DINCOLO DE NORI

E un blog despre de toate, de prin viaţă adunate şi de mine împrăştiate...

dincolodenoriblog

Articol premiat în Spring SuperBlog 2019

De la Sfinx la Obelisc

În toamna anului 1986 plecam să-mi satisfac stagiul militar. Tocmai terminasem liceul, în Tecuci, și îmi doream un an sabatic, ceea ce dove...

miercuri, 23 ianuarie 2019

Supă cremă de usturoi, o surpriză plăcută

Mai mult ca sigur că dacă nu promiteam într-o postare pe Facebook că azi voi face supă cremă de usturoi, azi nu aș fi putut posta acest articol. Dar cum promisiunea-i promisiune și anumiți prieteni 🙂 m-au amenințat cu scosul din listă dacă nu le aduc câte o porție, m-am sacrificat... Întâi, o scurtă paranteză:

„Articol dedicat în special celor care trec prin chimioterapie și radioterapie în încercarea de a lupta împotriva cancerului de gât dar și celor care se află în perioada de recuperare de după (și numai Dumnezeu știe care din aceste perioade este mai grea). Fără însă a se limita la aceste persoane, supa e deosebită.”

Deci, cum spuneam, m-am sacrificat și am reușit să-mi înving lenea (pentru o scurtă perioadă). Și iată rezultatul final, cremos și aromat cum a fost când l-am gustat:

supa crema usturoi

Vă rog să-mi permiteți să vă arăt și cum am ajuns la acest rezultat.

Supă cremă de usturoi - interpretare proprie.

Rețete pentru o astfel de supă sunt pe nenumărate site-uri, în diverse interpretări. Eu am încercat să o personalizez și să o fac cât mai cremoasă, astfel încât să poată fi de folos celor care suferă de cancer de gât, atât sub aspectul gustului cât și al ușurinței la înghițire.

Supă cremă de usturoi - ingrediente

supă crema usturoi ingrediente

Mă refer la două, trei porții. Ne trebuie:
  • usturoi, două sau trei căpățâni, funcție de mărime.
usturoi
  • două cepe mici, sau una mai măricică.
  • un cartof dulce.
  • o bucată de țelină, potrivită.
  • două, trei fire de cimbru proaspăt (ar fi fost mai bun cimbrișorul, dar n-am găsit).
  • două, trei roșii uscate în ulei, de care vreți.
  • două linguri ulei (orice ulei extravirgin), eu am avut de măsline.
  • 200 ml smântână de gătit, 35% grăsime

Supă cremă de usturoi - mod de preparare.

1.Începem cu munca grea, curățarea usturoiului. Pe internet sunt date o mulțime de metode de curățare ușoare, mie nu mi-a ieșit nici una. Tot manual i-am curățat, dar poate voi sunteți mai norocoși. 🙂 Spălăm și crenguțele de cimbru.


usturoi

2. Curățăm ceapa și o tocăm așa cum ne-a dat Dumnezeu îndemânare și pricepere.

ceapa tocata

3. Procedăm la fel cu țelina și cu un cățel de usturoi.

telina tocată


usturoi

4. Curățăm cartoful dulce și îl aducem la dimensiuni potrivite pentru fiert.

cartof dulce

5. Punem ceapa, țelina și cățelul de usturoi la călit, cât să se cunoască un pic. Cu o lingură de lemn.

La calit

6. Stingem  cu un pic de supă de legume caldă și adăugăm cartoful dulce. Lăsăm să fiarbă jumătate de oră, după care adăugăm la fiert usturoiul, tăiat cât mai potrivit pentru această operațiune. Atenție, usturoiul se lasă la fiert cinci, maxim șapte minute. Dacă e lăsat mai mult, distrugeți aroma.


usturoi.

7. Lăsăm să se răcorească, fără a se răci, dăm toată compoziția la blender. Adăugăm și câteva roșii uscate tăiate potrivit. Adăugăm și smântâna de gătit și mai dăm totul la blender o dată.

rosii uscate

Pentru cine poate, aș spune că felii de pâine de secară ușor prăjite s-ar potrivi perfect. Un Chardonnay de Viișoara ori o Băbească Neagră (demisec) de la Crama de Sub Tei, ar întregi tabloul.

Fiind prima dată când fac așa ceva, am gustat din primul bol până l-am terminat, ca să pot declara produsul sigur pentru consum. Am insistat și cu al doilea, nu simțisem foarte bine gustul de cimbru. La al treilea bol, din păcate s-a terminat. Vă spun mâine dacă mor. 🙂

E o supă foarte fină, ușor de înghițit pentru cei care suferă de cancer de gât sau boli cu același impact. Gustul, atât cât îl pot simți este foarte bogat și plăcut. Am văzut că mulți recomandă această supă pentru anumite virtuți terapeutice, eu nu sunt un specialist și de aceea nu pot vorbi despre asta.

8 comentarii:

  1. Ma uimesti. Vreau sa te vad in sezonul 7 la " Chefi la cutite".

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu cred, m-am contrazis cu Scărlătescu la festivalul scoicilor din Piața Ovidiu și mă ține minte. Glumesc, gătesc doar acasă. :)

      Ștergere
  2. Maine o sa fac si eu, dar nu cred ca imi va iesi la fel de buna.
    oricum am tinut sa vad si supa si sa poftesc in plus.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu are cum ieși rău. Secretul este, cred eu, în dozaj și în timpul în care usturoiul stă în apa ferbinte.

      Ștergere
  3. Pentru că nu știam, motiv pentru care nici nu am mâncat acestă supă m-ai făcut tare curioasă să încerc rețeta. Mă întreb dacă mirosul usturoiului persistă la fel ca atunci când se mănâncă crud :)
    Felicitări și mulțumiri pentru rețetă!

    RăspundețiȘtergere
  4. Hai ca m-ai facut curios. Ma cam dau in barci cu supele crema, dar de usturoi...? Hmm! Trebuie incercata! Daca o comit, vin cu impresii! :D

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Merită încercată, crede-mă. Tot secretul e la usturoi, să stea la fiert minim 5 minute, maxim 7 minute.

      Ștergere

Pe cât posibil, vă rog, fără comentarii anonime !
Iar dacă vreţi să mă înjuraţi vă rog s-o faceţi cu talent !