DINCOLO DE NORI

E un blog despre de toate, de prin viaţă adunate şi de mine împrăştiate...

dincolodenoriblog

Articol premiat în Spring SuperBlog 2019

De la Sfinx la Obelisc

În toamna anului 1986 plecam să-mi satisfac stagiul militar. Tocmai terminasem liceul, în Tecuci, și îmi doream un an sabatic, ceea ce dove...

marți, 9 aprilie 2019

Când se întâlnesc Neptun și Miorița...

Când se întâlnesc Neptun și Miorița, neapărat se întâmplă ceva de proporții.

Undeva, pe la sfârșitul anilor '60, zeul mărilor se afla într-o pauză de furtuni și valuri mari, mai pe românește într-un fel de concediu. Concediu pe care și-l petrecea, de această dată, hălăduind prin Marea Neagră. La un moment dat un „ceva” i-a atras atenția. Să fi fost vorba de lacuri, de pădure ori poate pur și simplu i-a plăcut locul. A stârnit o mică furtună de coastă ca să se asigure că va avea parte de liniște și a ieșit din ape șiroind și arătând ca un adevărat zeu. A trecut rapid peste lac și s-a oprit în fața pădurii. Fermecat de loc (sau poate doar obosit, dar noi preferăm partea cu fermecatul) s-a sprijinit în trident, ca să poată privi mai bine locul. A hotărât imediat ca acest loc să-i poarte numele, adică Neptun. De asemenea, ca o ironie fină la adresa vechilor zei greci, a numit partea de nord a locului, Olimp. Întâmplător, sub trident rămăsese prinsă o mioară, ce se agățase în vegetație, neputând să se mai retragă din fața furtunii. Zeul a eliberat-o și a spus că pe acel loc va fi Hotelul Miorița. Și chiar așa s-a întâmplat.

În câțiva ani lucrurile au prins viață. Destul de repede stațiunea a devenit perla litoralului românesc iar Hotel Miorița Neptun fremăta în fiecare sezon de veselie și exuberanță. Zeul, mulțumit, a plecat și prin alte părți, să-și mai vadă de ale lui. Numai că după ani, luni, zile, oamenii au început încet, încet, să uite. Nu îl mai chemau în fiecare an pe zeul Neptun să apară din mare și cu timpul stațiunea a început să cadă în uitare și chiar într-o accentuată degradare. Chiar și Hotelul Miorița, unde pe vremuri poposise tridentul, a început să sufere.

Zeul era departe, dar urmărea lucrurile cu interes. Avea în România un protejat, pe numele lui Radu Basarab, care era la acea vreme un mic antreprenor din București . Prin 2003 sau 2004 acesta a ajuns la Neptun, la terasa Cireșica, pentru o scurtă întâlnire de afaceri. Zeul l-a adormit, i-a preluat înfățișarea și s-a dus în locul lui. A mâncat o ciorbă de calcan, a discutat afaceri, l-a văzut pe președintele țării de la acea vreme, dansând cu doamna lui și l-a ascultat cu plăcere pe Gil Dobrică, după care l-a și invitat la masă. Fiind întuneric, nu a văzut prea multe, dar ceea ce a reușit să vadă nu prea i-a plăcut.

Radu Basarab este acum blogger și se străduiește să prindă un loc la gala unei competiții ce va avea loc în stațiunea Neptun, la exact același hotel despre care am vorbit mai devreme. Zeul a prins de veste și acum îi urmărește evoluția. La vremea respectivă va repeta figura pentru a explora în persoană locurile. Mai ales că este vorba de un sejur la mare iar hotelul a fost complet renovat.

hotel miorita neptun

Zeul și-a făcut și planul. Cât timp îi va prelua lui Radu înfățișarea și personalitatea de blogger explorator, îl va face pe acesta să rămână pe terasa hotelului cu piscină, dorind ca el să se simtă bine pe această perioadă.

hotel miorita neptun piscina

După ce va da o tură prin hotel ca să vadă cu ochii lui noile dotări dar și schimbările aduse de noua administrație va porni în explorare. Întâi spre Clos de Colombes, un mic domeniu vinicol aflat la numai trei kilometri (a auzit că doamna Anne face vinuri bune acolo 🙂). După care va merge din nou pe terasă la Cireșica sperând să mai poată gusta dintr-o ciorbă de calcan. Își va trage un pic sufletul, că deh, e zeu și el după care va porni spre plaja „La Steaguri” trecând  prin parcul cu același nume să verifice nisipul și, în general, cum mai e pe acolo. Apoi direct la rezervația Stejarii Brumării și poate o oprire în Paradis Land, parcul de aventură din stațiunea Neptun aflat în pădurea Comorova.

Dacă va vedea că lucrurile se îndreaptă către bine, cu siguranță zeul va pune din nou umărul și va veni și cu tridentul, la nevoie.

Și nu uitați, când se întâlnesc Neptun și Miorița, tridentul și lânița scot scântei.

hotel miorita neptun


Spring SuperBlog 2019, proba 15 - Relaxare estivală pentru întreaga familie, la Hotel Miorița Neptun.

24 de comentarii:

 1. Prin Neptun am trecut asta vara dar eram pe fuga. Poate anul asta voi avea mai mult timp. E una din statiunile in care imi doream de pe vremuri sa stau cateva zile.

  RăspundețiȘtergere
 2. Asta ar putea fi legenda hotelului Miorita din Neptun. Chiar mi-a placut abordarea, felicitari.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Mulțumesc, cred că am avut un zâmbet larg pe față în toată acea jumătate de oră în care am scris articolul.

   Ștergere
 3. Oho, de ceva vreme buna n-am mai fost prin Neptun. Gândesc ca s-au schimbat multe. Textul tău suna ca o legenda!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Vom vedea ce s-a schimbat la gală. Sper să ajungi. Prin 2004 am fost ultima dată.

   Ștergere
 4. Zeilor nu le era permis să intervină în viețile muritorilor. Însă nu au ținut vreodată cont de asta. Stațiunea Neptun chiar are nevoie de intervenție divină pentru revigorare. Felicitări pentru abordare și mult succes!

  RăspundețiȘtergere
 5. Am citit cu sufletul la gura legenda aparitiei Hotelului Miorita! Si mult mi-a placut! Zau ca este taman buna de pus intr-o carte... o culegere de povesti scrise de tine, Radu! Felicitari si mult succes!!!!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Mă bucur mult că ți-a plăcut. Am spus mereu că dacă reușesc să scot măcar un zâmbet, atunci mi-am atins scopul.

   Ștergere
 6. Extraordinară legendă! Foarte frumos ai gândit povestea. Zeul Neptun a ales foarte bine prin cine să viziteze uscatul. :)) Mult, mult succes! Creativitate maximă ai avut!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Mulțumesc mult. Adevărul că am scris articolul cam în jumătate de oră. Chiar sunt curios dacă mai există terasa Cireșica și dacă mai are separeurile alea verzi.

   Ștergere
 7. Un articol stropit cu originalitate. Mi-a plăcut legenda :)

  RăspundețiȘtergere
 8. Cu și despre mare, este mereu minunat să citesc. Un articol minunat scris! Felicitări și mult succes!

  RăspundețiȘtergere
 9. Daca isi gaseste o partenera acest zeu... mai pleaca in apele lui?

  RăspundețiȘtergere
 10. Răspunsuri
  1. Mulțumesc. Sincer, nici eu n-o știam dar mi-a spus-o Radu, de curând. :)

   Ștergere
 11. Deci asa, Neptun e sub acoperire! Frumoasa abordare, felicitari!

  RăspundețiȘtergere
 12. E clar ca ies scantei cand se intalnesc cei doi! Oricum ceva bun sigur iese!

  RăspundețiȘtergere
 13. Neptun, Olimp, statiuni unde altadata cu greu gaseai locuri de cazare. Acum, daca nu dai de constructii neterminate, dai sigur de unele degradate.Din pacate. Bine ca mai sunt si unii investitori ce se gandesc la litoralul nostru.

  RăspundețiȘtergere

Pe cât posibil, vă rog, fără comentarii anonime !
Iar dacă vreţi să mă înjuraţi vă rog s-o faceţi cu talent !