DINCOLO DE NORI

E un blog despre de toate, de prin viaţă adunate şi de mine împrăştiate...

dincolodenoriblog

Articol premiat în Spring SuperBlog 2019

De la Sfinx la Obelisc

În toamna anului 1986 plecam să-mi satisfac stagiul militar. Tocmai terminasem liceul, în Tecuci, și îmi doream un an sabatic, ceea ce dove...

miercuri, 6 februarie 2019

Supă cremă de sparanghel alb și parmezan

Nu am pretenția că această „Supă cremă de sparanghel alb și parmezan” îmi aparține. Ba din contră, cred că pe alocuri am cam „mințit” rețeta originală datorită ingredientelor folosite. Dar sunt convins că această abordare poate fi folositoare în unele cazuri, cum ar fi cele din paragraful de mai jos:

„Articol dedicat în special celor care trec prin chimioterapie și radioterapie în încercarea de a lupta împotriva cancerului de gât dar și celor care se află în perioada de recuperare de după (și numai Dumnezeu știe care din aceste perioade este mai grea). Fără însă a se limita la aceste persoane (unii dintre noi știu deja de ce...).”

Și pentru că am gustat supa înainte de a scrie articolul (am mâncat mai mult de o porție, dar să nu mă spuneți), pot afirma cu mâna pe inimă: Da, merită să citiți în continuare și, de ce nu, chiar să o faceți.

Supă cremă de sparanghel alb și parmezan - ingrediente.

Supa crema sparanghel alb parmezan ingrediente

 • Sparanghel alb la conservă (e mai ieftin decât cel proaspăt și nici nu am găsit). Am folosit 4 tulpini din cele 8 din borcan.
 • Parmezan deja dat pe răzătoare -75 g.
 • Jumătate de cartof dulce.
 • Un pic de păstârnac.
 • Un sfert țelină mică.
 • O ceapă mică.
 • Un cățel de usturoi.
 • Supă de legume - cam 1 litru.

Supă cremă de sparanghel alb și parmezan - mod de preparare.

1.Se curăță legumele. 🙂

legume curatate

2. Se toacă legumele și cartoful.

legume tocate

cartof dulce

3. Se călesc un pic legumele, se adaugă și cartoful să se perpelească un pic și se stinge cu supa de legume. Se fierbe aproximativ 30 minute, completând cu supă când e cazul.

legume la fiert

4. Ne ocupăm de sparanghel. Îl scurgem și îl tăiem în bucăți potrivite.

sparanghel alb

Sparanghel alb tocat

5. După ce a fiert cele 30 de minute, oprim focul, dăm oala de pe ochi, adăugăm sparanghelul ca să se cunoască cu restul. Opțional, un cățel de usturoi, feliuțe subțiri, pentru aromă.
6. După ce s-a răcorit, cât de cât, dăm la blender și turnăm din nou în oală.

supa blender

7. Punem din nou pe foc și când ajunge la temperatura potrivită adăugăm parmezanul câte puțin amestecând continuu, până se încorporează.

parmezan

8. Se pune într-un bol și se dă la masă. E bun și cald dar și mai răcit, cum permite gâtul fiecăruia. Nu cred să-i mai trebuiască ceva, lucrarea îmi pare rotundă. Dar puteți încerca crutoane sau chipsuri de sfeclă roșie (e rețeta pe blog), așa, pentru culoare.

Dragilor, de mult nu am mai mâncat ceva cu atâta plăcere. Chiar merită încercată. Și apoi, cei care suferă de cancer de gât ar trebui să aibă și ei răsfățul lor.

2 comentarii:

 1. Radu, tu ma faci sa ma apuc de gatit si mi-am cam iesit din mana. De obicei, mananc ce mi se da... tac si inghit :)) Prea ma ispitesti.

  RăspundețiȘtergere

Pe cât posibil, vă rog, fără comentarii anonime !
Iar dacă vreţi să mă înjuraţi vă rog s-o faceţi cu talent !