DINCOLO DE NORI

E un blog despre de toate, de prin viaţă adunate şi de mine împrăştiate...

dincolodenoriblog

Articol premiat în Spring SuperBlog 2019

De la Sfinx la Obelisc

În toamna anului 1986 plecam să-mi satisfac stagiul militar. Tocmai terminasem liceul, în Tecuci, și îmi doream un an sabatic, ceea ce dove...

joi, 21 februarie 2019

Scrisoare deschisă către Parlamentul și Guvernul României

Înainte de a începe această „Scrisoare deschisă către Parlamentul și Guvernul României” este necesar să mă prezint. Mă numesc Radu Țuglea, am aproape 52 de ani și acum locuiesc în Constanța. În anul 2014, am fost operat și diagnosticat cu cancer (neoplasm) de vezică urinară (povestea aici). Ca urmare, în 2016, am fost pensionat cu gradul trei de invaliditate (capacitate de muncă pierdută cel puțin jumătate). Ultima pensie pe care am încasat-o în această calitate, a fost în noiembrie 2018 iar cuntumul ei a fost de 640 de lei. Dar, vă rog să rețineți bine asta, aveam voie, conform legii să lucrez patru ore pe zi sau să realizez altfel de venituri care să nu depășească un anumit plafon.

În mai 2018, am fost diagnosticat cu un al doilea cancer, de această dată un cancer orofaringian, în stadiul patru, neoperabil. Comisia de medicină a muncii , în noiembrie 2018, mi-a schimbat încadrarea de la gradul trei la gradul doi (capacitate de muncă pierdută în totalitate). Casa Județeană de Pensii a făcut recalcularea și a modificat pensia de la 640 de lei la... fix tot 640 de lei. Dar, din nou,  rog rețineți bine, am pierdut dreptul de a mai putea realiza orice fel de venituri (toate afirmațiile de mai sus pot fi susținute oricând este nevoie de documente medicale și administrative). 

parlamentul romaniei

Cum mi-am terminat scurta prezentare, este timpul să încep. Deci:

Scrisoare deschisă către Parlamentul și Guvernul României

Domnilor și doamnelor parlamentari ori miniștri. Nu vă cer să măriți cuantumul pensiei celor aflați în situația mea. Știu că asta ar afecta grav bugetul greu încercat de anumite salarii și pensii. În plus am văzut cu ce greutate ați mărit alocațiile pentru copii. Eu vă cer să modificați o lege proastă și injustă, astfel încât eu (dar și cei aflați în aceeași situație) să pot realiza venituri (evident, în condiții legale), dacă asta îmi „doresc”. Aici aș face o mică paranteză. Oamenii aflați în situația mea își „doresc” să muncească pentru că sunt nevoiți să o facă sau ca să nu înnebunească. Nu ar fi rău dacă ați arunca o privire pe acest articol ca să vă puteți face o vagă idee despre ce simt acești oameni.  Ar trebui să fiți complet rupți de realitate dacă puteți crede că un bolnav de cancer își poate plăti din cei 640 de lei întreținerea, hainele, mâncarea (și rețineți, un bolnav de cancer de gât are nevoie de o alimentație cu totul specială, pe o perioadă foarte lungă de timp), tratamentul și multele medicamente nedecontate de sistemul de asigurări de sănătate, dar atât de necesare. Altfel, ne puteți semna, la fel de bine, direct o condamnare la moarte. Probabil, ar fi mai uman. 

Personal am calificări ca și grafician pe calculator și, în curând, de web designer. În plus, domnilor și doamnelor, am cancer de gât, nu la creier sau la degetele mâinilor și în consecință pot și gândi și apăsa tastele unui computer de orice fel, fără a-mi fi pusă viață în pericol (și nici a altcuiva). Munca nu este numai fizică, după cum bine ar trebui să știți. Vă rog să vă mai aduceți aminte de cazul de anul trecut când unei persoane aflate în situația mea (invaliditate de gradul doi) i-a fost tăiată pensia pentru faptul că i s-a publicat o poezie.

Eu cam atât am avut de spus. Această scrisoare deschisă este adresată tuturor parlamentarilor ori guvernanților, indiferent (sau în egală măsură) de culoarea politică.

23 de comentarii:

 1. Vă felicit pentru inițiativa și modul în care ați expus-o.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Mulțumesc. Am expus doar o situație reală, în speță a mea, pentru că despre alții nu-mi permit să vorbesc chiar dacă știu multe situații, multe chiar mai grave.

   Ștergere
 2. Succes in demersul tau! As vrea sa cred ca vei reusi, dar cred ca incerci sa muti muntii din loc(:
  Poate totusi cineva va auzi in sfarsit toate semnalele astea.

  RăspundețiȘtergere
 3. Dupa parerea mea, 640 lei abia daca ajung pentru a achita facturile pe o luna, daramite sa mai mananci de regim si sa iti iei medicamente... Sper si eu sa se rezolve ceva in sensul acesta, intr-un final!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Asta cam așa este. Rezolvarea e simplă, ridicarea interdicției de a realiza venituri legale.

   Ștergere
 4. Este o situatie foarte speciala si chiar mi-as dori sa se gaseasca o solutie in acest caz. Normal ca acesti banuti nu sunt suficienti pentru a supravietui. Ar fi bine sa se schimbe legea si sa poata munci persoanele care au aceste probleme. Asa cum ai zis si tu, persoanele acestea nu au incapacitate de munca si nici nu reprezinta un pericol pentru cei din jur

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Din păcate nu este o situație foarte specială. Personal, știu câteva situații ale unor colegi bloggeri ce se confruntă cu situații asemănătoare. Dar, mulțumesc.

   Ștergere
 5. Mă raliez oricărui demers de genul acestuia pentru ca lucrurile să se rezolve.
  Să sperăm că vocea îți va fi auzită.
  Succes! Și felicitări pentru demers!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Mulțumesc, dar nu cred că merit felicitări. Sunt sigur că există o mulțime de oameni aflați într-o situație asemănătoare cu a mea, oameni care cu siguranță ar putea avea ceva de spus, muncind.

   Ștergere
 6. Nu ar fi utila o petitie pe care sa o semneze cat mai multe persoane? E trist ce se intampla si legile sunt tare prost facute, din pacate incurajeaza munca la negru.

  RăspundețiȘtergere
 7. Ma bucur ca ai această inițiativă. Sunt multe legi defecte in sistemul de sanatate. Succes! Fiecare luptăm cum putem, dar fiecare lupta contează.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Mulțumesc. Din păcate nu am prea multe mijloace de luptă, așa că fiecare sprijin și distribuire contează.

   Ștergere
 8. Succes in demersul tau Radu si multa sanatate in primul rand pentru ca e cea mai importanta!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Mulțumesc. Mă străduiesc dar aș avea nevoie de cât mai mult ajutor din partea bloggerilor pentru distribuire. :)

   Ștergere
 9. E trist ca se taie pensii pentru o poezie publicata, e trist ca oameni bolnavi grav primesc atat de putin ajutor... Cu 640 de lei este imposibil sa te descurci si fara sa fii bolnav. Mult succes, Radu! Sper sa reusesti sa te faci auzit.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Sunt multe legi bizare peste tot în lume. Important ar fi să existe deschidere și să se corecteze ceea ce trebuie.

   Ștergere
 10. Ioan Dudu:oare e atât de greu pt.cei ce "ne conduc" destinele sa înțeleagă faptul ca pt.f.multi asemeni tie,munca cinstita constituie o adevarata terapie? Doamne, in ce tara trăim!?!? Voi retransmite scrisoarea ta si ma rog sa fii tare, cum simț ca ești! Doamb ajuta!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Voi încerca să rămân cât de tare pot. O activitate creativă și totodată lucrativă, în aceste condiții, te poate ajuta să nu îți pierzi mințile, să nu devii „inutil”.

   Ștergere
 11. Dupa o problema atat de grava, mi se pare strigator la cer sa fii si dezavantajat din punct de vedere al veniturilor. Schimbarea gradului de invaliditate, nu te-a ajutat cu nimic, ba din contra, ti-a facut un deserviciu. Poate ar trebui putin ajutor pentru ca demersul tau sa fie auzit unde trebuie, poate o petitie semnata asa cum spunea cineva mai sus, poate ajutor din partea celor din mass-media... Stiu prea bine despre ce vorbesti.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Știu că știi. :( Probabil că medicul care a făcut încadrarea (conform documentelor medicale, n-are cum altfel) și-a făcut doar datoria și în plus e convins că mi-a făcut un bine. Legea e proastă. O petiție trebuie să strângă peste 100.000 de semnături valide (parcă) ca să fie luată în seamă și nu cred că sunt eu bloggerul care are o atât de mare putere de convingere. În plus ar dura prea mult (inclusiv pentru speranța medie de viață, în acest caz particular). Iar mass-media se va implica doar în cazul în care au subiect ce le poate aduce audiență. :(

   Ștergere
 12. Sunt Lona din București, iubitul meu m-a părăsit dintr-un motiv pe care nu mi l-a făcut niciodată cunoscut, m-a blocat pe fiecare rețea de socializare pe care aș putea să o iau în legătură cu el. ceea ce mi-a adus tristețe, am încercat să-l aduc înapoi, dar am fost înșelat de două ori, până când am întâlnit un prieten foarte bun de-al meu care mi-a spus cum a fost ajutată de un mare jucător de vrăji numit, Dr. White, apoi i-am scris pe WhatsApp, mi-a promis că mă va ajuta și totul va fi bine în 3 zile după ce a lansat o vrajă de dragoste și am făcut tot ce mi-a spus, pentru a scurta povestea, spre cea mai mare surpriză a mea, fostul meu iubit a revenit pentru mine după 3 zile și plângând rugându-mă să-l iert că nu știe niciodată ce i-a venit, mi-a promis că nu mă va părăsi din niciun motiv, iar acum suntem perfect împreună cu bucurie și fericire, toate datorită doctorului White, contactați-l pentru orice fel de vraja, crede-ma ca te va ajuta sa rezolvi orice problema prin care treci in acest moment,
  E-mail: [email protected]
  WhatsApp + 17168691327

  RăspundețiȘtergere

Pe cât posibil, vă rog, fără comentarii anonime !
Iar dacă vreţi să mă înjuraţi vă rog s-o faceţi cu talent !