Articol dedicat celor care trec prin chimioterapie și radioterapie în încercarea de a lupta împotriva cancerului de gât dar și celor care se află în perioada de recuperare de după (și numai Dumnezeu știe care din aceste perioade este mai grea).
Această supă cremă de praz și cartof dulce este încă una din cele care m-au ajutat să traversez perioada de terapie și recuperare (ce încă nu s-a terminat). Este o supă ușoară, foarte plăcută, cu textură fină ce nu agresează cavitatea bucală sau gâtul, se face ușor și este accesibilă ca preț.
Ingrediente (pentru două, trei porții):
- Un fir de praz (pare destul de evident 🙂), partea albă. Cu cât e mai gros, cu atât este mai bine.
- Un cartof dulce mediu.
- Doi căței de usturoi, unul la călit cu prazul, al doilea adăugat spre sfârșit pentru aromă.
- Stock de legume (supă concentrată de legume).
- Smântănă de gătit 30% grăsime, 200ml.
- Busuioc proaspăt tocat pastă (eu n-am găsit proaspăt și am folosit uscat).
- Un praf de pili-pili (un fel de boia de la un ardei foarte iute).
- Sare, după gust, alte condimente care vă plac (eu nu am mai pus).
- Un strop de voie bună.
Mod de lucru:
Se curăță prazul de foaia de la exterior și cățeii de usturoi. Se spală și se toacă după priceperea fiecăruia.
Se curăță cartoful dulce și se taie cubulețe (sau cum vrem, că oricum cremă ajunge).
Am pus întâi la călit prazul cu un cățel de usturoi, în două linguri de ulei, cât să se moaie prazul.
Am adăugat și cartoful dulce cubulețe, cât să ia o tușă de prăjeală. Am stins cu stock-ul (supa) de legume încălzită și am lăsat să fiarbă 30 de minute (pe ceas), completând cu stock când a fost nevoie. Am oprit focul, nu înainte de a adăuga spre sfârșit celălalt cățel de usturoi (pentru aromă), praful de pili-pili (combinația dulce/iute e bestială dacă papilele gustative v-o permit) și busuiocul uscat.
După ce s-a răcit cât de cât, am dat toată compoziția la blender, după care am adăugat smântâna.
Olicioara aștepta cuminte, în dreapta imaginii jos, ca să pun conținutul îmbietor, acolo. A mai rămas de spălat blenderul, operațiune pe care tare aș vrea s-o externalizez, în caz că se oferă careva. 😉
Se pot adăuga crutoane, chipsuri de legume sau din bacon, după cum permite gustul și posibilitatea de înghițire. Vă urez, poftă bună!
În curând, supă cremă de ardei copți și supă cremă de usturoi, două dintre reginele balului. Și dacă găsesc sparanghel mai ieftin, fac și din aia!
Ca să nu mai ai de curățat blenderul, poți folosi un mixer vertical direct în oala în care ai fiert legumele. Adaugi supa de legume pe rând, în funcție de cât de subțire vrei supa.
RăspundețiȘtergere:) Știu. Dar tot trebuie să spăl mixerul vertical și oala. M-am exprimat eu greșit. Urăăăsc să spăl vase! :)
ȘtergereNu are cum sa nu fie buna la gust, cred ca e buna pentru oricine. Treaba cu spalatul vaselor, cred ca e ceva universal valabil pentru oricine :))
RăspundețiȘtergereNu mai zi că e bună pentru oricine, căci s-ar putea să vrea s-o mănânce toți! :P
ȘtergereȘi eu care credeam că sunt singurul om care urăște spălatul vaselor... :)