DINCOLO DE NORI

E un blog despre de toate, de prin viaţă adunate şi de mine împrăştiate...

dincolodenoriblog

Articol premiat în Spring SuperBlog 2019

De la Sfinx la Obelisc

În toamna anului 1986 plecam să-mi satisfac stagiul militar. Tocmai terminasem liceul, în Tecuci, și îmi doream un an sabatic, ceea ce dove...

miercuri, 7 noiembrie 2018

Pe urmele primului samurai european

Titlul, „Pe urmele primului samurai european”, nu este ales întâmplător. El se datorează felului în care, preadolescent fiind, am descoperit acum mulți ani Japonia, țară care a exercitat o fascinație constantă asupra mea prin misterul pe care-l emana, mai ales că în acele vremuri nu părea să am vreo șansă reală să o vizitez vreodată. Asta s-a întâmplat datorită romanelor lui James Clavell, în special Shogun și Gai Jin (dar și Changi), romane din care am aflat despre samurai și ronini, despre codul Bushido, despre daimyo și shoguni dar și despre ceromonia ceaiului, haiku, gheișe ori festivalul cireșilor înfloriți (Sakura Matsuri). Sau despre ikebana ori suiseki (tradus ar fi cam arta pietrelor vii).

Sakura Matsuri

Mult mai târziu am aflat că povestea lui Anjin-san, unul din personajele principale din romanul Shogun, are baze reale, astfel că un marinar englez, pe nume William Adams, ce călătorea pe un vas olandez ca pilot (anjin în japoneză) și a eșuat pe coastele Japoniei în 1600 a reușit să-l impresioneze pe șogunul Tokugawa Ieyasu, învățându-l arta navigației dar și astronomie și matematică. Astfel a devenit samurai onorific, primind chiar și o moșie considerabilă.

Desigur, nu doar aceste trei romane au contribuit la interesul meu față de cultura, spiritualitatea și istoria japonezilor. Au fost multe alte scrieri, reportaje și documentare care mi-au trecut prin mâini sau prin fața ochilor de-a lungul timpului. Chiar și relatări ori povești spuse cu pasiune de oameni (români) care au fost acolo. Și trebuie să recunosc, acestea din urmă sunt din ce în ce mai dese în perioada recentă.

O parte din acești compatrioți, îndrăgostiți iremediabil de „Țara Soarelui Răsare”, s-au reunit într-o companie de turism și ne oferă ceea ce știu ei mai bine să facă, adică:

Japonia cu Exact Travel Club

Japonia cu Exact Travel Club

De fapt, dacă e să fiu mai specific, un circuit în Japonia cu Exact Travel Club. De ce cu ei? Păi haideți să vă dau măcar trei motive (nu că n-ar fi cu mult mai multe).
- Au echipă mixtă, româno - japoneză, ce materializează în programe originale pasiunea pentru Japonia.
- Sunt sigur că ați aprecia un circuit în Japonia cu ghid vorbitor de japoneză, eu personal, aș face-o. De exemplu, în turul aniversar, Japonia 2019, ghidul vostru va fi domnul Andrei Neagu. Crescut și educat în Japonia, iubind-o, domnul Andrei nu va fi doar un simplu ghid, ci va fi călăuza voastră către inima acestei țări, dacă veți dori să o cunoașteți cu adevărat.
- O experiență activă, care începe de mai bine de douăzeci de ani, în 1998, nu este deloc de neglijat, aș mai spune eu, fără a îmi fi teamă că m-aș putea înșela prea tare.

Să revin un pic asupra turului aniversar, tur pe care mă gândesc serios să-l fac. În 2019 va avea loc o premieră în istoria japoneză, în sensul în care împăratul Akihito va abdica, moment în care dinastia Heisei va ajunge la final. Pe lângă acest moment unic pe care nu aș vrea să-l ratez, acest tur ne va purta prin locuri cu multă rezonanță, cum ar fi Hiroshima (cea cu tragica-i istorie), Kyoto (o veche capitală cu o moștenire culturală impresionantă), Miyajima (insula în care zeii au ales să locuiască alături de oameni) dar și Kamakura (o altă veche capitală ce a cunoscut războinici de seamă) ori Uji (un centru al ceaiului) sau Tokyo (aici nu cred că mai trebuie să spun ceva). Și, fără îndoială, muntele Fuji, simbolul de necontestat al Japoniei. Asta doar ca să enumăr câteva dintre ele. 🙂

În altă ordine de idei, trebuie să recunosc, sunt un gurmand. În sensul că îmi plac experiențele culinare noi. Știu, sushi e răspândit în toată lumea, este un brand de țară, îl pot găsi chiar și la Constanța, în restaurante cu specific japonez. Însă eu aș vrea să îl gust la el acasă, în locul pe care l-a făcut vestit în lume. Alături de alte specialități locale, poate mai puțin cunoscute.

specialitati culinare japoneze

Aici intervine, din punctul meu de vedere, adevărata competență a unui ghid valoros. Ar trebui să știe să mă îndrume, să îmi poată da sfaturi iar asta nu o poate face fără a cunoaște cultura gastronomică a țării pe care o vizităm.

Sincer, chiar aș vrea să merg pe urmele primului samurai european, mai ales că este vorba de o istorie reală și nu de o legendă. Să îi cunosc povestea, spusă de localnici. Să văd portul Nagasaki, unde negustorii olandezi și chinezi au fost izolați după ce Japonia a silit toți străinii să plece și a blocat toate relațiile cu lumea exterioară. Și urmele lăsate de misionarii iezuiți, dominicani sau franciscani ce au încercat să extindă influența lor și în această zonă. Ori poate urmele amiralului american Perry, cel care a forțat deschiderea către lume a Japoniei, în golful orașului Edo (actualul Tokyo)? Sper să reușesc să împlinesc un vis ce a dormit atât de mulți ani, poate prea mulți... încât, aproape nu mai vrea să aștepte.

Acum, spre finalul articolului, vreau să vă las câteva imagini cu locuri pe care aș vrea să le văd sau cu mâncăruri pe care aș vrea să le gust. Sper să vă inspire și pe voi.Articol scris în cadrul competiției SuperBlog 2018, proba 15 - Japonia de după cireși
Imagini: http://www.extclub.ro/


8 comentarii:

 1. Să-ți împlinești visul, Radu și să citim articolul de după! Baftă!

  RăspundețiȘtergere
 2. Nu stiu de ce, dar odata ajuns in Japonia, eu nu te vad luand lectii care sa te transforme in samurai de Romania, ci mai degraba pe la mese degustand una-alta.

  RăspundețiȘtergere
 3. Japonia fascineaza mereu, pe oricine cred, prin cultura lor, prin civilizatie si frumusetea peisajelor. Mi-ar placea sa particip la festivalul infloririi ciresilor.

  RăspundețiȘtergere
 4. De mica am fost fascinata de Japonia. Am sperat ca , ajungand in Bucuresti, voi putea invata si limba japoneza. Dar drumurile mi s-au indreptat in alta directie:).
  Interesant articolul tau!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Dacă ai fi reușit să înveți limba japoneză, încotro te-ai fi îndreptat?

   Ștergere

Pe cât posibil, vă rog, fără comentarii anonime !
Iar dacă vreţi să mă înjuraţi vă rog s-o faceţi cu talent !