DINCOLO DE NORI

E un blog despre de toate, de prin viaţă adunate şi de mine împrăştiate...

dincolodenoriblog

Articol premiat în Spring SuperBlog 2019

De la Sfinx la Obelisc

În toamna anului 1986 plecam să-mi satisfac stagiul militar. Tocmai terminasem liceul, în Tecuci, și îmi doream un an sabatic, ceea ce dove...

luni, 1 iulie 2019

„Origini” - Dan Brown, scurtă recenzie

Am citit „Origini” de Dan Brown într-un ritm alert, chiar pe nerăsuflate aș putea spune. Adică în vreo 12 ore de când am deschis-o. Este adevărat, îmi place stilul autorului și după prima lecturare cred că e cu siguranță o carte ce merită citită.

„Origini” - Dan Brown

Pe una din paginile de gardă (are vreo trei cartea) am remarcat următorul pasaj, citez:

„Toate lucrările de artă și arhitectură, toate informațiile de ordin științific și toate organizațiile religioase care apar în acest roman sunt reale”

Nu vreau să vă dezvălui foarte multe din roman, pentru că și eu mi-am dorit să îl citesc cu mintea deschisă. Ce vă pot spune este că se învârte în jurul celor trei hashtag-uri prezente și în carte:

#Deundevenim?
#Cinesuntem?
#Încotroneîndreptăm?

Sunt puțin sceptic că este cel mai bun roman al lui Dan Brown, dar oricum l-am citit cu mare plăcere, fermecat, ca de obicei, de compoziția eclectică a cărții. Și susțin că merită citită, dacă vă interesează genul. Cu siguranță veți vrea s-o țineți în mână, fie că sunteți religios (de orice credință), agnostic sau ateu (apropo, în carte aveți și o explicație fundamentată a termenului de ateu). Și asta pentru că noi, oamenii (deși nu prea recunoaștem) adorăm provocările și totodată suntem frământați de întrebări existențiale.

Trebuie să recunosc, cel mai mult m-a impresionat descrierea catedralei (încă neterminată, începută în 1882) din Barcelona și anume Sagrada Familia, ce-i are ca arhitecți pe Antoni Gaudí și Francisco de Paula del Villar y Lozano. Eu cu siguranță o voi reciti când voi fi mai împăcat cu mine.

Mulțumesc pe această cale lui Mirela Carmen, de la Calea către carte pentru frumoasa lectură.

6 comentarii:

 1. Felicitari pentru prima ta recenzie "oficiala", Radu!!!! La cat mai multe!

  "Nu vreau să vă dezvălui foarte multe din roman, pentru că și eu mi-am dorit să îl citesc cu mintea deschisă" M-ai cucerit cu aceasta afirmatie. Ador recenziile in care nu mi se descrie "actiunea" cartii si ma lasa sa deschid paginile fara idei preconcepute.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Chiar mă bucur că ți-a plăcut, la scurta mea recenzie mă refer. După cum am spus, cartea chiar merită citită. :)

   Ștergere
 2. M-ai convins când ai amintit de ateu. Oare există atei adevărați, puri ca să zic așa ?
  La iarnă îi vine rândul.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Nu știu dacă sunt un ateu pur (am fost botezat). Oricum am idei destul de apropiate de cele din carte. Probabil de aici vine și afinitatea mea față de roman.

   Ștergere
 3. Abia astept sa citesc "Origini". Dar in ritmul meu alert:)

  RăspundețiȘtergere

Pe cât posibil, vă rog, fără comentarii anonime !
Iar dacă vreţi să mă înjuraţi vă rog s-o faceţi cu talent !