DINCOLO DE NORI

E un blog despre de toate, de prin viaţă adunate şi de mine împrăştiate...

dincolodenoriblog

Articol premiat în Spring SuperBlog 2019

De la Sfinx la Obelisc

În toamna anului 1986 plecam să-mi satisfac stagiul militar. Tocmai terminasem liceul, în Tecuci, și îmi doream un an sabatic, ceea ce dove...

joi, 18 aprilie 2019

Brânzeturi dobrogene atestate tradițional

Brânzeturi dobrogene atestate tradițional? Da, avem acum și vreau să vă explic, în mare, cum s-a ajuns la asta.

Vineri, 12 aprilie 2019, de la ora 13.00, în sala de evenimente Sky View, etaj 14, hotel Parc, Mamaia s-a desfășurat un eveniment inedit, o experiență dobrogeană autentică, „venirea satului la oraș” sau, mai bine spus, lansarea unui produs atestat tradițional, brânza de capre de la Stejaru. Brânza de capră a fost însoțită de pâinea de casă plămădită de Otilia Dragomir în mica ei brutărie de la „Poftă de pâine”, de dulceață de trandafiri făcută de familia Gigi și Mihaela Dumbravă, țărani dobrogeni care dețin o întinsă cultură de trandafiri la Cobadin și vinurile alese dobrogene din Crama Hamangia, prezentate de Alex Petrescu. La eveniment a fost prezent și Ansamblul de Dansuri Tradiționale Armânești „Vanghilizmo” de la Mihail Kogălniceanu.

Brânzeturi dobrogene atestate tradițional

Practic a fost un eveniment „ mai multe-n unu” marca Experiențe Dobrogene, eveniment la care am fost onorat să particip și la care am fost foarte plăcut impresionat. Despre Picurarlu din Stejaru am mai scris, atunci când le-am vizitat gospodăria și le-am văzut căprițele. Dar să începem cu începutul, adică certificatul de atestare.


branzeturi dobrogene atestate traditional

Pun imediat și o poză cu câteva exemple, doar așa, să vă fac poftă. 🙂

Picurarlul din Stejaru

Propun să-i cunoaștem și pe acei oameni muncitori din spatele produselor.

familia Migit

În centru avem seniorii familiei Migit sau Picurarlu de la Stejaru iar în dreapta imaginii pe domnul Bogdan Oancea, director general al Federației Naționale a Producătorilor de Produse Tradiționale din România și reprezentant Inomar Cluster, care a a avut un aport mare în această atestare.

Nu în ultimul rând vreau să o menționez pe doamna Mirabela, fiica Picurarlui din Stejaru și cea care promovează cu mândrie tradițiile armânești şi românești, acestea reflectându-se și în produsele pe care ea și părinții săi le pregătesc în gospodăria lor.

Mirabela, fiica Picurarlui din Stejaru


Poftă de pâine

Cum altfel, brânza de capră a fost însoțită de pâinea de casa plămădită de Otilia Dragomir în mica ei brutărie de la „Poftă de pâine”. Pentru că, personal nu pot gusta mai nimic datorită urmărilor radioterapiei, nu vă pot spune multe despre gust. Dar de arătat, arăta într-un mare fel.

Pofta de paine

Și o minunată pâine de secară pe care am gustat-o în gând.

paine de secară

Dulceața de trandafiri

Alături de cea din cireșe amare (bobițele acelea mici și negre care pătează) a fost dintotdeauna preferata mea. Din păcate nu am apucat să cunosc persoana care a făcut-o dar am aflat că este vorba despre dulceață de trandafiri făcută de familia Gigi și Mihaela Dumbravă, țărani dobrogeni care dețin o întinsă cultură de trandafiri la Cobadin.

dulceata de trandafiri

Hai să o vedem și la borcan! Altminteri ar fi păcat, zic eu.


dulceata de trandafiri


La eveniment am avut și o degustare de vinuri de la Crama Hamangia. Nu am fost impresionat nici de vinuri (papilele mele gustative încă nu sunt refăcute) dar nici de prestația celui ce le-a prezentat. Cu părere de rău. Las o imagine, le puteți încerca, cel mai bun vin este cel care îți place.

crama hamangia

4 comentarii:

  1. Aoleu!!!! Radu... mi-ai facut o pofta de branzeturi de... imi vine sa trag o fuga pana-n Dobrogea mea draga. Tot prin zona m-am nascut si eu asa ca, iti imaginezi cat apreciez articolul tau!

    RăspundețiȘtergere
  2. Mie mi-ai fcut pofta de dulceata de trandafiri, nu am mai mncat de foarte mult timp. Frumos eveniment.

    RăspundețiȘtergere

Pe cât posibil, vă rog, fără comentarii anonime !
Iar dacă vreţi să mă înjuraţi vă rog s-o faceţi cu talent !