DINCOLO DE NORI

E un blog despre de toate, de prin viaţă adunate şi de mine împrăştiate...

dincolodenoriblog

Articol premiat în Spring SuperBlog 2019

De la Sfinx la Obelisc

În toamna anului 1986 plecam să-mi satisfac stagiul militar. Tocmai terminasem liceul, în Tecuci, și îmi doream un an sabatic, ceea ce dove...

luni, 24 decembrie 2018

Fleică de porc gătită altfel - pe masa de Crăciun

Am făcut o fleică de porc gătită un pic altfel, cu gândul să o am pe masa de Crăciun. Dar bănuiesc că știți proverbul ăla cu „socoteala de-acasă nu se potrivește cu cea din târg”.  Mai ales când în ajun îmi face o vizită fiul cel mic, căruia mereu îi este foame, deh e în creștere... Noroc că, văzând dezastrul produs de apetitul băiatului, am dat iama la magazinul din piață unde, victorios dar petrecut de priviri încrâncenate, am pus mână pe ultima bucată de fleică din galantar. Dar să vă arăt pentru ce m-am zbătut atâta.

fleica de porc gatita altfel

Îmi cer scuze că unele dintre poze au ieșit imperfecte, dar a trebuit să fac multe lucruri într-un timp scurt.

Preparatul este inspirat din rețeta denumită „Pork Belly” a lui  Gordon Ramsay, fără însă a fi respectată în totalitate, în parte datorită lipsei anumitor ingrediente. Am ales să gătesc acest preparat din două motive. Fiind o bucată de carne mai „împănată”, fleica alunecă mai ușor pe gâtul meu, greu încercat de cele 35 de ședințe de radioterapie. În plus, trebuie cumva să fac să pun la loc cele 15 kg pierdute. Și asta repede, ca să nu trebuiască să îmi reînoiesc garderoba.

Haideți să vedem cum am făcut-o eu. Sau altfel spus, câteva secrete din culise. Cel mai important, mi-am verificat cuțitul preferat de bucătar, să fie bine ascuțit. Deoarece nu este chiar simplu să crestezi pielea fină și grăsimea de pe fleică.

fleica porc crestata

O frec un pic cu sare, apoi cu ceva condimente după gust (eu am pus doar piper negru proaspăt râșnit) și o las să sufere un pic.

fleică de porc


fleică de porc

Cât timp fleica îndură sarea și piperul îndesate-n tăieturi, mă ocup de fenicul, usturoi și cardamon.


fenicul

După cum se poate observa folosesc tocătoare diferite pentru carne și legume, ceea ce reduce drastic posibilitatea contaminării încrucișate. Și spăl cuțitul după fiecare folosire. Iată trei căței de usturoi, tăiați mărunt, mărunt, ca trădarea. Dar și feniculul, tăiat mai din topor, adică juliene

usturoi

fenicul

Și câteva bobițe de cardamon pe care le-am pescuit dintr-o punguță de condimente pentru vin fiert, în disperare de cauză.

cardamon

Cam de pe aici am pornit pe altă cale față de domnul Gordon Ramsay. Într-un tuci, am încins un pic de ulei, foarte puțin, și am pus fleica cu partea crestată în jos până când s-a rumenit suficient. Am întors-o, preț de două minute, am dat tuciul de pe foc și am transferat-o în oala slow cooker pe care am setat-o la High pentru două ore.

crock-pot

Între timp am tras fenelul cu usturoiul, cardamonul și două frunze de dafin la tigaie (de fapt în același tuci, doar ulei și grăsimea lăsată de fleică erau încă încinse) și am stins cu un pic de supă de legume concentrată. La sfârșit am adăugat un pahar de vin alb (un Chardonnay) și am redus după ochi și nas.

legume

În timp ce am redus vinul, am pus fleica pe patul de legume, nu mult, ci cât să se cunoască, să se deprindă împreună, după care le-am așezat pe fiecare exact acolo unde le era locul.

legume trase la tuci

Ce se vede în ultima poză, în dreapta, este o spatulă de lemn. Mai fac repede o salată de varză murată cu un pic de ulei și piper măcinat, pun două linguri de legume trase la tuci (după cum spuneam) în farfurie, după care tranșez fleica. Ba nu, înainte pun siguranța la ușă, să mă asigur că mănânc și eu ceva.

fleică porc

Crocantă pe o parte, moale în rest, este extrem de savuroasă. Papilele mele gustative încă nu sunt pe deplin refăcute și totuși pot aprecia acest preparat. Sincer, îmi place ce a ieșit. O voi lăsa pentru Crăciun (restul), oala are funcție de păstrare la cald.

6 comentarii:

  1. O bunaciune de mancare. Daca o tii in ritmul asta, pui repede kilogramele pierdute. Eu, daca as mai da inca vreo 20 kg jos, macar ca as umbla doar intr-un rand de haine :))

    RăspundețiȘtergere
  2. Parcâ miroase bine , am sâ încerc si eu reteta ta de celibatar .

    RăspundețiȘtergere
  3. Am trecut sa-ti spun Craciun fericit, muuulta sanatate si Multi Ani cu bucurii si impliniri!

    RăspundețiȘtergere

Pe cât posibil, vă rog, fără comentarii anonime !
Iar dacă vreţi să mă înjuraţi vă rog s-o faceţi cu talent !