DINCOLO DE NORI

E un blog despre de toate, de prin viaţă adunate şi de mine împrăştiate...

dincolodenoriblog

Articol premiat în Spring SuperBlog 2019

De la Sfinx la Obelisc

În toamna anului 1986 plecam să-mi satisfac stagiul militar. Tocmai terminasem liceul, în Tecuci, și îmi doream un an sabatic, ceea ce dove...

marți, 6 noiembrie 2018

Ca și părinți avem o datorie.

Chiar vorbesc serios, ca și părinți avem o datorie. Și nu mă refer aici la a le face viața mai dulce copiilor noștri, ci la a le lăsa o moștenire sănătoasă, un set de valori și obiceiuri care să-i ajute să-și construiască o viață sănătoasă. Evident, asta nu se poate face fără o implicare activă, nu poți convinge un copil sau un adolescent să se hrănească sănătos dacă tu nu o faci. Puterea exemplului nu este de neglijat.

Sunt convins că ați văzut, pe străzile orașelor voastre, asemenea imagini. Știu asta, văd și eu, în Constanța, din ce în ce mai des. Și mi se strânge inima atunci când văd, vara, o adolescentă cu celulită (la 14-15 ani). Sau băieți supraponderali.

Obezitate femei

obezitate baieti

Nu doresc a jigni pe nimeni și nu mă refer aici la persoane care au ajuns în aceste situații din diverse motive medicale. Mă refer la cei ce, din lipsa unor obiceiuri alimentare corecte, se regăsesc în aceste situații. Iar peste ani, nu vom putea da vina pe acești tineri de acum, deoarece la această vârstă, sistemele de compensare din creier încă nedezvoltate, încearcă să se autoregleze prin... plăceri uşor de obţinut. Alimente foarte sărate, dulci sau grase. Mâncare nesănătoasă sau junk food - cum li se mai spune.

Nu încerc să vă conving să treceți pe semințe de in (deși eu le folosesc în salate de ani buni).

seminte in

 Sau să folosiți în loc de zahăr, curmale (cu ele am îndulcit shake-urile băieților mei de câte ori am putut) ori să ronțăiți caju crud (cum fac eu de fiecare dată când mi-e poftă iar asta se întâmplă des).

curmale

Personal, susțin alimentația cât mai diversificată. Și mișcarea în aer liber. Fără mișcare viața nu există, mă rog, nu cea care îmi place mie. Și îmi plac companiile românești care înțeleg că au o misiune. De exemplu, Sano Vita, crede cu tărie că a educa oamenii să consume alimente sănătoase și a-i ajuta să-și formeze deprinderi alimentare corecte, va avea beneficii majore asupra calității vieții românilor, în general. Sincer, îi felicit pentru asta.

Aș mai spune ceva, fără să încerc să dau sfaturi. Îmi place să gătesc. Încerc să o fac sănătos și chiar să mă educ, în măsura timpului disponibil. De câte ori a fost posibil, i-am implicat pe cei doi băieți ai mei în această activitate, încercând să le explic rolul pe care îl are orice ingredient pe care îl pun în mâncare. Punând, după cum am mai zis, accent pe diversificare și echilibru. Și deși pe site-ul SanoVita există o rubrică cu rețete care dă idei pentru folosirea acestor produse sănătoase dar uneori noi (chiar și pentru mine), în bucătărie ne place să experimentăm. De aceea, în locul vostru,  nu aș fi chiar surprins dacă în scurt timp vom contribui și noi la mărirea acelei colecții de rețete. 🙂

Articol-pledoarie scris pentru SuperBlog 2018, proba 14 - Pledoarie pentru sănătate.
Imagini: sponsor, https://pixabay.com/ro/, https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/

6 comentarii:

 1. Eu am crezut ca e oribil sa indulcesti ceva cu curmale in loz de zahar. Pana am facut primul meu desert raw vegan din caju, curmale, lapte de cocos. Ne-am batut pe el!

  RăspundețiȘtergere
 2. Cred ca e din ce in ce mai greu sa alegem ceva sanatos sa mancam.Putem insa sa incercam sa o facem.

  RăspundețiȘtergere
 3. Un subiect foarte delicat si situatia e mult mai complicata decat pare. Desi se spune ca gusturile se educa, noi functionam foarte bine cand vine vorba de spiritul de turma. Fara a avea o problema medicala, de mica m-am confruntat cu obezitatea( da, o b e z i t a t e).
  Am fost " educata" sa mananc ca la mama acasa, dar nu vreau sa dau vina in totalitate pe educatie, puteam sa fac propriile mele alegeri mai tarziu, insa confortul si starea de bine pe care mi le ofereau cartofii prajiti de exemplu, nu mi le putea oferi nimeni si nimic.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Te rog să nu-mi aduci aminte de cartofi prăjiți. I-aș mânca și cu ochii. Când eram mic, în grădină la bunica, scoteam cu sapa un cuib de cartofi, îi spălam de țărână și-i puneam la prăjit în ulei cu doi-trei căței de usturoi sparți cu latul cuțitului. Mai spărgeam un ou, luat cu fereală direct din cuibar și asta era. Acum trebuie să mănânc supe creme, că nu pot înghiți altceva. :( Cred, totuși, că mișcarea este cheia și abia apoi mâncarea sănătoasă.

   Ștergere

Pe cât posibil, vă rog, fără comentarii anonime !
Iar dacă vreţi să mă înjuraţi vă rog s-o faceţi cu talent !