DINCOLO DE NORI

E un blog despre de toate, de prin viaţă adunate şi de mine împrăştiate...

dincolodenoriblog

Articol premiat în Spring SuperBlog 2019

De la Sfinx la Obelisc

În toamna anului 1986 plecam să-mi satisfac stagiul militar. Tocmai terminasem liceul, în Tecuci, și îmi doream un an sabatic, ceea ce dove...

luni, 5 august 2019

Poveștile Mamaiei - Maria Cica, scurtă recenzie

Poveștile Mamaiei”, cu subtitlul „Stațiunea Mamaia - 111 ani”, scrisă și documentată de doamna Maria Cica, autor și om de presă, s-a bucurat de un real succes la (re)lansarea ei. Spun asta, pentru că dacă nu mă înșel, este la a doua ediție, prima fiind în 2016. Am reușit să obțin și un autograf pe carte. 🙂

Poveștile Mamaiei - Maria Cica

Cartea este prefațată de doamna Doina Păuleanu, reputat critic și istoric de artă, director al Muzeului de Artă Constanța, în mod laudativ.

Poveștile Mamaiei - Maria Cica

Cartea urmărește evoluția și transformarea  a ceea ce era stațiunea balneară heliomarină Constanța, trecând prin băile de „la vii”, prin Golful Delfinilor, ajungând în cele din urmă pe dunele de nisip care poartă azi denumirea de Mamaia.

Poveștile Mamaiei - Maria Cica

Dacă vă place Mamaia și marea cu siguranță merită citită. Este bogat ilustrată, are multe citate din ziarele vremii și este documentată. Eu am citit-o cam în 2-3 ore. În carte apar și cele două legende care țin de denumirea Mamaiei. Prima se referă la o dragoste neîmpărtășită. A doua ne spune că vine din tătară, de la Mamailî, care în traducere ar însemna „ceata lui Mamai”.

Nu pot spune că nu am o oarecare reținere la ultimile două capitole. Dar asta nu afectează cu nimic ansamblul cărții,

Mai mult nu mai spun. Vă las să descoperiți legendele, poveștile și istoria stațiunii Mamaia citind cartea. Spor! 🙂

***

Unde puteți găsi această carte? La Muzeul de Arta,  Librăria de la Flamanda sau de lângă Cazino, din cortul Valuri de carte.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pe cât posibil, vă rog, fără comentarii anonime !
Iar dacă vreţi să mă înjuraţi vă rog s-o faceţi cu talent !