DINCOLO DE NORI

E un blog despre de toate, de prin viaţă adunate şi de mine împrăştiate...

dincolodenoriblog

Articol premiat în Spring SuperBlog 2019

De la Sfinx la Obelisc

În toamna anului 1986 plecam să-mi satisfac stagiul militar. Tocmai terminasem liceul, în Tecuci, și îmi doream un an sabatic, ceea ce dove...

luni, 25 martie 2019

Schimbarea

Omul este una din cele mai adaptabile ființe de pe planetă, așa că nu ar trebui să ne mire că schimbarea poate fi una din abilitățile cu care este înzestrată această specie. Totodată suntem și foarte conservatori, altfel nu s-ar putea explica podurile, garajele, pline cu vechituri. Sau casele noastre, pline de mobilă veche, de multe ori doar funcțională dar anostă.

Schimbarea poate veni evolutiv, atunci când o anumită tendință a societății capătă un aspect important sau imperativ, atunci când situația o impune, așa cum se va întâmpla în povestea de mai jos.

***

Pe la începutul lunii, au venit în vizită trei amici din zona de nord a Moldovei. Toți, băieți fini, de peste 1.90m și 0.1 tone bucata. Nu-i mai văzusem de ceva timp și îmi era chiar un pic dor de felul lor hâtru de a fi. Așa că i-am invitat pe la mine, mândru de partea de bucătărie pe care am reușit să o reutilez în toamnă. Evident, pregătind niște gustări demne de asemenea oameni. Adică: o ceafă de porc pe pat de cartofi, peste care am pus câțiva căței de usturoi, trei fire de rozmarin și câteva roșioare cherry tăiate pe jumate puse în oala cu gătire lentă, ceva brânză maturată ca antreu și niște baclavale de la turcul din colț (la astea zău, nu mă pricep). Ei au spus că vin cu vinul, după cum îi știam trebuia să fie Busuioacă de Bohotin, vinificată-n sec, la ei în cramă.

Pe la șapte seara au sunat la interfon, că au ajuns. Nu mică mi-a fost mirarea când s-a deschis ușa liftului și pe ea a ieșit unul din ei rostogolind un butoiaș pe care l-am estimat din ochi ca fiind la vreo 20 de litri. Până au urcat și ceilalți doi mi-a spus că nu e nevoie să-l mai dăm la rece, l-au adus sus pe portbagaj. Seara a continuat până târziu în noapte când au chemat un taxi și au plecat, ca să fie „proaspeți” pentru expoziția vinicolă de a doua zi. Ca incident, aș putea remarca doar că unul dintre tabureți cedase sub greutatea oaspetelui dar trebuie să menționez că ridicase și butoiașul în brațe, ca să-i dea cep. I-am improvizat un alt scaun și am continuat.

A doua zi, după trei cafele și o porție zdravănă de ciorbă de burtă, m-am uitat mai atent la restul de scaune de bucătărie (acei tabureți de care vorbeam). Nu păreau prea întregi. Deși suportaseră cu stoicism „încărcătura” și nu cedaseră sub presiune, nu arătau deloc în regulă, se hâțânau din toate încheieturile. Nu puteam sta așa. În plus, o doamnă pe care o cunoscusem de curând și căreia îi vorbisem despre blog, îmi citise articolul cu cotletul de berbecuț și se autoinvitase la mine în weekend la masă, adică numai peste trei zile, cică să vadă ce mai pot găti.

În mod evident, singura soluție viabilă era schimbarea. Și nu o schimbare oarecare, ci una care să dea o nouă vitalitate locuinței, una care să inspire confort. În primul rând, trebuia să găsesc rapid niște scaune de bucătărie, cu care să le înlocuiesc rapid pe cele vechi.  Mi-ar plăcea astea, par și solide și destul de „pe gustul meu”.

scaune de bucatarie


Pe de altă parte, trebuie să schimb și masa de bucătărie, ar fi frumos să se asorteze ansamblul și cu blaturile de lucru. Poate chiar într-o variantă ca asta.

masa bucatarie


Butoiașul a dispărut din bucătărie și acum are locușorul lui. Asta după ce am tras în sticle cei câțiva litri de vin rămași pe fund. E curat, spălat și așteaptă să fie umplut. Doamnei de care vorbeam, i-au plăcut, ca s-o luăm în ordine: noua mea amenajare de primăvară, berbecuțul cu rozmarin și nu în ultimul rând, Busuioaca de Bohotin, aia vinificată în sec. Așa că a rămas la mine până s-a terminat.

Așadar, să nu vă fie frică să faceți schimbarea. Vă poate aduce mereu lucruri noi și nebănuite.

***

Poveste scrisă pentru Spring SuperBlog 2019, proba 9 - Schimbări mici cu efecte mari pentru locuința ta!
Imagini: sponsor.

4 comentarii:

  1. sigur ca nu ne este frica de schimbare, chiar as avea nevoie de o bucatarie noua!
    auzi? da fete... fete cand primesti la masa? :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Prietenul la nevoie se cunoaste! Cand mai vrei sa schimbi ceva prin casa, macar stii la cine sa apelezi:)

    RăspundețiȘtergere

Pe cât posibil, vă rog, fără comentarii anonime !
Iar dacă vreţi să mă înjuraţi vă rog s-o faceţi cu talent !