DINCOLO DE NORI

E un blog despre de toate, de prin viaţă adunate şi de mine împrăştiate...

dincolodenoriblog

Articol premiat în Spring SuperBlog 2019

De la Sfinx la Obelisc

În toamna anului 1986 plecam să-mi satisfac stagiul militar. Tocmai terminasem liceul, în Tecuci, și îmi doream un an sabatic, ceea ce dove...

miercuri, 21 august 2019

Cărticica meseriei de bucătar - scurtă recenzie

Cărticica meseriei de bucătar, publicată în 1695 la Cluj, este prima carte de bucate tipărită pe teritoriul României. O are ca autor pe Sofia Tofeus și conține, citez: „cea mai veche rețetă de sarmale de la noi, cea mai veche rețetă de varză à la Cluj, cea mai veche rețetă de pâine de pe actualul teritoriu românesc”.

Cărticica meseriei de bucătar

Și vă rog să nu vă gândiți că această carte este o simplă culegere de rețete. Prima parte este scrisă de domnul József Lukács, așa numitele note explicative. Note explicative care ne duc într-o incursiune culturală dar și de istorie gastronomică a Transilvaniei (cartea a fost retipărită peste o sută de ani de la prima apariție). Sunt temeinic și bogat documentate, le-am citit cu plăcere. Deasemenea, în carte, veți găsi ilustrații cu inventarele bucătăriilor de la acea vreme dar și stampe de epocă.

***

Această lucrare a fost reeditată de editura GastroArt cu sprijinul neobosit al domnului Cosmin Dragomir și merită tot interesul.

#istoriepepâine

2 comentarii:

Pe cât posibil, vă rog, fără comentarii anonime !
Iar dacă vreţi să mă înjuraţi vă rog s-o faceţi cu talent !