DINCOLO DE NORI

E un blog despre de toate, de prin viaţă adunate şi de mine împrăştiate...

dincolodenoriblog

Articol premiat în Spring SuperBlog 2019

De la Sfinx la Obelisc

În toamna anului 1986 plecam să-mi satisfac stagiul militar. Tocmai terminasem liceul, în Tecuci, și îmi doream un an sabatic, ceea ce dove...

miercuri, 10 iulie 2019

Dumbrava mea

Dumbrava mea a fost în multe locuri. Prima pe care mi-o aduc aminte este o pădurice mică, pe malul Dunării, în care tataia m-a învățat să pescuiesc. Cea de-a doua pe care o vizualizez era la bunica din partea mamei, undeva în nordul județului Galați. Acolo, dumbrava era la marginea pădurii care se învecina cu livada de vișini de pe deal. În Tecuci, unde în mare parte am copilărit și mi-am petrecut adolescența, dumbrăvile mele (căci acum aveam mai multe) se aflau în  apropierea Gării de Nord, unde erau două parcuri și o lizieră întinsă. Cu mâna pe inimă pot spune că nici unul dintre noi nu lăsa gunoi în urmă.

Dumbrava mea din Constanța

Sunt bărbat, deci sunt copil până la vreo 60 de ani, așa cum zic multe voci. Cică noi nu ne maturizăm mai devreme. Dar recunosc, îmi place să mă joc. Când m-am mutat în Constanța, în 2010, am fost fericit să redescopăr Parcul Primăriei (așa cum îl numesc unii) sau Parcul Arheologic (cum e denumirea oficială). Despre acest parc sau cum îl numesc eu, dumbrava mea, am scris în mai multe rânduri pe blog. Și cu bune și cu rele. Ce pot spune e că am mâncat corcodușe din copac, am jucat ping-pong pe mesele de piatră din spatele teatrului Fantasio, am bătut mingea de baschet lângă statuie, am tras de aparatele de „forță” instalate acolo, într-un cuvânt: m-am distrat. Dar am mai făcut și altceva. La plecare, eu și băieții mei, ne puneam mănuși pe mâini și colectam pet-urile și dozele de aluminiu (și multe altele) „rătăcite” în iarba din parc. Ar fi fost frumos dacă ar fi existat și recipiente de selectare a gunoiului (Constanța are mult prea  puține). Oricum, le duceam la cel mai apropiat coș de gunoi, ne uitam înapoi și parcul părea iar dumbrava noastră. Facem asta cel puțin de două ori pe săptămână. Dau link-uri la sfârșit. 🙂 Dar hai să vorbim un pic de altceva, urmează...

Craig și Dumbrava

Vin cu o surpriză. Un serial, de la Cartoon Network, care a început, pe 8 iulie și se difuzează de luni până vineri, de la 12.40. Un serial în care copiii își folosesc imaginația și își modelează propria dumbravă  (de fapt un mic regat în pădure), un loc unde nu există nici forțe supranaturale ori monștri.


Craig si dumbrava

Oriunde am fost, am făcut explorări suburbane, de acest gen. De obicei cu doi prieteni, apoi cu fiii mei (atunci când au crescut). Fiecare gânganie sau vietate (și nu au fost deloc puține) văzute în „dumbrava” noastră pot rămâne amintiri, ce nu se uită ușor. Cine nu își dorește să bată cu pasul zone neexplorate în căutare de aventuri nesfârșite? Eu, unul, chiar și acum aș face-o. Deși nu chiar cu fata din poza de mai jos. 🙂

craig dumbrava

***

Alte articole ajutătoare despre „dumbrava mea”:

16 comentarii:

 1. Tare mi-as dori sa revad "dumbrava" mea din copilarie... cu ferigi si arini pe marginea paraiasului limpede care se strecura printre ei, cu ciripit de pasarele si cu o racoare care ne potolea naduful.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Cum spuneam, oricine are câte o „dumbravă”. Îți doresc să o revezi.

   Ștergere
 2. Si nepotii mei au inceput sa se uite la Craig si Dumbrava:)

  RăspundețiȘtergere
 3. Din fericire, sunt in apropierea dumbravelor mele dragi, pline de atatea amintiri, dar si nostalgii. Cred ca Craig si Dumbrava ar fi o reintoarcere in frumoasa copilarie.

  RăspundețiȘtergere
 4. Nepoțica mea se uita zilele trecute la Craig și Dumbrava și m-am uitat împreună cu ea. Sinceră să fiu, deși nu mai sunt copil mi-au plăcut desenele, sunt educative dar si distractive.

  RăspundețiȘtergere
 5. Nu știam de Craig și Dumbrava. Sigur Maiei i-ar plăcea.

  RăspundețiȘtergere
 6. Cred că mi-ar plăcea de Craig și Dumbrava! Clar! Mi-ar aduce aminte de multe momente faine din copilăria mea din dumbravă!

  RăspundețiȘtergere
 7. Dumbrava copilariei mele a fost parcul Tabacariei.
  Au auzit si eu de Craig si Dumbrava si chiar ma bucur ca mai exista desene animate educative.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Când eram cu mult mai tânăr am petrecut mult timp în parcul Tăbăcăriei. Am mers chiar și cu trenulețul din parc. :)

   Ștergere
 8. Multe desene animate chiar sunt educative. Craig si dumbrava i-a prins si pe picii mei. Deocamdata si-au creat o "dumbrava" in sufragerie, nu vrei sa stii ce e acolo. :)))

  RăspundețiȘtergere

Pe cât posibil, vă rog, fără comentarii anonime !
Iar dacă vreţi să mă înjuraţi vă rog s-o faceţi cu talent !