DINCOLO DE NORI

E un blog despre de toate, de prin viaţă adunate şi de mine împrăştiate...

dincolodenoriblog

Articol premiat în Spring SuperBlog 2019

De la Sfinx la Obelisc

În toamna anului 1986 plecam să-mi satisfac stagiul militar. Tocmai terminasem liceul, în Tecuci, și îmi doream un an sabatic, ceea ce dove...

sâmbătă, 16 martie 2019

Minim impact

Motto: „Fie soare, fie vânt ori căldură din pământ... soluții pentru protejarea mediului sunt” - autor, un prieten care vrea să rămână necunoscut, de formație inginer cu ochii blânzi.

***

Inginerul Radu Basarab revenea în țară, după o lungă perioadă de timp, la bordul unui avion de linie ce avea ca destinație aeroportul din Mihail Kogălniceanu, cel de lângă Constanța. Visa cu ochii deschiși la o mai veche dorință de-a lui, aceea de a construi de la zero o casă cu minim impact asupra mediului. Lungii ani pe care îi lucrase pe numeroase șantiere navale ale lumii îi aduseseră o binemeritată independență financiară iar de curând intrase în posesia unui teren de vreo 2500 de metri pătrați, la marginea orașului spre care se îndrepta, lăsat prin testament de o mătușă. Chiar în acel moment se uita pe laptopul, pus pe mod avion, la o imagine trimisă de agentul imobiliar ce se ocupase de perfectarea actelor, imagine ce înfățișa plaja ce mărginea proprietatea.

minim impact

Își dorea să construiască pe acel teren o casă a viitorului, o casă activă, o investiție care să îi permită să reducă facturile cât mai mult spre zero și dacă e posibil să și producă energie verde pe care să o livreze în exterior. Așa cum își aducea aminte, expunerea la soare a terenului îl ajuta foarte mult iar vântul care bate de doar două ori pe an în zonă (jumătate din an dinspre mare spre țărm, jumătate de an invers 🙂) nu făcea decât să-i întărească convingerea că visul lui are mari șanse să se împlinească.

În plus, citise în presa online că în România existau echipe multidisciplinare ce făceau astfel de case (inteligente, pasive ori active), case care atrăseseră deja admirație sau câștigaseră premii prin Europa ori în țările arabe. Cea mai bună dovadă fiind casa lui George Buhnici, realizatorul de emisiuni de televiziune, casă ce în 2018, a primit certificatul de „Casă pasivă premium“, fiind prima de acest fel din România dar şi din estul Europei. Un proiect despre care însuși jurnalistul spunea că : „produce energie, se încălzește de la soare și din pământ, recuperează apa de ploaie și e un cămin prietenos, în care se trăiește frumos”.

De-a lungul timpului, alături de mulți alți colegi de peste tot din lume, participase la proiectarea a zeci sau poate chiar sute de nave de ultimă generație. Așa că era, oarecum, familiarizat cu tehnologii de ultimă oră. Tocmai din acest motiv nu s-a gândit nici o clipă că s-ar putea ocupa el de un proiect de casă și a apelat de la început la specialiști (evident, a încercat să-i găsească pe cei mai buni). Cei mai buni însemnând ca aceștia să se poată ocupa de toate avizele necesare, să pună în valoare amplasamentul având în vedere totodată cea mai bună orientare a clădirii, să urmărească etapele de construcție pentru a verifica respectarea tuturor cerințelor de către echipa de constructori și, în primul rând, să știe (adică multă experiență dovedită) cum se proiectează și se implementează o casă activă.

casa activa


Considera acest proiect ca fiind o investiție în viitor, una atât economică (știind că o astfel de casă se amortizează, în medie, în cam cincisprezece ani) dar mai ales în mediul mai curat pe care intenționa să-l lase moștenire nepoților lui. Deja se visa așteptându-i, în confortul casei lui de la malul mării (proiectată ergonomic și având traseele de circulație ideale), venind în diferitele vacanțe, umplând-o cu zgomote și veselie. Sau trebăluind prin serele construite în același proiect, folosind apa de ploaie recuperată și energia din panourile solare, eoliană ori din pompa de căldură. Având în vedere mărimea terenului putea face și o grădină exterioară, udată de o instalație prin picurare inteligentă, mai ales că își putea proiecta și o mică instalație de desalinizare a apei de mare, mai făcuse așa ceva. Toate acestea fără grija unor facturi lunare fluctuante, ba chiar primind anumite plăți pentru surplusul de energie livrat în rețea. Bani care să se strângă într-un cont, special creat pentru a susține costurile de educație ale acelor nepoți.

Brusc, a fost trezit din reverie de o mică turbulență. Și-a dat seama că se apropia de destinație și a zâmbit la amintirea unui banc mai vechi care spunea că în România sunt gropi și în aer, nu numai pe șosele și autostrăzi. La sol, era așteptat de vechiul lui amic din adolescență, care l-a dus să se odihnească și să se refacă după zbor, nu înainte de a închina un pahar de vin bun, dobrogean. A doua zi urma să se întâlnească cu reprezentantul biroului de proiectare de la agenția din Constanța, pe amplasamentul terenului de la marginea orașului, urmând ca în săptămâna următoare să discute, în mai multe runde, absolut toate detaliile proiectului. Lucrurile se puneau deja în mișcare, spre împlinirea visului pe care și-l dorea.

***

Visul acesta, acum, există la nivel de intenție (foarte serioasă) și aparține unui fost coleg, alături de care am terminat liceul, actualmente inginer proiectant de nave în Halifax, Nova Scoția, Canada. Având în vedere că sunt de formație tot inginer (chiar dacă mecanic) și cunosc mai bine specificul locului, am fost rugat să mă interesez de un birou de proiectare (care să îndeplinească specificațiile menționate mai sus), cu experiență în proiectarea caselor active sau nZEB, cum se mai numesc, asta de la sintagma nearly zero energy building. Există un asemenea birou în România, unul despre care mă documentez temeinic de ceva timp (datorită unor împrejurări specifice), care corespunde cerințelor prietenului meu și pe care i-l pot recomanda fără ezitare (fac acest lucru extrem de rar). Acest birou de proiectare (de fapt oferă o paletă de servicii de largă anvergură) se numește AIA Proiect.

AIA Proiect

***

Spring SuperBlog 2019, proba 5 -  Casa viitorului se proiectează acum.
Imagini: sponsor și https://pixabay.com/ro/

6 comentarii:

 1. O casa care sa produca mai multa energie decat consuma,sa dispui si de confort maxim, mi se pare de domeniul SF. Ce in urma am ramas cu tehnologia asta moderna, sau cum ar zice mama " ce-a mai iesit acuma" .. :))

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Dacă țin bine minte, există un act normativ care stipulează că noile construcții să se încadreze în acest trend. Ceea ce nu ar fi deloc rău pentru mediu dacă ne vom permite investiția sau oamenii vor fi sprijiniți.

   Ștergere
 2. Cine nu si-ar dori o casa la mare cu toate aceste facilitati?
  Folosirea energiei din panourile solare la mine acasa, ma bantuie de ceva timp.Cred ca ar cam fi cazul sa pun idea in aplicare:)

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Păi s-o faci! Să-mi trimiți apoi poze și diagrame de potențial. :)

   Ștergere

Pe cât posibil, vă rog, fără comentarii anonime !
Iar dacă vreţi să mă înjuraţi vă rog s-o faceţi cu talent !