DINCOLO DE NORI

E un blog despre de toate, de prin viaţă adunate şi de mine împrăştiate...

dincolodenoriblog

Articol premiat în Spring SuperBlog 2019

De la Sfinx la Obelisc

În toamna anului 1986 plecam să-mi satisfac stagiul militar. Tocmai terminasem liceul, în Tecuci, și îmi doream un an sabatic, ceea ce dove...

marți, 10 septembrie 2019

Examinarea PET-CT

Acest articol se adresează celor care, ca și mine, suferă de cancer de gât în fază avansată. 

Examinarea PET-CT este o scanare standard oncologică ce are ca scop depistarea unor eventuale alte tumori sau metastaze și/sau unor organe predispuse la ele (asta dacă am înțeles bine explicațiile, nu sunt doctor).

eexaminarea pet-ct

Din păcate trebuie să te califici pentru ca această procedură să fie decontată de Casa de Asigurări de Sănătate, iar comisia de la București se întrunește o dată, maxim de două ori pe lună. Se poate face și la liber, costurile ajungând între 1000-1800 Euro, funcție de spitalul ales. Ce trebuie făcut:

„Documentul principal este reprezentat de referatul medical, completat de medicul curant – oncolog sau hematolog (după caz), avizat de coordonatorul de program oncologic, însoţit de un Bilet de trimitere pentru investigaţii PET-CT (tipizat), după obţinerea Deciziei de aprobare de la Comisia de Experţi a Casei Naţionale de Sănătate.În vederea aprobării decontării investigaţiilor PET/CT în sistemul asigurărilor sociale de sănătate, pacienţii trebuie să depună la casele de asigurări de sănătate locale, OPSNAJ câte un dosar care să conţină obligatoriu următoarele documente: Copia actului de identitate; Consimţământul pacientului; Referatul de justificare parafat şi semnat de medicul oncolog curant/ medicul hematolog şi validat de medicul coordonator de program; Rezultatul investigaţiilor care susţin diagnosticul şi evoluţia bolii; Rezultatul examinării anterioare PET/CT, dacă este cazul.Biletul de trimitere pentru PET-CT (formular tipizat). Dosarele se depun la Casele de Asigurări de Sănătate judeţene, respectiv a Municipiului Bucureşti, OPSNAJ, care le transmit prin fax, e-mail sau poştă la CNAS cu adresă de înaintare, având numărul de înregistrare al casei de asigurări de sănătate trimiţătoare, respective; Conform actelor normative în vigoare, întreaga responsabilitate pentru dosarele incomplete revine în exclusivitate medicului curant şi caselor de asigurări de sănătate în evidenţa cărora se află pacienţii, ele fiind respinse de drept; Comisia de experţi a CNAS analizează în sesiuni ordinare sau extraordinare lunare dosarele depuse şi emite decizii de aprobare / respingere a efectuării explorării; Decizia este comunicată pacientului în format electronic (fax sau e-mail) la adresele de contact din referat şi către CAS în original;Împreună cu documentele enumerate mai sus şi cu Decizia de aprobare a Comisiei de experţi CNAS, pacientul se poate programa la furnizorul de servicii medicale şi poate efectua examinarea PET/CT; Rezultatul investigaţiei va fi dus de către pacient atât in original cât şi in copie la medicul oncolog/hematolog curant.”

Textul de mai sus este unul public (deși destul de greu de accesat dacă nu știi ce cauți), așa că nu m-am obosit să îl corectez. În fine, procedura birocratică nu este așa de greoaie cum pare. Haideți să vă spun cum am făcut eu:
- medicul curant radioterapeut, pe baza RMN-ului a făcut o recomandare PET-CT pentru medicul oncolog.
- medicul oncolog  a făcut un referat către Casa de Asigurări de Sănătate Constanța.
- cu referatul și dosarul medical în copie m-am dus la Casa de Asigurări de Sănătate Constanța. Acolo am fost primit într-un birou (după ce am așteptat vreo 15 minute pentru o mică șuetă, asta ca să fiu răutăcios 🙂), iar medicul de acolo a ales din documentele medicale ce i-a trebuit.
- am fost înștiințat când se va întruni comisia (de fapt am întrebat) iar la o zi distanță după comisie am fost să ridic avizul (nu vă va trimite nimeni pe mail, nici măcar nu au vrut să îl noteze).
- mi-am făcut programare la Spitalul Militar Central (sunt puține spitale care au Medicină Nucleară), m-am prezentat și am făcut examinarea PET-CT.

Procedura a durat cam trei ore. Întâi se injectează un fel de glucoză radioactivă după care trebuie să bei soluția de contrast și (cică) să te relaxezi. Nimeni nu mai vorbește cu tine decât printr-un telefon cu circuit închis (veți înțelege de ce spre sfârșit). După care urmează scanarea propriu zisă, la mine a durat vreo 30 de minute, iar apoi echiparea rapidă (doar e spital militar) și rezultatul cam în șapte zile.

Atenție, după această procedură am fost radioactiv. Probabil că aș fi strălucit în noapte sau dacă cineva ar fi pus un contor Geiger pe mine s-ar fi speriat. Oricum, nu am avut voie să mă apropii de nimeni la mai puțin de 1.5 m în prima zi, iar următoarea săptămână de femei gravide și copii mici.

Din păcate examinarea PET-CT nu a adus rezultate încurajatoare pentru mine, dar mă așteptam la asta. Le puteți vedea mai jos (dați click pe imagine pentru mărire):

examinare pet-ct
examinare pet ct
Sper ca acest articol să fie de folos pentru bolnavii de cancer de gât  sau pentru apropiații lor. Să auzim numai de bine.   

6 comentarii:

 1. Nu pot decat sa te citez, Radu " Sa auzim numai de bine". Eu cred in tine si in puterea lui Dumnezeu.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Știu și eu ce să zic? Să dea Dumnezeu, căci eu mi-am pierdut speranța. :(

   Ștergere
 2. Spune-mi și mie te rog , după ce ai depus dosarul la spitalul militar , după cât timp te-au programat pentru examinare ?????

  RăspundețiȘtergere
 3. O mărturie uimitoare despre un jucător care mi-a adus soțul înapoi la mine. Numele meu este May Lookman, locuiesc în Marea Britanie și sunt fericit căsătorit cu un soț minunat și grijuliu, cu doi copii. O mare problemă a apărut în familia mea acum șase luni, între mine și soțul meu. Atât de îngrozitor încât a dus cazul în instanță pentru divorț. a spus că nu a mai vrut să rămână niciodată cu mine și că nu mă mai iubește. Așa că a plecat de acasă și i-a determinat pe mine și pe copiii mei să suferim dureri severe. Am încercat tot posibilul să-l recuperez după multe cerșetori, dar fără rezultat. și a confirmat că și-a luat decizia și nu a mai vrut să mă mai vadă. Așadar, într-o seară, când mă întorceam de la serviciu, am întâlnit un vechi prieten de-al meu care l-a întrebat pe soțul meu. Așa că i-am explicat totul, așa că mi-a spus că singurul mod în care aș putea să-l recuperez pe soțul meu a fost să vizitez un jucător de vrăji, pentru că a funcționat și pentru el. Așa că nu am crezut niciodată în vraja, dar nu am avut de ales decât să-i urmez sfatul. Apoi mi-a dat adresa de e-mail a jucătorului de vrăji pe care l-a vizitat. {[email protected]}. Așadar, în dimineața următoare, am trimis un e-mail la adresa pe care mi-a dat-o, iar vrăjitorul m-a asigurat că îl voi recupera pe soțul meu a doua zi. Ce afirmație uimitoare !! Nu am crezut niciodată, așa că a vorbit cu mine și mi-a spus tot ce trebuie să fac. Apoi a doua zi dimineață, atât de surprinzător, soțul meu, care nu mă sunase în ultimele șase luni, mi-a sunat să-mi anunțe că se întoarce. Așa că s-a întors în aceeași zi, cu multă dragoste și bucurie, și și-a cerut scuze pentru greșeala și durerea pe care mi le-a provocat mie și copiilor mei. Apoi, din acea zi, relația noastră a fost acum mai puternică decât în ​​trecut, cu ajutorul unui jucător de vrăji. Prin urmare, vă voi sfătui să-l vizitați cu amabilitate pe marele Dr. Ogun Omo dacă vă aflați într-o astfel de stare sau dacă aveți vreo problemă legată de „readucerea fostului dvs. înapoi. Așadar, mulțumesc dr. Ogun Omo pentru că mi-a adus soțul înapoi și am adus din nou bucurie familiei mele. {[email protected]}
  De asemenea, vindecă și readuce EX înapoi,
  1 leac pe bază de plante HIV / ADIS.
  2 Tratamentul cancerului pe bază de plante.
  3 Curățarea rupturii articulației.
  4 herpes vindecă ierburi.
  5 feluri de orez jeleu.
  6 Vindecarea medicamentelor pe bază de plante HPV.
  7 Vindecarea diabetului.
  8 recuperează-ți fostul.
  9 Vraja sarcinii.
  10 cura HTP.
  11 Vindecarea aerului hepatitic.
  12 Covid 19 coronia vires cure.
  13) Tratamentul astmului.

  RăspundețiȘtergere

Pe cât posibil, vă rog, fără comentarii anonime !
Iar dacă vreţi să mă înjuraţi vă rog s-o faceţi cu talent !