DINCOLO DE NORI

E un blog despre de toate, de prin viaţă adunate şi de mine împrăştiate...

dincolodenoriblog

Articol premiat în Spring SuperBlog 2019

De la Sfinx la Obelisc

În toamna anului 1986 plecam să-mi satisfac stagiul militar. Tocmai terminasem liceul, în Tecuci, și îmi doream un an sabatic, ceea ce dove...

sâmbătă, 10 noiembrie 2018

Lumea este în culori

Motto: „Dacă lui Dumnezeu i-ar fi plăcut uniformitatea n-ar fi făcut lumea în culori.” - Radu Țuglea (am verificat cu trei programe de plagiat și cum n-am găsit nimic, m-am promovat la rangul de autor de citate 🙂).

***

Lumea este în culori, în multe culori. Nu neapărat în alb, în negru, bleu jandarm ori kaki. Este adevărat, uniformele au rolul lor. Îți pot da sentimentul de apartenență, te evidențiază și de multe ori indică chiar poziția pe care o deții în organizație. Totuși, există cazuri în care petele vesele de culoare introduse pe echipamentele de lucru atrag după sine multe beneficii. Și mă refer aici, în special, la ținuta personalului medical.

ehalate

Voi face o mică paranteză, cât să povestesc o întâmplare petrecută acum ceva timp. Mă trezeam din anestezie și cred că visam la un film cu Jason Statham, Parker parcă îi zice, în care personajul își revenea pe patul unui spital, după ce fusese împușcat și lăsat să zacă pe marginea drumului. Am deschis încet ochii și am văzut doi bărbați, un pic bărboși (ca după o noapte nedormită și plină de adrenalină), îmbrăcați în geci de piele (una maro și una neagră, îmi aduc aminte perfect), aplecați deasupra patului meu și urmărindu-mă atent. Prima reacție, a fost asemenea personajului din filmul amintit, să îi pocnesc și să încerc să părăsesc spitalul. Probabil că rememoram încă filmul, căci am căutat din ochi un halat în acea rezervă. Ochii mi s-au oprit asupra celor două asistente (probabil) îmbrăcate cu bluze medicale cu imprimeuri, din care una  îmi cerea insistent să nu încerc să mă mișc.

bluze medicale cu imprimeuri

Cum prin jur nu vedeam altfel de halate medicale cu care aș fi putut să mă îmbrac la repezeală ca să evadez din acea rezervă, am realizat brusc ridicolul situației de a alerga pe holurile spitalului într-o astfel de ținută cu pisicuțe, cum avea asistenta ce pregătea perfuzia pentru un alt pacient.

ehalate

Imediat am recunoscut și cele două personaje aplecate deasupra mea. Erau medicul ce mă operase și anestezistul, ambii obosiți după o lungă gardă, ce veniseră să se asigure că sunt bine (dacă se putea spune așa). Închei aici paranteza.

Din păcate, pentru mine, lunile septembrie și octombrie am fost nevoit să le petrec tot pe holurile spitalelor și a diverselor clinici medicale (e un mic jurnal pe blog). Acolo am avut ocazia să observ în direct, ca să zic așa, că astfel de ținute, ce pot fi achiziționate ușor de la un magazin online de costume medicale și echipamente de lucru, schimbă radical starea și comportamentul pacienților, mai ales dacă vin însoțite de o față zâmbitoare și un pic de empatie. Nu sunt un fan al pisicuțelor dar am văzut mulți copii bucurându-se la vederea lor. Aș sugera niște imprimeuri cu dalmațieni ori huski și, de ce nu, niște arici drăguți. Ori niște dragoni simpatici pentru domnii doctori.

Voi ce părere aveți? Unitățile medicale din România, în special clinicile de pediatrie dar și cele de stomatologie, au nevoie de o explozie de culoare sau vă place tot albul acela monoton pe care îl știm cu toții?

Poveste reală prinsă în acest articol scris pentru SuperBlog 2018, proba 16 - Importanța ținutei cadrelor medicale în fața pacienților.

8 comentarii:

 1. Culorile sunt peste tot, numai sa fim noi capabili sa le vedem. Referitor la halate, eu am zis ca pacientilor sigur le-ar mai ridica moralul niste halate mai colorate la care sa se adauge fete mai zambitoare.

  RăspundețiȘtergere
 2. In vara am fost la o clinica privata de stomatologie si am avut surpriza sa vad doctorita in costum colorat. Recunosc ca mi-a placut.

  RăspundețiȘtergere
 3. Ohh, nu am fost in spital, dar in timpul liber pictez si am pus si pe blogul meu. Si ma uit la site-uri de arta. Si ma plimb in natura si am doi caini. Atatea moduri de a aduce culoare si sparge uniformitatea. :)

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Culoarea aduce un plus oriunde ar fi. Dar și sunt locuri în care ajunge mai greu! :)

   Ștergere

Pe cât posibil, vă rog, fără comentarii anonime !
Iar dacă vreţi să mă înjuraţi vă rog s-o faceţi cu talent !