DINCOLO DE NORI

E un blog despre de toate, de prin viaţă adunate şi de mine împrăştiate...

dincolodenoriblog

Articol premiat în Spring SuperBlog 2019

De la Sfinx la Obelisc

În toamna anului 1986 plecam să-mi satisfac stagiul militar. Tocmai terminasem liceul, în Tecuci, și îmi doream un an sabatic, ceea ce dove...

sâmbătă, 3 noiembrie 2018

Sus, la munte, sus.

Auditorul energetic de gradul unu, Geru Vijelie (doctor inginer), urca cu pas măsurat pe poteca șerpuitoare de pe costișa muntelui ce ducea spre vârful „Balaurul Dobrogean”, unde se afla stația meteorologică la care trebuia să ajungă. Era cel mai tânăr din birou, dornic de muncă și de afirmare (s-a autopropus  pentru această sarcină de serviciu). Cam bâjbâia prin ceața densă și friguroasă, deși cu o seară înainte admirase un frumos apus de toamnă târzie, ce-i amintise de un frumos proverb Kash' Kai: „Cer roșu la asfințit, ciobănașu-i mulțumit.” Culmea, verificase cu atenție și rubricile meteo pe mai multe canale tv, iar acum nu îi venea în minte decât un banc mai vechi*, banc în care indienii Picioarele Negre adunau lemne în neștire, deoarece căpetenia lor urmărea rubrica meteo, iar cei care o produceau anunțau că urmează o iarnă grea pentru că indienii din rezervație adunau mari cantități de lemne. Cică să mai ai încredere în meteorologi... Gps-ul telefonului mai mult îl încurca și era convins că s-a pierdut ca măgaru-n ceață (omul avea un potențial înalt de autoironie), când deodată a zărit, pentru scurt timp, locul în care trebuia să ajungă.

sus la munte sus

Fusese chemat acolo ca să realizeze un certificat energetic (profilul energetic al clădirii în stadiul în care ea se află la momentul realizării calculului energetic), asta deoarece stația meteo urma să intre într-un program de reabilitare termică, cu fonduri europene. Se hotărâse să se deplaseze din două motive. Primul, era iubitor de natură, dorea să cunoască zona și un pic de mișcare nu i-ar fi stricat. Al doilea, dorea să le spună că un audit energetic (propune soluții pentru îmbunătățirea performanțelor energetice) ar fi fost mai potrivit pentru ce aveau ei de făcut, era convins că unul din responsabili încurcase noțiunile.

certificat energetic ieftin

Încrezător, își luase cu el și camera de termoviziune (folositoare pentru o „scanare” a anvelopei unei clădiri și identificarea eventualelor probleme), pentru orice eventualitate (deh, elanul tinereții). Ce-i drept, acum îl cam jena în rucsacul pe care îl purta în spate dar ignora stoic, urcând în continuare.

La un moment dat s-a auzit un șuierat și o umbră, de cam patru metri, plină de țepi, s-a văzut mișcând ca o părere prin vălătucii de ceață. Auditorului nostru i-a înghețat inima (și mai tare) și chiar era să alunece pe o piatră mai umedă. Un chicotit ușor a răzbit prin negura deasă, după care s-a auzit:
- Domnul Geru? Dumneavoastră trebuie să fiți! Sper că nu v-ați speriat prea tare. E doar sperietoarea noastră ce imită un balaur dobrogean, menită să pună pe fugă șacalii care bântuie prin zonă. E cu senzor de mișcare, eu i l-am pus.
A făcut o pauză de câteva secunde, probabil ca să îl lase să-și revină, după care a continuat:
- Vai de mine, am uitat să mă prezint. Eu sunt Aurora Negură, meteorologul de serviciu. Vă rog poftiți înăuntru, umezeala de afară e groaznică.

Geru păși pragul, pierdut în albastru intens al ochilor Aurorei, spunându-și în gând că poate n-a bătut drumul chiar degeaba până-n vârf de munte.

Poveste scrisă pentru SuperBlog 2018, proba 13 - Câte bordeie, atâtea certificate.
Imagini: sponsor și https://pixabay.com/ro/
* Notă: o variantă a bancului poate fi consultată aici: https://www.dcnews.ro/bancul-zilei-indienii-se-pregatesc-de-iarna_495108.html.

8 comentarii:

 1. foarte tare bancul ala cu indienii si prognoza meteo! Ma bucur ca ai adus aminte de el. Si articolul tau mi se pare super bine gandit si numele gandite bine.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Eu doar am încercat să fac un articol șugubăț, așa cum cere proba. Dacă mi-a ieșit, vom vedea... :)

   Ștergere
 2. In mod sigur nu a batut drumul degeaba pana in varf de munte!Daca nu stia de balaurul dobrogean, acum stia sigur cum suiera:)

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Eu am auzit șuieratul acela în direct. Eram în poligon, la Babadag. :)

   Ștergere
 3. O adevarata poveste SF ceea ce l-a facut un articol sugubat :))

  RăspundețiȘtergere

Pe cât posibil, vă rog, fără comentarii anonime !
Iar dacă vreţi să mă înjuraţi vă rog s-o faceţi cu talent !