DINCOLO DE NORI

E un blog despre de toate, de prin viaţă adunate şi de mine împrăştiate...

dincolodenoriblog

Articol premiat în Spring SuperBlog 2019

De la Sfinx la Obelisc

În toamna anului 1986 plecam să-mi satisfac stagiul militar. Tocmai terminasem liceul, în Tecuci, și îmi doream un an sabatic, ceea ce dove...

marți, 11 iunie 2019

Economisirea energiei - o șansă pentru planetă

Economisirea energiei poate fi încă o șansă pentru planeta pe care locuim (și pentru buzunarul nostru, dar nu vorbim despre  lucruri atât de mercantile acum 🙂). Spun asta pentru că, momentan, nu avem alta pe care să ne mutăm. Copiii noștri nu ne vor ierta dacă nu începem să acționăm încă de acum. Ați văzut cu toții fenomenele climaterice, parcă din ce în ce mai frecvente și mai tari în intensitate. Amprenta de carbon, emisiile de noxe, reducerea stratului de ozon dar și risipa de energie pe care noi, cu toții, o tolerăm, contribuie la toate acestea.

Personal, cred că ar ajuta mult construcția de case active (adică nu doar acelea care consumă energie zero,  dar o mai și produc). Știți voi, pompe de căldură, eoliene, panouri solare, recuperatoare/schimbătoare de căldură și alte prostii din astea. 🙂

Economisirea energiei

Știu că pentru mine poate părea un vis prea îndepărtat construcția unei astfel de case. Probabil ceva mai mult de un eon* având în vedere cuantumul pensiei de invaliditate de gradul 2 pe care o primesc, dar cine știe? Eu continui să sper, poate voi câștiga la loto (în caz că voi juca).

Și pentru că până voi reuși eu acest lucru, vreau totuși să fac ceva, vă anunț că am găsit acest ghid despre metode simple de economisire a energiei. Se numește #EconomiiLaPuterea100 și a fost conceput de către cei de la E.ON, proiect prin care și-au propus să vă prezinte 100 de sfaturi care să vă ajute să economisiți energie. După părerea mea au și reușit. Vin în sprijinul afirmației mele cu următorul clip (care vă prezintă primele cinci sfaturi):
Dacă le vreți și pe celelalte 95, vă rog intrați pe acest link: #EconomiiLaPuterea100. Eu am făcut-o și nu mi-a părut rău.

***

* eon are două definiții în Dex. Eu am ales să o folosesc pe prima.:
 • EON s. (FILOZ.) epocă, eră. (~ dogmatic.)
 • EÓN, eoni, s. m. Ansamblul forțelor eterne emanate de o ființă, care fac posibilă acțiunea sa asupra lucrurilor, în filozofia neoplatonicienilor și a gnosticilor. [Pr.: e-on] – Din fr. éon..

16 comentarii:

 1. Am intrat pe video si am fost mai mult decat multumita sa vad ca aplicam deja 4 dintre ele. Oala sub presiune nu o am (inca).

  RăspundețiȘtergere
 2. Intr-adevar, exista multe modur in caare putem face economii, doar ca uneori mai uitam una, alta...

  RăspundețiȘtergere
 3. La cât mai multe companii de conștientizare de genul.poatw asa devenim și noi mai responsabili cu resursele

  RăspundețiȘtergere
 4. Așa e, trebuie sa avem grijă de cei ce vor veni după. Ceea ce fac eu deja: am grija la consumul de apa, am grija la consumul de electricitate, reciclez.

  RăspundețiȘtergere
 5. Foarte interesant si util. Chiar aveam nevoie de astfel de sfaturi. Multumesc si felicitari celor de la E.ON

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Mă bucur că îți plac sfaturile celor de la E.on de cel mai multe ori sunt aplicabile.

   Ștergere
 6. Mă bucur să văd atât de mulți bloggeri care susțin această campanie. Mulțumesc pentru sfaturi!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. E.on dă sfaturile, lor ar trebui să le mulțumești. :) Voi susține oricând o campanie care ajută planeta.

   Ștergere
 7. Foarte mișto campania celor de la eon. Și ma bucur ca ai pus la final cele doua definiții. Chiar nu știam :)

  RăspundețiȘtergere
 8. Ce campanie faina! Si eu incerc pe cat posibil sa economisesc energie, sa reciclez, sa am grija de mediul inconjurator.

  RăspundețiȘtergere

Pe cât posibil, vă rog, fără comentarii anonime !
Iar dacă vreţi să mă înjuraţi vă rog s-o faceţi cu talent !