DINCOLO DE NORI

E un blog despre de toate, de prin viaţă adunate şi de mine împrăştiate...

dincolodenoriblog

Articol premiat în Spring SuperBlog 2019

De la Sfinx la Obelisc

În toamna anului 1986 plecam să-mi satisfac stagiul militar. Tocmai terminasem liceul, în Tecuci, și îmi doream un an sabatic, ceea ce dove...

luni, 19 noiembrie 2018

Sistemul de Asigurări Sociale de Sănatate din România - corupt sau ineficient?

Azi am fost pus în fața unei noi întâmplări care nu te poate face să nu te întrebi dacă Sistemul de Asigurări Sociale de Sănătate din România este corupt sau ineficient. Voi încerca să fiu scurt. Sunt pacient oncologic pensionat cu gradul trei de handicap, aflat la al doilea cancer. Primul de vezică urinară operat în decembrie 2014 (detalii aici) și cel de-al doilea, cancer orofaringian în curs de terapie (detalii aici). Pe 22 octombrie am terminat cele 35 de ședințe de radioterapie însoțite de chimioterapie de radiosensibilizare. În acea dată medicul curant mi-a indicat un calendar post terapie și a făcut mențiunea că trebuie respectat strict, adică evaluare la o lună cu analize făcute în ziua premergătoare acesteia și RMN de evaluare (cap și gât) la 6 săptămâni ceea ce înseamnă în jurul datei de 1 Decembrie.

Am fost un pacient responsabil și am mers la medicul oncolog de unde mi-am luat trimiterile pentru RMN, cu precizarea că acesta nu poate fi făcut în spital deoarece imagistica de acolo se află în renovare. Apoi am mers la medicul de familie (care știa toată situația ca urmare a tonei de scrisori medicale pe care le adusesem) și am luat o trimitere pentru analizele necesare dar am și încercat să fac o programare pentru data de 19.11, așa cum îmi ceruse medicul curant. Nu s-a putut, pentru că la clinica Cermed din Constanța plafonul se termină cel târziu pe 12 ale lunii. Puteam să fac o programare pentru data de 9, 10 sau 12 noiembrie pentru niște analize care nu ar fi folosit nimănui dar care puteau fi decontate.

bilet trimitere analize

Am umblat prin toată Constanța, la toate laboratoarele medicale ce au contract cu Casa de Asigurări de Sănătate, încercând să explic situația datei fixe la care îmi trebuie analizele (cu un pix și un blocnotes la mine, în urma radioterapiei încă nu pot vorbi, limba este afectată). Majoritatea mi-a servit povestea cu plafonul care se termină în primele zile. Unii mi-au spus să vin atunci și dacă mai există plafon atunci se cheamă că am noroc. Ei bine, n-am avut noroc și a trebuit să plătesc. Bine, am avut un pic de inspirație și voință în a găsi un preț mai mic pentru aceleași analize, am plătit „doar 169 de lei” față de un alt minim de 240 de lei pe care îl mai găsisem.

bon plata analize

Trebuie să mărturisesc că scriu acest articol pentru că sunt foarte îngrijorat. Pe data de 30.11 sunt programat la clinica MedLife pentru RMN. Și deși când am făcut programarea am fost cu biletele de trimitere, ceea ce ar trebui să asigure gratuitatea investigației, acum chiar sunt îngrijorat (să nu mă dau cu capul de plafon) făcând un calcul simplu:
640 de lei (pensia mea) -169 de lei (analizele) fac fix 471 de lei. Presupunând că trăiesc doar cu aer, adică nu mănânc, nu-mi trebuie medicamente, chiar credeți că găsesc un RMN în banii ăștia? Dacă știți pe undeva, vă rog să-mi spuneți, dar să nu depășească, următoarea pensie o iau pe 13.12.

Știu, suma de 169 de lei poate părea derizorie pentru mulți. Dar totuși, procentual reprezintă undeva între 26% și 27% dintr-o pensie din România. Așa că...

Acum, eu nu știu dacă putem să programăm momentul în care ne îmbolnăvim, avem nevoie de o intervenție medicală sau de servicii decontate de Casa de Asigurări de Sănătate. Dacă știți că se poate, vă rog să mă învățați și pe mine.

Domnilor și doamnelor responsabili. Nu vă cer să-mi măriți pensia, nu am revendicări politice și mă fac că nu aud cum unii politicieni maltratează limba română (pe cuvânt). Vreau doar să-mi respectați drepturile mele de asigurat, de fapt dreptul la viață, dacă nu cer prea mult. Și mai vedeți ce-i cu plafonul, se pare că a devenit cam apăsător.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pe cât posibil, vă rog, fără comentarii anonime !
Iar dacă vreţi să mă înjuraţi vă rog s-o faceţi cu talent !