DINCOLO DE NORI

E un blog despre de toate, de prin viaţă adunate şi de mine împrăştiate...

dincolodenoriblog

Articol premiat în Spring SuperBlog 2019

De la Sfinx la Obelisc

În toamna anului 1986 plecam să-mi satisfac stagiul militar. Tocmai terminasem liceul, în Tecuci, și îmi doream un an sabatic, ceea ce dove...

vineri, 1 februarie 2019

Reabilitare orală totală prin protetică dentară sau implant dentar

Probabil (și pe bună dreptate) vă întrebați ce caută un  titlu ca „Reabilitare orală totală prin protetică dentară sau implant dentar”, la mine pe blog. Spuneam pe bună dreptate, pentru că pe mine mă ia cu frisoane și transpirații reci de câte ori aud, de departe, câte o freză din aia de dentist. Numai că, din păcate, în urma tratamentului de radioterapie, exact asta va trebui să fac. Este adevărat, nici înainte de tratament nu aveam chiar cea mai bună dantură posibilă, dar acum nu mai am nimic, mă rog, aproape nimic în gură care să poată fi asimilat unei măsele funcționale. Dinții, încă îi mai am, deși unul se clatină iar ceilalți s-au subțiat și ascuțit de parcă m-aș pregăti pentru campionatul mondial de vampireală. Ceea ce a rămas din măsele sunt spărturi cu așchii, multe așchii. Din această cauză limba mi-a fost rănită (nici în acest moment, după mai bine de trei luni de la încheierea radioterapiei, nu și-a revenit complet) și o lungă perioadă nu am putut nici vorbi. Iar de mâncat, off Doamne, și acum pot mânca, cât de cât comod, doar supe creme. În fine, că prea îmi plâng de milă, problema aceasta e pe cale să se rezolve (probabil cam într-o lună se va fi vindecat complet limba) datorită unei întâmplări fericite despre care voi povesti imediat după ce fac o trecere în revistă a operațiunilor stomatologice de care am nevoie.

Reabilitare orală totală

Nu mi-aș fi dorit (și nu doresc nimănui) să treacă prin așa ceva. Trebuie să o fac din cauza efectului devastator al radioterapiei combinată cu chimioterapie. Și nu numai dantura a fost afectată, ci întreaga cavitate bucală și o parte din esofag (mucoase, papile gustative, etc.). Încă nu știu ce înseamnă exact, practic îmi este frică să aflu, dar probabil că extracții masive, urmate de tratament și de următoarele etape.

reabilitare orala totala

Protetică dentară

Da, este adevărat. Probabil că va trebui să port proteză. Totală sau parțială. Mobilă, după cum arătau lucrurile acum o lună. Voi încerca să mă gândesc la avantaje (deși acum nu-mi vin în minte 🙂). Bănuiesc că toată lumea știe cam despre ce este vorba, așa că nu voi insista.

proteica dentara

Implant dentar

Mi-aș dori să poată fi o opțiune deși, după 35 de ședințe de radioterapie, se pare că sistemul imunitar e compromis iar locul în care ar putea fi puse implanturile, destul de fragil. Oricum, nu voi ști decât după alte investigații, pe care, din păcate, le pot face doar după trecerea celor șase luni obligatorii de așteptat. Sper din tot sufletul să fie posibil, așa că vă rog să-mi țineți pumnii.

implant dentarMă întorc la întâmplarea fericită de care vorbeam mai sus. Eram pe undeva, prin prima decadă al lui decembrie 2018. Nu puteam comunica decât în scris (gesticulația am observat că nu îmi folosea la nimic). Mă întorsesem de la control, de la radioterapeutul meu care îmi dăduse în scris că pot începe mici intervenții dentare pentru pilirea așchiilor care mă jenau (după radioterapie în zona capului nu se poate interveni la dantură mai devreme de două luni, iar pentru extracții este nevoie de minim șase luni). Și am început să bat la ușile cabinetelor și clinicilor dentare în speranța că îmi va pili cineva „colții” astfel încât să pot vorbi sau mânca și altceva decât zeamă lungă, mai ales că doream să ajung la Gala Superblog din Poiana Brașov iar Crăciunul se apropia cu pași repezi. Nu o s-o lungesc, am fost refuzat peste tot (pe motiv că nu se bagă după radioterapie). Mi-am scris oful pe profilul meu de facebook și din vorbă-n vorbă am primit o recomandare (mulțumesc Alina, ție și prietenei tale din Constanța) , Dr. Iordăchescu Cristina. Era în jur de ora 09.00 când i-am scris pe blocnotes, unui amic, numărul de telefon și speța (nu puteam să vorbesc), fără nici un fel de speranță. Dar minunea s-a produs și am obținut o programare.


dr Iordachescu Cristina

Am ajuns cu puțin înainte de ora programată la cabinet și, culmea, nici nu am așteptat. Am cunoscut un medic dentist empatic, cu mână ușoară și mereu cu zâmbetul pe buze. A rezolvat imediat problema și a arătat disponibilitatea de a mă primi la consultații și după ce mă întorc de la Brașov. Eu nu aș fi vrut să o deranjez, dar a trebuit deoarece „colții” mei creșteau precum bambusul în apă (practic se retrag gingiile umflate datorită edemului rezultat în urma radioterapiei). Și nu a fost singura dată când am deranjat-o. În toate aceste ședințe am discutat și despre ce este de făcut mai departe, adică reabilitare orală totală prin protetică dentară sau implant dentar. Sincer, în urma experienței personale o recomand pe doamna doctor Iordăchescu Cristina ca medic dentist. Eu voi începe intervențiile imediat după ce se termină gala Spring SuperBlog 2019, pe la începutul lunii mai. Nu de alta dar vreau să fiu concentrat la competiție căci intenționez să o câștig. 😉

2 comentarii:

  1. Doamne ajuta, sa fie intr-un ceas bun, sa fie cat mai putina suferinta si rezultatul cel de care ai nevoie.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulțumesc. Mă voi gândi în mai la asta. Până atunci... mă amăgesc că nu mi se va întâmpla. :)

      Ștergere

Pe cât posibil, vă rog, fără comentarii anonime !
Iar dacă vreţi să mă înjuraţi vă rog s-o faceţi cu talent !