DINCOLO DE NORI

E un blog despre de toate, de prin viaţă adunate şi de mine împrăştiate...

dincolodenoriblog

Articol premiat în Spring SuperBlog 2019

De la Sfinx la Obelisc

În toamna anului 1986 plecam să-mi satisfac stagiul militar. Tocmai terminasem liceul, în Tecuci, și îmi doream un an sabatic, ceea ce dove...

duminică, 13 ianuarie 2019

Urmezi un tratament împotriva unui cancer de gât sau de cap? Uite o carte de bucate și un ghid ce te pot ajuta!

Acest articol se dorește a fi  o „Carte de bucate”, pe numele ei „Să facem un meniu inteligent”, dar și un ghid pentru cei ce urmează tratament împotriva cancerului de cap și gât. Este un guest post transmis prin amabilitatea doamnei Alina Comănescu, fondator al Asociației Sănătate pentru Comunitate, navigator de pacienți și membru al grupului de lucru în domeniul cancerelor rare din cadrul European Cancer Patient Coalition.


cancer de gat

A mânca și a bea este esențial pentru viața fiecăruia. Fie că este vorba despre mâncare preparată acasă, o întâlnire cu prietenii sau familia la cină sau serbarea unor ocazii speciale – mâncarea este aproape întotdeauna în mijlocul acțiunii. Pentru supraviețuitorii cancerului de cap și gât, abilitatea de a mânca și a bea este adesea greu afectată de efectele adverse fizice și psihice ale tratamentului împotriva cancerului de cap și gât. 

Această carte de bucate “Să facem un meniu inteligent”, produsă de campania “Make Sense”, a fost creată de supraviețuitori cu scopul de a-i ajuta pe pacienți, supraviețuitori și îngrijitori prin oferirea de informații despre nutriție și despre crearea de mâncăruri sănătoase și nutritive. Toate rețele incluse au fost folosite de cei ce au trecut printr-un tratament împotriva cancerului de cap și gât. Veți citi deasemenea și despre experiențele din viața reală precum și despre provocările întâlnite de pacienții cu cancer de cap și gât, inclusiv despre dificultățile fizice și psihice. Aceștia au inclus aici și sfaturile lor despre cum să depășiți cu succes aceste provocări.

Mergi la „Cuprins”

În ultimii ani, opțiunile pentru tratamentul cancerului de cap și  gât au evoluat, noi terapii și proceduri chirurgicale inovative modificând în foarte mare măsură rezultatele pentru pacienți. Pacienții cu cancer de cap și gât trăiesc acum mai mult după tratament, ceea ce înseamnă că sunt tot mai mulți cei care înfruntă efectele adverse fizice și psihice ale tratamentului, efecte ce pot persista timp îndelungat. 
Nu există niciun caz “tipic” de cancer de cap și gât. Boala este extrem de variată, la fel ca și tratamentul împotriva ei, de aceea nicio experiență nu este tipică. Efectele adverse depind de severitatea tratamentului și zona capului și a gâtului tratate, și pot varia de la pacient la pacient. În timp ce multe din aceste efecte adverse dispar gradual, nu există nicio garanție că mâncatul și băutul vor reveni la normal. O parte din provocările ce pot apărea după terminarea tratamentului le găsiți descrise în paginile următoare.

Mergi la „Cuprins”

Un efect advers des întâlnit al tratamentului chirurgical, chimioterapiei și/sau radioterapiei este dificultatea de masticație (adică de a mesteca mâncarea). Mulți supraviețuitori vor  constata că începe să apară edemul, durerea și dificultatea de a deschide gura (trismus), lucruri ce pot face mestecatul să devină o luptă, ducând la apariția unor probleme, printre care: 
 • • hipersalivație în timpul mesei 
 • • mâncare rămasă lipită de o parte a gurii
 • • risc crescut de mușcare a limbii sau obrajilor

Mergi la „Cuprins”

Cum mâncarea poate ajunge aleator în trahee sau în cavitatea nazală, apar dificultăți de deglutiție (înghițire). Problemele la înghițire se pot manifesta în diverse feluri, printre care: 
 • • mâncarea poate ieși pe nas 
 • • apare hipersalivația 
 • • infecții respiratorii repetate 
 • • scădere inexplicabilă în greutate 
 • • mâncare lipită în spatele gâtului 
 • • tuse sau râgâit în timp ce mâncați sau beți 
 • • apariția unui sunet ciudat în timpul vorbirii
Mergi la „Cuprins”

Mulți supraviețuitori vor trebui să consume alimente moi sau chiar lichide după tratament, perioada de timp cât acest lucru este necesar diferind de la o persoană la alta. Incapacitatea de a consuma mâncare solidă poate duce la pierderea poftei de mancare, și dacă nu este monitorizată atent situația, se poate ajunge la reducerea caloriilor consumate și la malnutriție. În funcție de severitatea tratamentului, unii supraviețuitori vor trebui să revină la spital pentru a li se instala o sondă alimentară pentru a putea fi hrăniți. Mulți vor constata o scădere în greutate după tratament, de aceea este important să creșteți numărul de calorii ingerate prin creșterea aportului de calorii consumând variantele hipercalorice ale alimentelor. În plus, evitați consumul de condimente, cel puțin la început, pentru că se poate ajunge la inflamația gurii sau a tractului digestiv.
Mergi la „Cuprins”

Chimioterapia și radioterapia pot duce la instalarea unui simptom numit “gură uscată” sau xerostomie, consecință a scăderii cantității de salivă produse. Iarăși, severitatea fenomenului poate varia, deși pentru mulți dintre pacienți poate deveni o stare permanentă. Acest lucru poate duce la o senzație de discomfort în timpul mesei. Gura uscată nu este un simptom ce poate fi prevenit, dar poate fi controlat prin diverse metode cum ar fi: 
 • • sorbiți regulat câte puțină apă 
 • • faceți controale stomatologice regulate 
 • • mențineți o igienă orală bună  
 • • consumați o dietă umedă prin adăugarea de sosuri la mâncare
Mergi la „Cuprins”

Unele tratamente pot afecta simțul gustului și al mirosului. Radioterapia și chimioterapia pot  leza papilele gustative și glandele salivare, modificând astfel capacitatea de a gusta mâncarea. Mâncarea poate avea un gust metalic, amar sau sărat și pot apare senzații de arsură, ceea ce face ca mesele să devină neplăcute. În timp ce simțul gustului se îmbunătățește în timp, acesta poate să nu își mai revină complet dacă glandele salivare au fost lezate.

Mergi la „Cuprins”

Efectele adverse psihologice ale cancerului de cap și gât nu sunt vizibile, dar pot persista timp îndelungat și sunt la fel de dăunătoare ca și cele fizice. Consumul de mâncare și băutură este o parte importantă a interacțiunii sociale, iar lipsa de încredere ce apare la consumul de alimente în fața altora poate avea un efect negativ asupra revenirii la o viață socială normală.

Mergi la „Cuprins”

Deși o nutriție bună este importantă după orice intervenție chirurgicală majoră, este în mod special esențială pentru pacienții cu cancer de cap și gât. Scopul ar trebui să fie întoarcerea cât mai rapid la o dietă normală, dar acest lucru nu este întotdeauna ușor de obținut pentru cei suferind de cancer de cap și gât, datorită mai multor motive.
Mulți pacienți cu cancer de cap și gât vor avea un anumit grad de malnutriție la momentul diagnosticului, din cauza simptomelor, care probabil sunt exacerbate de tratament. Pe lângă impactul fizic al tratamentului, apare și cel emoțional, ceea ce duce la o scădere a cantității de mâncare și băutură consumate. Prin urmare, este esențial să maximizați cantitatea de energie și proteine din dietă în timpul tratamentului, pentru a vă menține nivelurile energetice cât mai ridicate.
Cercetările au arătat că un consum redus de calorii și proteine este asociat cu rezultatele slabe ale tratamentului și o reducere a calitatii vieții. Esențială pentru îmbunătățirea rezultatelor este menținerea unei alimentații corespunzătoare.
După tratament, o dietă hrănitoare cu calorii suplimentare și proteine este necesară pentru a ajuta la vindecarea rănilor chirurgicale și pentru a ajuta la recuperare. Cu toate acestea, după cum s-a discutat anterior, efectele secundare sunt de multe ori de lungă durată după finalizarea tratamentului. Consultarea unui dietetician, ca parte a abordării îngrijirii pacientului de o echipă multidisciplinară (MDT/EMD), este esențială în asigurarea unui sprijin adecvat în ceea ce privește nutriția. Oamenii nu pot știi întotdeauna că suferă de malnutriție, așa că este important să primească regulat evaluări nutriționale. Îngrijitorii pacienților de asemenea au un rol important în monitorizarea dietei.


Mergi la „Cuprins”

Pasarea, amestecarea sau  încorporarea de alimente moi (iaurtul) pot face înghițitul să fie mai ușor.
Supele și sucurile sunt o metodă excelentă de a menține aportul caloric și de a consuma multe fructe și legume proaspete.
Alegerea de alimente cu conținut mai mare de grăsimi (lapte integral, brânză, iaurt gras, mai mult ulei de măsline și sucuri de fructe) vor crește aportul de calorii și de nutrienți.
Lucrați cu profesioniști din sănătate pentru a adăuga la dietă  suplimentele nutritive necesare unei diete echilibrate.
Mâncărurile mai moi (pește moale, cărnuri procesate, legume fierte și banane) pot fi ușor pasate.

Mergi la „Cuprins”

Cum mă pot eu ajuta după  tratament?

"Nu te grăbi, fii răbdător.  Adoptarea unei rutine zilnice m-a ajutat la adaptarea la schimbările apărute, facând  ajustările ulterioare mult mai ușoare" 
"Mâncărurile pe care le vei alege depind de gradul de dificultate la hrănire. Totuși, supele sunt ușor de mâncat și pot fi foarte nutritive" 
"Dacă ai nevoie de sondă de hrănire după tratament, ca mine, încearcă să nu depinzi de ea mai mult de 2 luni, căci riști să devii dependent ‘
"După tratament mâncarea avea un gust ciudat, deseori metalic. Am descoperit că adăugând mirodenii am reușit să îmi recuperez simțul gustului" 
“Imediat după tratament am folosit un pai pentru a încerca să trimit lichidele cât mai jos posibil în gât. Cu cât exersezi mai mult, cu atât devine mai ușor și în cele din urmă nu veți mai avea nevoie de el "
"Nu vă fie frică cereți alternative. Nu am găsit încă un restaurant, bar sau cafenea care să nu facă ajustări minore dacă le explici de ce"
"Nu te grăbi să ieși la cină în oraș  cât timp nu ești pregătit"
"A vorbi cu un nutriționist despre soluții adecvate este foarte important. Pentru mine, întrebarea a fost ce ingrediente suplimentare aș putea adăuga la felurile  de mâncare care m-ar ajuta cu dificultățile ce le-am avut din cauza lipsei de salivă "
"Încearcă orice. Papilele tale gustative se vor modifica în timp, dar dacă nu poți să mănânci, nu trebuie. Nu te stresa despre ce gândesc alții, e problema lor, nu a ta."

Mergi la „Cuprins”

Următoarele delicioase rețete au fost trimise de supraviețuitori ai cancerului de cap și gât din întreaga Europă, fiindu-le de folos în efortul de ajustare al noii diete de după terminarea tratamentului *
*vă recomandăm să verificați cu echipa dvs de îngrijire pentru a stabili dacă aceste rețete sunt potrivite pentru dieta dvs. Ele pot fi adaptate nevoilor dvs personalizate.


cancer gat retete


 • Supă de morcovi si curry ;  Magali, Belgia
 • Supă Ratatouille ; Anke, Germania
 • Plăcintă de roscove cu unt de migdale ; Sara, Portugalia
 • Florentină de eglefin afumat ; Chris, Marea Britanie
 • Supă de dovleac și porumb dulce ; Cath, Marea Britanie
 • Somon prăjit cu curcuma, piper negru și suc de lime; Alison, Marea Britanie

Mergi la „Cuprins”

8 porții

Timp de preparare : 15 minute
Timp de coacere : 35 minute
Ingrediente :
4 x (411gr) conserve de supă de pui sau 4 x (411gr) conserve de supă de legume (utilizați supa de legume pentru versiunea vegetariană sau vegană)
8 morcovi mari, curățați și tăiați în bucăți de 5 cm
1 ceapă mare, tăiată
1 lingură de unt (ulei pentru vegani)
2 ½ linguri de pudră de curry
½ linguriță curcumă
¼ linguriță ghimbir măcinat
1/8 linguriță piper cayenne
180 ml smântână (opțional)
Sare și piper

Instrucțiuni de gătire:

Într-o oală mare, se prăjește ceapa cu untul până devine translucidă
Adăugați supa și morcovii și aduceți-le la fierbere
Adăugați toate condimentele și continuați să fierbeți până când morcovii sunt bine fierți
Într-un procesor de bucătărie sau un blender, pasați supa până când se face lichidă. Veți avea nevoie să faceți acest lucru în loturi, astfel încât să nu se reverse din blender
Întoarceți-vă la vas și amestecați, ajustând sarea și piperul după gust
Pentru o versiune cremoasă și bogată, adăugați smântână.
Serviți fierbinte
Magali, Belgia

Acest fel este delicios și conține, de asemenea, o serie de substanțe nutritive importante.
Inițial, am întâmpinat dificultăți în a mesteca și înghiți și uneori salivam mult când beam. De-a lungul timpului am găsit noi modalități de a mă ajuta să mănânc și să beau. Mi-am adaptat dieta mâncând alimente care se topesc în gură, cum ar fi pastele. Când mănânc în public, cer porții mici pentru a putea mânca încet și de multe ori mănânc supă înainte de a ieși în oraș, pentru a preveni foamea.
Aceasta reteta a fost furnizată de către C. Taylor și este disponibilă  la : geniuskitchen.com: http://www.geniuskitchen.com/recipe/curried-morcov-soup-303883#activity-feed

Mergi la „Cuprins”

2-3 porții

Timp de preparare : 20 minute
Timp de coacere : 30 minute
Ingrediente :
4 linguri ulei de măsline
1 ceapă mare, tocata
3-4 căței de usturoi, tocați mărunt
1 ardei iute, roșu, tocat mărunt (cantitate după gust)
1 vânătă, tăiată cubulețe
4 linguri de piure de roșii
2 ardei grași, unul roșu și unul galben, tăiați cubulețe
1 dovleac tăiat cubulețe
1 conservă  medie de roșii tocate, cu suc
oregano și / sau cimbru proaspete, tocate
1 litru supă de legume
100 ml smântână
Sare de mare și piper negru proaspăt măcinat
2-3 lingurițe de zahăr alb
nucșoară proaspăt măcinată
1-2 frunze de dafin
1 linguriță piper afumat / Pimentón de la Vera picant
4-5 linguri mascarpone, smântână sau crème fraîche
Serviți cu pâine prăjită /bagheta și o lingură suplimentară de mascarpone

Instrucțiuni de gătire:

1. Încălziți uleiul de măsline într-o oală mare (căldură medie până la mare), apoi adăugați ceapa fin tocată, cățeii de usturoi si ardeiul iute 
2. Gătiți până când ceapa devine translucidă, apoi adăugați piureul de roșii si vânăta, prăjiți timp de 2-3 minute, amestecând ocazional 
3. Adăugați ardeiul și dovlecelul, ierburile proaspete și prăjiți pentru 2 minute, amestecând ocazional
4. Diluați grăsimea din tigaie cu roșiile din conservă, tăiate, fără miez și cu zeama, apoi se adaugă supa de legume fierbinte și smântâna
5. Adăugați mirodeniile: sare de mare, piper negru, piper afumat, zahăr, nucșoară și fierbeți timp de 20-30 minute sau până când toate legumele sunt înmuiate 
6. Luați oala de pe aragaz și amestecați totul cu un blender 
7. Adăugați mascarpone, apoi treceți printr-o sită cu ochiuri fine
8. Așezați vasul înapoi pe aragaz și adăugați una sau două frunze de dafin 
9. Lăsați supa să fiarbă pentru câteva minute și condimentați după gust
10. Scoateți frunzele de dafin și serviți cu o lingură generoasă de mascarpone, smântână sau crème fraîche și o felie de pâine prăjită

Anke, Germania
Această supă delicioasă este ușor de făcut și este o modalitate excelentă de a încorpora legume în dietă. Textura sa cremoasă o face ușor de mâncat iar  texturile diferite (supa și mascarpone) oferă o senzație plăcută.

Eram obișnuită să mănânc foarte repede, dar acest lucru nu este posibil acum deoarece trebuie să mestec totul foarte atent înainte de înghițire. Nu am mâncat în public imediat după operație,  dar am început să fac acest lucru după aproximativ 5 luni. A fost important pentru mine după intervenția chirurgicală, căci orice întâlnire pentru prânz sau cină reprezenta o mare parte a vieții mele sociale
Aceasta reteta a fost furnizată de către Nicole Stich și este disponibilă  la : deliciousdays.com: 
http://www.deliciousdays.com/ar- chives/2006/12/06/ratatouille-goes-soup/ 

Mergi la „Cuprins”

8 porții

Timp de preparare : 15 minute
Timp de coacere : 15 minute
Ingrediente :
Sucul de la 2 portocale 
5 ouă 
2 linguri de făină de orez 
2 linguri de făină de roșcove 
50 g zahăr brun 
50 g zahăr de nucă de cocos 
Ulei de măsline pentru acoperirea formei pătrate / dreptunghiulare
Unt de migdale 
Notă: Puteți înlocui zahărul de nucă de cocos cu zahăr brun sau cu piure de mere / banane (100 g total)

Instrucțiuni de gătit :

1. Preîncălziți cuptorul la 180 ° C
2. Ungeți forma dreptunghiulară sau pătrată (dreptunghiulară este de preferat) cu ulei de măsline
3. Ungeți hârtia de copt cu ulei de măsline
4. Adăugați și bateți ouăle cu zahărul timp de 5 minute
5. Adăugați și bateți făina cu sucul de portocale, la același amestec. Făina trebuie adăugată câte o lingură odată și alternată cu sucul de portocale, timp de 5 minute
6. Puneți amestecul în formă și puneți-l în cuptor timp de 10 minute
7. Puneți ceva greu pe tavă pentru a aplica presiune timp de 5 minute
8. Scoateți din cuptor și lăsați tortul să se răcească timp de 5 minute
9. Adăugați câteva linguri de unt de migdale peste tort cu ajutorul hârtiei de copt și serviți
Sara, Portugalia
Rețeta este ușor de făcut și nu durează prea mult. Pentru a ajuta la înghițire, acest fel de mâncare poate fi însoțit de o băutură, cum ar fi lapte cu ciocolată sau suc de fructe
"Adaptarea la mâncare a fost un proces treptat pentru mine, din cauza impactului tratamentului, deoarece am experimentat durere și sensibilitate dentară, la nivelul gingiilor și limbii. Obișnuiam  să mă simt jenată să mănânc în public, dar cu timpul mi-am întărit mușchii maxilarului și, pe măsură ce lucrurile au început să revină la normal, am putut să mănânc și să vorbesc așa cum o făceam înainte. "
Această rețetă a fost creată în colaborare cu nutriționist dr. Simone Fernandes.

Mergi la „Cuprins”

2 porții
Timp de preparare : 5 minute
Timp de coacere : 30 minute

Ingrediente :
Bucată mare de filet de eglefin afumat
2 mâini de spanac 
75 g brânză cheddar
30 g unt
30 g făină simplă
284 ml lapte semidegresat
1/4 linguriță de sare
Piper măcinat
Pătrunjel proaspăt

Instrucțiuni de gătit :
1. Fierbeți eglefinul în apă clocotită timp de aproximativ 20 de minute într-o cratiţă
2. Se topește untul într-o oală separată, se adaugă făina și se fierbe la temperatură mică,
amestecând timp de 2 minute, fără a lăsa amestecul să se coloreze
3. Se amestecă laptele treptat, pentru a face sos și se gătește până când sosul fierbe și se îngroașă, amestecând regulat
4. Se adaugă peștele în sos și se fierbe ușor timp de 3 minute
5. Se adaugă 50 g brânză rasă, sare, piper și se amestecă
6. Fierbeți la abur spanacul timp de 4 minute, uscați-l bine și puneți-l într-un vas uns
7. Spanacul se acoperă cu sosul de pește
8. Presărați restul de 25 g de brânză deasupra
9. Așezați sub grătar până când brânza se topește
10. Garnisiți cu pătrunjel și serviți

Chris, Marea Britanie
Eglefinul moale și spanacul sunt ușor de mâncat și oferă vitamine și acizi grași esențiali. Brânza și untul oferă calorii și adaugă aromă
"Inițial, am fost limitat la o dietă lichidă, deoarece nu puteam să-mi folosesc maxilarul inferior după operație. În consecință, a trebuit să-mi folosesc limba ca înlocuitor pentru maxilarul inferior, timp de aproximativ nouă luni. La început mâncarea trebuia să fie lichidă, iar mai târziu am tăiat mâncarea în bucăți mici, pe care am putut să le înghit întregi. Încă nu îmi simt maxilarul superior și sunt încă predispus la hipersalivație chiar și acum, la șase ani după operație, dar abilitatea mea de a mânca s-a îmbunătățit în timp"

Mergi la „Cuprins”

4 porții

Timp de preparare : 10 minute
Timp de coacere : 30 minute
Ingrediente :
1 ceapă, tăiată
500 g de dovleac, curățat, cu semințele scoase și tăiat cuburi
150 g porumb dulce boabe
600 ml supă de legume
Sare, piper

Instrucțiuni de gătit :

Dacă folosiți un aparat de supă :
1. Adăugați ceapa, dovleacul, porumbul dulce, sarea și piperul în aparat, și supa de legume la nivelul maxim
2. Așezați capacul și selectați programul "fin"
Fără aparat de supă :
1. Gătiți dovleacul, ceapa și porumbul dulce intr-o tigaie timp de aproximativ 5 minute la temperatură moderată
2. Adăugați supa de legume, aduceți la fierbere și reduceți căldura
3. Acoperiți vasul și lăsați să fiarbe timp de aproximativ 45 de minute sau până când dovleacul este suficient de moale pentru a fi amestecat
4. Se pune în blender și se amestecă 
5. Se adaugă sare și piper după gust și se servește fierbinte

Cath, Marea Britanie
Deoarece nu mai pot să mănânc știulete întreg de porumb, am ales această rețetă pentru a putea gusta porumbul dulce. Supa este, de asemenea, de o consistență fină, deci este ușor de înghițit
"Dieta mea s-a imbunatatit atât de mult în ultimii cinci ani. Acum pot mânca 75% din ceea ce mâncam înainte de operație, când a fost îndepărtată 80% din limbă. Acest lucru se întâmplă deoarece am un aparat de măcinat. Mâncarea gătită poate fi mărunțită,  lucru ce mă ajută să am o dietă cât mai variată posibil. Provocări psihologice ce trebuiesc depășite voi avea întotdeauna, mai ales când te vezi în oglindă, dar încet și sigur supraviețuirea în lupta cu cancerul vă poate face o persoană mai puternică. "

Mergi la „Cuprins”

2 porții
Timp de preparare : 5 minute
Timp de coacere : 45 minute

Ingrediente :
2 bucăți de somon
½ linguriță de curcuma
¼ linguriță de piper
Sucul de la 1 lime

Instrucțiuni de gătit :
1. Spălați somonul și puneți-l pe folia de gătit
2. Se presară curcumă, piper negru și suc de lămâie pe somon
3. Închideți folia astfel încât somonul să fie complet acoperit
4. Așezați-l în cuptor și coaceți la 180 ° C timp de 45 de minute
5. Scoateți din folie și serviți

Alison, Marea Britanie
Beneficiile sunt uleiurile de pește și potențialele calități anti-canceroase ale curcumei și piperului negru
"Inițial, provocările cu care m-am confruntat au fost obținerea unei nutriții suficiente din supe și iaurturi, și odată ce gura mea s-a vindecat, am putut începe să mănânc alimente moi. Ocazional, în vacanțele din străinătate, a trebuit să solicit pasarea unui fel principal, dar, în general, există variante suficiente din care să alegi. Acest lucru a dus la o ușoară pierdere in greutate, care s-a datorat în mare măsură timpului necesar pentru a mânca."

Mergi la „Cuprins”
porții
Kcal
Proteine (g)
Lipide (g)
Carbohidrați (g)
Zaharuri (g)
Fibre (g)
Sare (mg)
Supă de morcovi și curry  
8
1
933
118
35
4
49
6
89
11
89
11
31
4
2539
318
Supă Ratatouille
3
1
1307
436
25
8
109
36
61
61
60
60
20
7
9858
3284
Plăcintă de roșcove cu unt de migdale
8
1
1469
184
54
7
69
9
158
20
136
17
32
4
500
620
Florentină de egrefin afumat
2
1
933
496
69
34
59
29
51
25
17
8
8
4
4445
2222
Supă de dovleac și porumb dulce
4
1
324
81
12
3
5
1
62
15
31
8
9
2
6467
1617
Somon prăjit cu curcuma, piper negru și suc de lime  
2
1
840
420
93
46
51
25
2
1
0
0
1
0
520
260

Mergi la „Cuprins”

Sperăm că această carte de bucate SĂ FACEM UN MENIU INTELIGENT se va dovedi a fi o resursă utilă pentru pacienți, supraviețuitori și îngrijitori. În eforturile noastre de a continua creșterea gradului de conștientizare și înțelegere a cancerului de cap și gât, continuăm să ne străduim să îmbunătățim rezultatele pentru pacienți și supraviețuitori, în fiecare etapă a bolii lor. Vă mulțumim tuturor celor care și-au făcut timp să ne împărtășească sfaturi și rețete. Experiențele dvs sunt esențiale, deoarece ne propunem să creștem gradul de conștientizare al provocărilor fizice și psihologice cu care supraviețuitorii cancerului de cap și gât se confruntă în fiecare zi din viața lor.
VĂ MULȚUMIM
Sprijinul european pentru campania MAKESENSE este oferit de 
MERCK
NORGINE
BRISTOL-MYERS SQUIBB
Dacă sunteți interesat în a ne împărtăși o rețetă, vă rugăm să ne contactați:
www.makesensecampaign.eu
e-mail:  [email protected]@eu
Twitter: @MakeSenseCmpn
Facebook: Make Sense Campaign

Mergi la „Cuprins”

2 comentarii:

 1. As putea sa spun ca sunt informatii de la A la Z pentru cei care se confrunta cu aceste probleme si, sigur ti-a fost si tie de ajutor, Radu. Doamne ajuta, numai spre bine.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Ce bine ar fi fost dacă le aveam prin septembrie, ehe... Dar măcar pot fi altora de folos.

   Ștergere

Pe cât posibil, vă rog, fără comentarii anonime !
Iar dacă vreţi să mă înjuraţi vă rog s-o faceţi cu talent !