DINCOLO DE NORI

E un blog despre de toate, de prin viaţă adunate şi de mine împrăştiate...

dincolodenoriblog

Articol premiat în Spring SuperBlog 2019

De la Sfinx la Obelisc

În toamna anului 1986 plecam să-mi satisfac stagiul militar. Tocmai terminasem liceul, în Tecuci, și îmi doream un an sabatic, ceea ce dove...

sâmbătă, 13 aprilie 2019

Grecia sau Turcia? Cum spune prietena mea...

Undeva, în Constanța. Ozan și Kassandra erau căsătoriți de mai bine de 20 de ani. El turc, ea grecoaică, că deh, dragostea nu are limite și nici granițe. Pe băiatul lor l-au numit Ionuț, probabil pentru a evita eventualele dispute dintre ei. Acesta urma să facă în curând majoratul și părinții au zis să-i ofere ceva, un cadou care să-i lase o amintire puternică. Așa că s-au gândit să îi dea voie să plece în prima lui excursie de unul singur, adică fără părinți. Și pentru asta au accesat o ofertă, numită foarte sugestiv „vacanță vara 2019”.

Evident că această ofertă se referea la o vacanță cu Christian Tour, operator agreat de amândoi pentru că știau din propria experiență că este o companie de turism de încredere. Problemele au început să apară când s-a dorit alegerea destinației. Divergențele în privința țării în care dorea fiecare să ajungă Ionuț au iscat dispute nebănuite. Poate că din cauză că fiecare se considera un fel de reprezentant oficial al zonei din care îi provenea familia.

Corect ar fi să spun că Ozun, (adică tatăl) a vorbit primul, dar de dragul poveștii voi spune altfel. Kassandra a fost cea care și-a susținut prima punctul de vedere. Din scaunul lui rotativ, cel pe care îl folosea pentru calculatorul performant de jocuri, Ionuț îi privea oarecum amuzat.

Grecia

- Uite mamă, îi spune Kassandra lui Ionuț. Pe o insulă din Marea Ionică, pe nume Lefkada, s-a născut bunicul tău. Este un loc cu multă verdeață, pe dealuri sunt multe livezi de măslini ce fac un pastel superb în peisaj, găsești portocali pe lângă aproape fiecare casă. Iar pinii parcă ar atinge cerul. Și plajele, plajele sunt superbe. Hai să-ți arăt o poză.

Porto Katsiki

- În plus, Lefkada nu este un loc în care să ții cură de slăbire, ceea ce chiar ți-ar prinde bine la cât ești de slab, a continuat ea privindu-l critic. Ai și destule obiective de vizitat, ca de exemplu vechi cetăți, una venețiană (Santa Maura), două rusești (Alexander și Konstantine), Muzeul Arheologic ori cel al Gramofonului. Iar dacă te plictisești să te prăjești la soare, poți să te dai cu sky jet-ul ori să faci windsurfing sau poți face o excursie pe mare până pe Insula Scorpionilor ce se află în apropiere. Are și o legendă legată de Afrodita ieșind din spuma mării și vei putea chiar auzi povești cu Ulise, cel pe care l-ai văzut în filmul cu Ahile (Troia). Insula lui, Ithaca e prin apropiere. Numai că aș vrea să ai grijă, mamă.

Turcia

Ozan se frichinea cam nervos în fotoliu. Cum Kassandra a făcut o mică pauză a profitat și a preluat cuvântul.
- Tată, celălalt bunic al tău s-a născut în Antalya, în vechiul cartier sau oraș (cum i se mai zice), Kaleici. De departe are mai multe atracții turistice. Îți enumăr doar câteva: Poarta Hadrianus (Cele Trei Porți), Turnul Hidirlik, Muzeul Antalyei. Iar dacă te tentează poți vizita și câteva site-uri arheologice, cum ar fi: amfiteatrul Aspendos, orașul antic Perge sau minuni ale naturii cum ar fi cascada Kursunlu ori canionul Koprulu.

Antalya Kaleici

- Mai mult, acolo vei mânca cu mult mai bine și nu numai pește și fructe de mare ca la greci. Ei, ia spune, ce ți-ar plăcea?

Acum amândoi așteptau cu sufletul la gură ca Ionuț să spună ceva. După ce a mai făcut o piruetă cu scaunul, s-a exprimat:
- Trebuie să mă consult cu prietena mea. Vă dați seama că nu plec nicăieri fără ea. Apropo, bunicul ei s-a născut în Bulgaria.
Guri căscate, puțin spus... 🙂

Christian Tour

Articol poveste scris pentru Spring SuperBlog 2019, proba 17 - Cea mai frumoasă destinație din lume pentru vacanța de vară.

14 comentarii:

 1. ...și a ales Egipt! :)
  Frumoasă abordarea!
  Succes!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Mulțumesc, la fel îți doresc. Nu pot spune despre cine vorba că îmi aprind paie-n cap. :)

   Ștergere
 2. Răspunsuri
  1. Am fost de-am recitit finalul. Din păcate pentru mine nu l-am inventat ci l-am auzit. :)

   Ștergere
 3. Deci, cum spune prietena... baietii astia " cum ii cresti aasa ii ai ". Tare curioasa sunt ce a ales prietena, mai ales ca e foarte greu sa faci o astfel de alegere.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. O reclamă spune altfel, părinții ăștia... cum îi crești așa îi ai. :)
   Nu spun ce a ales că îmi aprind paie-n cap. ;)

   Ștergere
 4. deci...pana la urma Kassandra evident ca trebuie sa aiba dreptate :)))
  sau prietena...

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Una din ele, că noi bărbații, indiferent de naționalitate, n-avem niciodată. :)

   Ștergere
 5. Ce-mi place cum a intors-o! Doar nu era sa-si supere el parintii;)Mai bine ea:)

  RăspundețiȘtergere
 6. Citita de la coada la cap e la fel de frumoasa. :)

  RăspundețiȘtergere
 7. Grea alegerea! Cel mai adesea cand nu ne putem hotara la o destinatie, apelam la cei apropiati:)

  RăspundețiȘtergere
 8. Grecia, Turcia, Bulgaria, cred ca sunt alegeri bune. Poate ca la bulgari ca-s mai aproape? Sau poate la turci? Si de ce nu? Si la greci e perfect!Sigur alegerea e grea.

  RăspundețiȘtergere

Pe cât posibil, vă rog, fără comentarii anonime !
Iar dacă vreţi să mă înjuraţi vă rog s-o faceţi cu talent !