DINCOLO DE NORI

E un blog despre de toate, de prin viaţă adunate şi de mine împrăştiate...

dincolodenoriblog

Articol premiat în Spring SuperBlog 2019

De la Sfinx la Obelisc

În toamna anului 1986 plecam să-mi satisfac stagiul militar. Tocmai terminasem liceul, în Tecuci, și îmi doream un an sabatic, ceea ce dove...

marți, 11 decembrie 2018

O ciorbă. Dar ce ciorbă...

După mulți ani,  a gătit cineva o ciorbă pentru mine. Dar ce ciorbă... Una care a câștigat în acest an un concurs național lansat de Nația Ciorbei. Și anume toy çorbası , o ciorbă tătărească.

toy çorbası

Pe scurt, în seara zilei de 10.12.2018, a avut loc evenimentul numit generic „Ciorba lui Radu”, eveniment organizat de Experiente Dobrogene şi Jade Oriental Café, unde a și avut loc. Un eveniment despre tradițiile dobrogene, povestite și trăite cu emoție și mândrie, despre ciorbă și alte bunătăți, dar și despre prietenie și solidaritate umană. Spun asta deoarece cu ocazia acestui eveniment a fost organizată și o strângere de fonduri care să mă ajute să-mi refac dantura, gingiile și mucoasele bucale distruse în proporție de peste 80% în urma radioterapiei (2 luni) și chimioterapiei, lucru pentru care mă înclin (eu sunt acel Radu).

Să vorbim un pic despre această ciorbă pe care au degustat-o invitații. Toy çorbası (șorbasî) - pe românește, ciorba de nuntă. Deși este numită ciorbă de nuntă, este servită ca prim fel la mesele tuturor evenimentelor importante din viețile tătarilor, dar se prepară și în casele lor, pentru consumul de zi cu zi. De fapt, traducerea exactă în română ar fi „ciorba care satură”, „toy” venind de la verbul „toymaq’, care înseamnă „a te sătura”. Această experiență dobrogeană inedită, ne-a dezvăluit ciorba ca un fenomen istoric ce a influențat civilizații și care e prezentă în ritualul mesei zilnice, la sărbătoare, necaz sau bucurie. Am aflat aceste informații de la dr. Laura Stroe (istoric și președinte Asociația Culturală Wild Art), doamna Enise Ali (fondator Jade Oriental Café) și Carmen Paraschivescu, doamna cu „polonicul de aur” (blogger la Garda Culinară și  cea care ne-a arătat în direct cum se gătește această ciorbă).

Eveniment Ciorba lui Radu

Eveniment Ciorba lui Radu

Domnul Stănică Enache (președinte Inomar Cluster) a ținut un discurs care m-a emoționat. Alături de dânsul, de organizare s-a mai ocupat și Carmen Oprea, blogger (toți cei menționați fiind membri activi ai Experiențelor Dobrogene).

Ciorba lui Radu eveniment

Întâmplător (sau poate că divinitatea a vrut să-mi transmită ceva) primul fel de mâncare pe care l-am făcut la începutul terapiei (când, deși cu mare greutate, încă puteam să mă hrănesc cu mâncare normală), a fost exact această ciorbă. Rețeta am luat-o de pe blogul Garda Culinară.

Acest articol este felul meu de a mulțumi celor care, cu această ocazie, s-au gândit la mine (am nominalizat doar organizatorii, pe ceilalți îi țin în inima mea) și cu riscul de a mă repeta: Mă înclin.

4 comentarii:

  1. In fata unor astfel de oameni, nu poti decat sa te inclini. Merita tot respectul si admiratia pentru ceea ce fac, dar si pentru testul omeniei, un test greu de trecut. Radu, ma bucur din suflet ca ai reusit sa treci in mare parte peste aceasta incercare. Sunt sigura ca binele pe care si tu l-ai facut candva, se intoarce acum si catre tine. Da-mi voie sa iti urez doar sanatate, stiu eu de ce.

    RăspundețiȘtergere

Pe cât posibil, vă rog, fără comentarii anonime !
Iar dacă vreţi să mă înjuraţi vă rog s-o faceţi cu talent !