-a explicat Chef-ul restaurantului, care a ținut să-mi aducă personal preparatul (suntem cunoștințe vechi), datorită zonei numită POS restaurant (nu vă speriați, nu este un acronim periculos, vine de la Point of Sale).

Point of Sale

Cumva, datorită acestuia, lucrurile merg mai bine în restaurant. Clienții sunt serviți mai repede, mai bine, pleacă mulțumiți, ceea ce-i face să se întoarcă iar asta duce la creșterea profitului. Toată lumea câștigă.

Ar mai fi multe de spus dar mi-a sunat alarma care mă anunță că trebuie să mă prezint la navetă pentru întoarcerea pe Pământ. Vă las plăcerea să descoperiți singuri (sau cu ajutor) soluțiile potrivite pentru voi.

Poveste scrisă pentru SuperBlog 2018, proba 9 - Restaurantele inteligente – misiune posibilă!


12 comentarii:

 1. O foarte buna sursa de inspiratie pentru un roman FS. Bravo!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Mulțumesc Lămîița. Chiar mă bate gândul să încep un miniroman SF.

   Ștergere
 2. Buna dimineata, Radu!

  Iti multumim tare mult pentru interesul acordat probei noastre. Ne bucuram sa citim articole interesante si creative. Iti dorim mult succes in tot ceea ce faci!

  Cu ganduri bune,

  Echipa Expressoft.

  RăspundețiȘtergere
 3. Nu ma prindeam deloc care e proiectul cu oaia:)
  Esti optimist daca tu crezi ca doar atat va trebui pana sa se termine ultimile tronsoane de autostrada:)

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Cineva mai trebuie să fie și optimist în țara asta. Proiectul cu oaia se numește Daea. :)

   Ștergere
 4. Da, Radu! Cunosc cele doua pasiuni ale tale (sau, ma rog, doua dintre ele). Împreuna cuceresc Universul, vad!
  Cum împartasim o parte din pasiuni, gatitul si spatiul cosmic, în cazul asta, personal m-as limita numai la prima. Prea multe necunoscute la cealalta...
  Îti urez succes!

  P.S. Buna ideea chiar si de nume pentru un restaurant. Felicitari! :)

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Daniela, chiar simțeam nevoia să zâmbesc un pic. Și dacă reușesc să transmit și altora măcar o părticică din zâmbetul meu, atunci sunt mulțumit.

   Ștergere
 5. Probabil ca acel semnal extraterestru "WOW" era doar pentru prima comanda de pizza intergalactica

  RăspundețiȘtergere

Pe cât posibil, vă rog, fără comentarii anonime !
Iar dacă vreţi să mă înjuraţi vă rog s-o faceţi cu talent !