Cărticica meseriei de bucătar, publicată în 1695 la Cluj, este prima carte de bucate tipărită pe teritoriul României. O are ca autor pe Sofia Tofeus și conține, citez: „cea mai veche rețetă de sarmale de la noi, cea mai veche rețetă de varză à la Cluj, cea mai veche rețetă de pâine de pe actualul teritoriu românesc”.
Și vă rog să nu vă gândiți că această carte este o simplă culegere de rețete. Prima parte este scrisă de domnul József Lukács, așa numitele note explicative. Note explicative care ne duc într-o incursiune culturală dar și de istorie gastronomică a Transilvaniei (cartea a fost retipărită peste o sută de ani de la prima apariție). Sunt temeinic și bogat documentate, le-am citit cu plăcere. Deasemenea, în carte, veți găsi ilustrații cu inventarele bucătăriilor de la acea vreme dar și stampe de epocă.
***
Această lucrare a fost reeditată de editura GastroArt cu sprijinul neobosit al domnului Cosmin Dragomir și merită tot interesul.
#istoriepepâine
As fi curioasa sa vad cele mai vechi retete de sarmale si alte preparate de la noi.
RăspundețiȘtergereVrei să-ți trimit cartea?
Ștergere