DINCOLO DE NORI

E un blog despre de toate, de prin viaţă adunate şi de mine împrăştiate...

dincolodenoriblog

Articol premiat în Spring SuperBlog 2019

De la Sfinx la Obelisc

În toamna anului 1986 plecam să-mi satisfac stagiul militar. Tocmai terminasem liceul, în Tecuci, și îmi doream un an sabatic, ceea ce dove...

duminică, 13 ianuarie 2019

Supă cremă de praz și cartof dulce

Articol dedicat celor care trec prin chimioterapie și radioterapie în încercarea de a lupta împotriva cancerului de gât dar și celor care se află în perioada de recuperare de după (și numai Dumnezeu știe care din aceste perioade este mai grea).


Această supă cremă de praz și cartof dulce este încă una din cele care m-au ajutat să traversez perioada de terapie și recuperare (ce încă nu s-a terminat). Este o supă ușoară, foarte plăcută, cu textură fină ce nu agresează cavitatea bucală sau gâtul, se face ușor și este accesibilă ca preț.

supa crema praz cartof dulce


Ingrediente (pentru două, trei porții):

supa crema praz cartof dulce


  • Un fir de praz (pare destul de evident 🙂), partea albă. Cu cât e mai gros, cu atât este mai bine.
  • Un cartof  dulce mediu.
  • Doi căței de usturoi, unul la călit cu prazul, al doilea adăugat spre sfârșit pentru aromă.
  • Stock de legume (supă concentrată de legume).
  • Smântănă de gătit 30% grăsime, 200ml.
  • Busuioc proaspăt tocat pastă (eu n-am găsit proaspăt și am folosit uscat).
  • Un praf de pili-pili (un fel de boia de la un ardei foarte iute).
  • Sare, după gust, alte condimente care vă plac (eu nu am mai pus).
  • Un strop de voie bună.
Mod de lucru:

Se curăță prazul de foaia de la exterior și cățeii de usturoi. Se spală și se toacă după priceperea fiecăruia.

praz

usturoi

Se curăță cartoful dulce și se taie cubulețe (sau cum vrem, că oricum cremă ajunge).

cartof dulce

Am pus întâi la călit prazul cu un cățel de usturoi, în două linguri de ulei, cât să se moaie prazul.

Praz si usturoi

Am adăugat și cartoful dulce cubulețe, cât să ia o tușă de prăjeală. Am stins cu stock-ul (supa) de legume încălzită și am lăsat să fiarbă 30 de minute (pe ceas), completând cu stock când a fost nevoie. Am oprit focul, nu înainte de a adăuga spre sfârșit celălalt cățel de usturoi (pentru aromă), praful de pili-pili (combinația dulce/iute e bestială dacă papilele gustative v-o permit) și busuiocul uscat.

După ce s-a răcit cât de cât, am dat toată compoziția la blender, după care am adăugat smântâna.

blender

Supa crema praz cartof dulce

Olicioara aștepta cuminte, în dreapta imaginii jos, ca să pun conținutul îmbietor, acolo. A mai rămas de spălat blenderul, operațiune pe care tare aș vrea s-o externalizez, în caz că se oferă careva. 😉

Se pot adăuga crutoane, chipsuri de legume sau din bacon, după cum permite gustul și posibilitatea de înghițire. Vă urez, poftă bună!

În curând, supă cremă de ardei copți și supă cremă de usturoi, două dintre reginele balului. Și dacă găsesc sparanghel mai ieftin, fac și din aia!

4 comentarii:

  1. Ca să nu mai ai de curățat blenderul, poți folosi un mixer vertical direct în oala în care ai fiert legumele. Adaugi supa de legume pe rând, în funcție de cât de subțire vrei supa.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :) Știu. Dar tot trebuie să spăl mixerul vertical și oala. M-am exprimat eu greșit. Urăăăsc să spăl vase! :)

      Ștergere
  2. Nu are cum sa nu fie buna la gust, cred ca e buna pentru oricine. Treaba cu spalatul vaselor, cred ca e ceva universal valabil pentru oricine :))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu mai zi că e bună pentru oricine, căci s-ar putea să vrea s-o mănânce toți! :P

      Și eu care credeam că sunt singurul om care urăște spălatul vaselor... :)

      Ștergere

Pe cât posibil, vă rog, fără comentarii anonime !
Iar dacă vreţi să mă înjuraţi vă rog s-o faceţi cu talent !