DINCOLO DE NORI

E un blog despre de toate, de prin viaţă adunate şi de mine împrăştiate...

dincolodenoriblog

Articol premiat în Spring SuperBlog 2019

De la Sfinx la Obelisc

În toamna anului 1986 plecam să-mi satisfac stagiul militar. Tocmai terminasem liceul, în Tecuci, și îmi doream un an sabatic, ceea ce dove...

joi, 6 decembrie 2018

Contaminarea încrucișată în bucătărie

Contaminarea încrucișată în bucătărie poate fi o problemă cu adevărat serioasă, mai ales când ai de gătit mai multe feluri de mâncare ce pot include pește, pui, carne crudă de diverse tipuri (personal urăsc puiul și nu-l consider ca fiind cu adevărat o carne) și, desigur, legume. Cum se apropie Crăciunul și băieții mei, de acuma mari, mă vor vizita, mă pregătesc să gătesc pentru ei. Știu, i-am învățat prost, dar ce să fac? Îmi place să mă joc în bucătărie. Joacă, joacă, dar vreau s-o fac în siguranță, indiferent că gătesc pentru cei dragi sau doar pentru mine.

Deși destul de frecventă și destul de periculoasă, contaminarea încrucișată din bucătărie poate fi evitată relativ ușor. Cum? Vă spun imediat. Pentru că azi este Sfântul Nicolae, am avut grijă să-mi umplu ghetuțele (de fapt ditamai bocancii de parașutist, care-s ceva mai încăpători) cu două lucruri.

Primul a fost un set de patru tocătoare, din plastic, în suport, fiecare cu destinația lui. Adică unul pentru legume, altul pentru pește, dar și pentru carnea crudă sau unul pe care să las friptura de abia scoasă de la cuptor să respire și ea o țâră.

favi.ro

Datorită dimensiunilor generoase (34,6 x 27,3 cm) îmi va fi ușor să le folosesc. În plus, au culori diferite, ceea ce mă va împiedica să le încurc între ele. Faptul că pot fi curățate la mașina de spălat vase, este de mare ajutor. Asta a fost în ghetuța dreaptă.

În ghetuța stângă, mi-am pus un set de cuțite din oțel inoxidabil. Nu de alta, dar de câte ori trec băieții, obișnuiesc să mă roage să le împrumut câte ceva de prin bucătărie (de obicei cuțite). Iar ca tată îți este cam greu să-ți refuzi proprii copii.

favi.ro

Este drept, cuțitele mele etalon (de bucătar) sunt bine încuiate în străfundurile unui seif. Glumesc, le țin pitite ceva mai bine până pleacă. Totuși, chiar dacă știu că aproape la fiecare vizită rămân fără cuțite, îmi place să fac „împrumuturi” de calitate. 

După cum vedeți, fiecare din piese are o destinație anume. Eu obișnuiesc să spăl orice cuțit folosesc imediat după fiecare utilizare, pentru a evita contaminarea încrucișată. E un sfat pe care l-am primit demult, în tinerețea mea, sfat care s-a dovedit foarte util până acum.

Să vă dau câteva indicii și despre meniu (nu îmi este teamă că le stric surpriza, ea stă doar în gust și în dragostea pe care o pui în preparate). Calcan la grătar cu sos de lămâie, pastramă de oaie coaptă lent cu mămăligă, ardei iute și smochine murate iar la sfârșit o friptură de vită făcută ca la carte, în sos de piper verde. Vinuri? Sauvignon Blanc la pește, Merlot la pastramă și Cabernet Sauvignon la friptură, toate din Dobrogea. Sper că nu v-am făcut prea multă poftă, nu de alta, dar bucătăria mea e destul de mică și nu încap multe persoane. 🙂

2 comentarii:

Pe cât posibil, vă rog, fără comentarii anonime !
Iar dacă vreţi să mă înjuraţi vă rog s-o faceţi cu talent !